Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera.

De presentatie begint met een terugblik op Dakar 2020, de eerste Dakar Rally in Saoedi-Arabië. De video toont de imposante woestijn en landschappen van het Midden-Oosten, de lokale bevolking, het lief en leed van de deelnemers en de winnaars van de rally.

Dakar 2021
Dakar 2021 begint op 1 en 2 januari met de keuringen in Jeddah. Op 3 januari start de rally met een loop door Saoedi-Arabië, de rustdag is in Haïl op 9 januari en de finish vindt plaats op 15 januari in Jeddah. De route wordt technischer, uitdagender en gevarieerder dan de vorige editie. Er zijn 12 stages verdeeld over 13 dagen. In november worden de details van de route bekend gemaakt.

Na de globale route wordt er geschakeld naar de minister van sport en de voorzitter van de Saoedische autosportbond. Zij heten de Dakar welkom in 2021 en zijn tevreden met de editie van 2020. Daarnaast wensen zij de deelnemers succes met de voorbereidingen. Daarna komen diverse deelnemers aan het woord over hun ervaringen tijdens de rally van 2020.

Vernieuwingen voor Dakar 2021
Daarna gaat Castera verder over de vernieuwingen voor de rally. In 2020 werd er bij een aantal stages het roadbook pas bij de start uitgedeeld, in 2021 zal dit bij iedere stage zijn om het eerlijker te maken voor iedereen. Voor de motoren en quads wordt het dragen van een airbag verplicht, daarnaast worden alle gevaren in de tweede en derde categorie aangekondigd met een geluidssignaal om de rally veiliger te maken.

Ook op het gebied van de endurance gaan er veranderingen plaatsvinden. Zo mogen de elite-motorrijders nog maar 6 achterbanden gebruiken en tijdens het tanken mag er niet meer aan de motor worden gewerkt. Hiermee verwacht de organisatie dat de snelheid bij de motoren naar beneden gaat en het veiliger wordt voor de motoren.

Op 15 juni gaat de inschrijving open voor de 43e editie van de Dakar Rally. Daarnaast zijn er diverse veranderingen om het voor de deelnemers interessanter te maken als het gaat om klasse-indeling en alternatieve brandstoffen. De organisatie gaat deze op een later moment toelichten.

Dakar Classic
Tijdens Dakar 2021 zal de Dakar Classic voor het eerst worden georganiseerd. Dit gaat een rally worden op een regulariteits-basis en is enkel toegankelijk voor auto’s en trucks gebouwd voor 2000. Zij zullen dezelfde route volgen als de reguliere, maar de focus ligt niet op de snelheid.

Gerelateerd nieuws

23-09-2020, 17:19

Martin van den Brink met nieuwe Renault naar Dakar Rally Martin van den Brink met nieuwe Renault naar Dakar Rally

Martin van den Brink met nieuwe Renault naar Dakar Rally

Mammoet Rallysport gaat in de Dakar Rally 2021 van start met een nieuwe Renault truck. Het rallyteam uit Harskamp heeft dan de beschikking over een fabrieks Renault C460 van MKR uit Tsjechië. In mei heeft teameigenaar Martin van den Brink een nieuw drie-jarig contract getekend bij het gespecialiseerde bedrijf van Mario Kress. ,,Achter de schermen […]

Lees meer

21-09-2020, 20:20

Dakarspeed met nieuwe truck naar Dakar 2021 Dakarspeed met nieuwe truck naar Dakar 2021

Dakarspeed met nieuwe truck naar Dakar 2021

Het Dakarspeed team heeft vandaag bekend gemaakt dat het met de nieuw gebouwde ‘International Scania Lonestar DKR3’ aan de start van Dakar 2021 zal verschijnen. Het is nog niet zeker dat de Dakar in januari wordt verreden zal worden, maar als dat het geval is, heeft het team een zeer ambitieuze doelstelling: finishen in de […]

Lees meer

16-09-2020, 16:59

Van Loon naar Vechtdal Rally, Gamma Racing Day en Andalucia Rally Van Loon naar Vechtdal Rally, Gamma Racing Day en Andalucia Rally

Van Loon naar Vechtdal Rally, Gamma Racing Day en Andalucia Rally

De Vechtdal Rally en de Gamma Racing Day vormen de komende twee weken het programma voor Erik van Loon. Tijdens de Vechtdal Rally zal Van Loon deelnemen met Harmen Scholtalbers in de Ford Fiesta R5 van Van den Heuvel Motorsport. Tijdens de Gamma Racing Day zal Van Loon enkele demo’s geven in de Ferrari F93A […]

Lees meer

04-09-2020, 22:00

Mirjam Pol schuift deelname Dakar door naar 2022 Mirjam Pol schuift deelname Dakar door naar 2022

Mirjam Pol schuift deelname Dakar door naar 2022

Afgelopen januari noteerde Mirjam Pol in Saudi-Arabië haar allerbeste notering in haar carrière als deelnemer in de Dakar rally. Ze finishte als tweede Nederlander en werd 41ste in het algemeen klassement, een bijzondere prestatie. In haar bagage nam ze echter niet alleen mooie verhalen en herinneringen mee. Dit jaar verloor Mirjam tijdens de Dakar rally […]

Lees meer

Rallyraid video's