Andalucia Rally: prima dag voor Ross Branch, Bernhard Ten Brinke rijdt 3e tijd

Andalucia Rally: prima dag voor Ross Branch, Bernhard Ten Brinke rijdt 3e tijd

Ross Branch heeft zijn eerste etappe overwinning geboekt voor Yamaha. De Botswaan wist Kevin Benavides 42 seconden voor te blijven. De derde tijd was voor Spanjaard Lorenzo Santolino met een achterstand van 2.16 minuten. Bij de auto’s was de winst voor Al-Attiyah. Al Rahji kwam binnen op 2,36, met een voorsprong van slechts 21 seconden op Ten Brinke / Colsoul. Erik van Loon reed wederom de 7e tijd.

Ross Branch : ,,Een heel goede dag vandaag. Ik ben iets langzamer gaan rijden omdat ik het idee had dat ik gisteren teveel aan het pushen was. De paden zijn glad en de jongens vooraan erg snel. Ik had plezier vandaag en probeerde goed te navigeren en geen waypoints te missen. De Yamaha doet het geweldig en ik ben superblij met het team en de positie waar we ons begeven. Iedere dag bijleren voor Dakar, dat is het grote doel.”

Kevin Benavides gaat na twee dagen aan de leiding in het algemeen klassement. Benavides: ,,Het was een erg goede etappe voor mij, ik begon volledig gefocussed. Het liep erg goed de eerste 100 kilometer, de track openend maar tegelijkertijd een voorsprong opbouwend. Twee kilometer voor de finish van het eerste deel had ik een kleine valpartij waarbij ik m’n arm licht geschaafd heb. Ik heb het in de rest van de special iets rustiger aan gedaan, maar het liep goed. Ik denk dat finishen als 2e een prima resultaat is. We proberen te blijven verbeteren en zo goed mogelijk te finishen.”

Voor KTM loopt de Andalucia Rally nog niet echt naar wens. Toby Price is de hoogst geklasseerde rijder met een 5e tijd. Sanders en Walkner finishten respectievelijk als 11e en 15e. Pech voor Sam Sunderland, de Engelsman belande in een greppel op een glad stuk. Rijder ok, motor kapot.

Ties Hellegers reed vandaag een knappe 36e tijd, slechts drie minuten achter meervoudig wereldkampioen enduro en teamgenoot David Knight.  Olaf Harmsen finishte als 43e.

Olaf Harmsen: ,,Ik heb een paar domme navigatiefouten gemaakt vandaag. De dag begon technisch met smalle paden. Dan heb ik echt al m’n vaardigheden nodig om op het pad te blijven en is navigeren lastig. Ik heb een redelijk laag tempo aangehouden. Tot kilometer 120 lag de gemiddelde snelheid laag en leek het wel een beetje op de Serres Rally. Veel stenen, maar wel goed te doen. Met een enduromotor was je vandaag wel in het voordeel geweest. David Knight heeft me vandaag vier keer ingehaald, die zal niet zo’n lekkere dag gehad hebben. Het tijdschema was krap, er was nog net tijd om even snel een reepje naar binnen te werken in de neutralisatie. Het laatste deel van de proef was 100% hetzelfde als gisteren, met een technisch stukje en een stuk ‘Oirschotse heide’. Daar was het gewoon sporen rijden. Soms was het erg stoffig en dan moet je de discipline hebben om afstand te houden en op jezelf te vertrouwen. Ik ben twee keer verkeerd gereden, omdat ik achter iemand anders aanging. Wat dat betreft ben ik blij met de kilometers die we hier kunnen maken.”

Algemeen klassement motoren na dag twee

1 Kevin Benavides (ARG) Monster Energy Honda Team 06:27’20
2 Santolino Lorenzo (SPA) Sherco TVS Rally Factory 06:32’12
3 Van Beveren Adrien (FRA) Yamalube Yamaha Rally Team 06:34’50
4 Barreda Joan (SPA) Monster Energy Honda Team 06:35’28
5 Evan Branch Ross (BWA) Yamalube Yamaha Rally Team 06:38’05
6 Caimi Franco (ARG) Yamalube Yamaha Rally Team 06:39’07
7 Brabec Ricky (USA) Monster Energy Honda Team 06:41’15
8 Cornejo José Ignacio (CHI) Monster Energy Honda Team 06:42’02
9 Tomiczek Adam (POL) Orlen Team 06:42’44
10 Walkner Matthias (AUT) Red Bull KTM Rally Factory Team 06:46’07

