Eurol in Dakar: storm in de woestijn

Eurol in Dakar: storm in de woestijn

Wegens een zware woestijnstorm besloot de leiding van de Dakar Rally de special stage van vandaag flink in te korten. Dit betekende dat de neutralisatie midden in de etappe nu de finish werd, waardoor de eindresultaten nogal onverwacht op de tijdschermen opdoken. Toch kwamen er veel deelnemers in de problemen, problemen die morgen nog extra doorwerken omdat er vandaag en morgen een marathonetappe wordt verreden, dus zonder enige hulp vanuit de teams in het bivak vannacht. Dit betekent dat de coureurs vanavond zelf alle problemen moeten oplossen.

Vooral voor Nasse Al-Attiyah was dit geen goed nieuws, want hij had juist in het eerste deel tijd verloren, die hij dus niet meer goed kon maken in het tweede deel. Hierdoor verloor de Qatari dik 17 minuten op de leider in de wedstrijd, terwijl de nummer drie achter hem veel dichterbij gekomen is. Voor Giniel de Villiers was het juist een mooie meevaller, de Zuid-Afrikaan was met een derde tijd de neutralisatie ingereden en pakte daarmee zijn tweede podiumplaats van 2020, na zijn etappewinst op Dag 2.

Ook voor Bernhard ten Brinke was het een goede dag, met een zesde plek scoort de Nederlander weer stabiel in de Top 10. Hij gaf zelf aan dat de dag dan ook foutloos was verlopen, zowel qua rijden als navigatie kwam zijn ervaring en die van navigator Tom Colsoul zeer goed van pas. “We zijn hier eerder in de buurt geweest en wisten dus welke duinen we hier tegen konden komen, met flinke afstappen, daarom hebben we vooral conservatief gereden. Ik kijk alleen nog naar het eindklassement, ik heb het uit mijn hoofd gezet om in een etappe Top 3 of Top 5 te rijden”.

Bij Dakar-rookie Fernando Alonso zat de schrik er vandaag goed in. De Spaanse coureur kwam iets te hard op zo’n gevaarlijke duintop aan, waarna hij te laat ontdekte dat daarachter een forse afstap zat. Zijn Toyota rolde zijwaarts omlaag, maar kwam keurig op de wielen terecht. Het leek er in eerste instantie op dat deze crash hem weinig tijd zou kosten, maar hij kwam uiteindelijk zonder voorruit pas erg laat over de streep.

Ook bij Kees Koolen en Jurgen van den Goorbergh ging het vandaag niet vanzelf. Gisteren wisten ze problemen met de CVT-aandrijving van de CanAm side-by-side nog op te lossen, maar vandaag deden ze weer lang over de etappe, al vroeg verloren ze bijna twee uur. Gisteren kwamen ze in het bivak voor nog een verrassing te staan, de organisatie bleek opeens hun wielmaat van 15 inch verboden te hebben. Omdat veel deelnemers ook op 15” stonden, waren de verplichte 14 inch wielen opeens erg gewild. Toch wisten ze een set te scoren bij een uitgevallen SSV, al betekende dat ook dat er banden in die andere maat moesten komen.

Bij de gebroeders Coronel ging het vandaag ook niet zo soepel als de afgelopen week, na een crash verloren ze de achterste carrosserie-delen van de Jefferies buggy, waardoor het dikke Chevrolet-motorblok volledig vrijk wam. Toch leek er weinig aan de hand te zijn, al is de timing in de marathonstage natuurlijk niet ideaal, vanavond kan er alleen door Tim & Tom zelf gerepareerd worden.

Voor Gert Huzink en Rob Buursen ging het in de Reanult Hybride truck vandaag zelfs nog beter dan gisteren. Het duo moet wegens het ontbreken van een monteur zorgen geen pech te krijgen en doet dat blijkbaar door de etappes dan maar zo snel mogelijk af te werken. Na een geweldige vijfde plaats gisteren, scoorden ze vandaag nog beter met een vierde plek op de finish, in een bloedstollend gevecht met de Kamazzen. Ook Riwald-teamgenoot Pascal de Baar had een prima dag met een tiende plaats, terwijl Martin van de Brink de nachtelijke avonturen van Dag 8 alweer vergeten lijkt, hij werd vandaag gewoon weer keurig vijftiende. De ‘snelle assistentie’ van Ed Wigman is ook niet te stoppen, met een 23ste plek blijft hij mooi meedoen in de rally, terwijl zijn crew dagelijks ook nog veel andere deelnemers uit de problemen helpt.

Gerelateerd nieuws

27-01-2020, 14:12

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen” Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

De Chileense motorrijder, Pablo Quintanilla, van het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-team blikt terug op zijn recente avontuur in Saoedi-Arabië waar hij het beste resultaat ooit voor zichzelf en Husqvarna in Dakar heeft neergezet. Bestaande uit een mengeling van landschappen en terreinen en met een oppervlakte van bijna 8000 km tijdens 12 zware dagen in […]

Lees meer

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

Rallyraid video's