Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera.

De presentatie begint met een terugblik op Dakar 2020, de eerste Dakar Rally in Saoedi-Arabië. De video toont de imposante woestijn en landschappen van het Midden-Oosten, de lokale bevolking, het lief en leed van de deelnemers en de winnaars van de rally.

Dakar 2021
Dakar 2021 begint op 1 en 2 januari met de keuringen in Jeddah. Op 3 januari start de rally met een loop door Saoedi-Arabië, de rustdag is in Haïl op 9 januari en de finish vindt plaats op 15 januari in Jeddah. De route wordt technischer, uitdagender en gevarieerder dan de vorige editie. Er zijn 12 stages verdeeld over 13 dagen. In november worden de details van de route bekend gemaakt.

Na de globale route wordt er geschakeld naar de minister van sport en de voorzitter van de Saoedische autosportbond. Zij heten de Dakar welkom in 2021 en zijn tevreden met de editie van 2020. Daarnaast wensen zij de deelnemers succes met de voorbereidingen. Daarna komen diverse deelnemers aan het woord over hun ervaringen tijdens de rally van 2020.

Vernieuwingen voor Dakar 2021
Daarna gaat Castera verder over de vernieuwingen voor de rally. In 2020 werd er bij een aantal stages het roadbook pas bij de start uitgedeeld, in 2021 zal dit bij iedere stage zijn om het eerlijker te maken voor iedereen. Voor de motoren en quads wordt het dragen van een airbag verplicht, daarnaast worden alle gevaren in de tweede en derde categorie aangekondigd met een geluidssignaal om de rally veiliger te maken.

Ook op het gebied van de endurance gaan er veranderingen plaatsvinden. Zo mogen de elite-motorrijders nog maar 6 achterbanden gebruiken en tijdens het tanken mag er niet meer aan de motor worden gewerkt. Hiermee verwacht de organisatie dat de snelheid bij de motoren naar beneden gaat en het veiliger wordt voor de motoren.

Op 15 juni gaat de inschrijving open voor de 43e editie van de Dakar Rally. Daarnaast zijn er diverse veranderingen om het voor de deelnemers interessanter te maken als het gaat om klasse-indeling en alternatieve brandstoffen. De organisatie gaat deze op een later moment toelichten.

Dakar Classic
Tijdens Dakar 2021 zal de Dakar Classic voor het eerst worden georganiseerd. Dit gaat een rally worden op een regulariteits-basis en is enkel toegankelijk voor auto’s en trucks gebouwd voor 2000. Zij zullen dezelfde route volgen als de reguliere, maar de focus ligt niet op de snelheid.

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's