Uitslag etappe 2 motoren

Al-Attiyah neemt de leiding over

In de autocategorie loopt de rally voor Stephane Peterhansel nog niet op rolletjes. Gisteren brak er een draagarm, vandaag ging een wiel stuk. Tot aan de neutralisatie ging de Fransman nog aan de leiding, waarna hij terugviel naar de 6e plaats. Peterhansel: ,,We hadden een lekke band op een plak waar we niet konden stoppen omdat het te smal was. Terwijl we eruit reden om ruimte te maken beschadigde het wiel. In plaats van twee kostte het ons acht minuten om het wiel te wisselen. Overduidelijk waren we daar niet blij mee, maar liever hier dan tijdens de Dakar.”

Peterhansel’s rivaal Nasser Al-Attiyah had een probleemloze dag met de snelste tijd en nam de leiding in het algemeen klassement. ,,Gisteren zat de auto vast in 2-wiel aandrijving, maar vandaag hebben we het goed gedaan. De laatste 10 kilometer reden we een lek maar we besloten om door te rijden. Het was belangrijk om vandaag te winnen en de leiding te pakken in het algemeen klassement van de Andalucia Rally.  We gaan morgen als eerste van start, maar dat is geen probleem.”

Nederlander Bernhard Ten Brinke had ook een probleemloze dag. ,,We gingen als 6e van start en het was een klein beetje lastig dat Cristina Gutierrez voor ons zat. Na kilometer 40 was ze zo vriendelijk om meteen aan de kant te gaan toen en kon ik haar inhalen. Daarna hebben we hard aangezet om naar de 3e plek te rijden. Het tweede deel was hetzelfde als gisteren. We pushten nog wat meer en toen kwamen we achterop bij Serradori, dat heeft misschien een minuutje gekost, toen hij de sentinel hoorde liet hij ons er ook langs.”

Vrijdag Stage 3: “Wide open spaces”

Stage total: 378 km / SS total: 233 km / liaison total : 165 km
David Castera: ,,Een special die 100% anders is dan de anderen. Vlakker, meer open met enkele bomen. Het ritme is anders. Een klassieke rallyspecial, rollend, zeker de eerste 40 kilometer waar het gemiddelde boven de honderd kilometer per uur zal zijn.

Algemeen klassement auto’s na dag twee

201 Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel Toyota Hilux Overdrive 04:59:52
203 Yazeed Al Rajhi – Dirk von Zitzewitz Toyota Hilux Overdrive 05:00:15
200 Carlos Sainz – Lucas Cruz Mini Cooper Buggy 05:05:04
207 Bernhard Ten Brinke – Tom Colsoul Toyota Hilux Overdrive 05:07:32
205 Mathieu Serradori – Fabian Lurquin Century Buggy 05:14:52
202 Stephane Peterhansel – Edouard Boulanger Mini Cooper 4×4 05:18:59
206 Erik van Loon – Sebastien Delauney Toyota Hilux Overdrive 05:19:03
225 Cristina Gutierrez Herrero – Ignacio Garcia Mini All4Racing 05:23:31
226 Yasir Seaidan – Omar Allahim Mini All4Racing 05:24:08
211 Felix Macias Dieguez – Jose Luis Cone Lamela Toyota Hilux 05:28:56

Uitslag etappe 2 auto’s

Later meer….

Gerelateerd nieuws

10-10-2020, 19:58

Prima laatste dag voor Van Loon in Spanje Prima laatste dag voor Van Loon in Spanje

Prima laatste dag voor Van Loon in Spanje

Op de laatste etappe van de Andalusië Rally scoren Erik van Loon en Sébastien Delaunay de zesde tijd. Met de Toyota Hilux rijden zij praktisch de hele dag in het stof van andere auto’s en buggy’s verliezen zij slechts acht minuten. Van Loon kijkt met een goed gevoel uit naar de volgende rally. “Het was […]

Lees meer

10-10-2020, 12:28

Andalucia Rally: zeges voor Benavides en Al-Attiyah Andalucia Rally: zeges voor Benavides en Al-Attiyah

Andalucia Rally: zeges voor Benavides en Al-Attiyah

Vanmorgen is de Andalucia Rally bij de motoren gewonnen door Argentijn Kevin Benavides. Fransman Adrien van Beveren, die heel de week er steeds goed bijzat, is tweede. Derde is Spanjaard Lorenzo Santolino die voor de eerste podiumplaats met Sherco zorgt. Een 7e tijd in de laatste proef was voor Benavides voldoende om zijn zege veilig […]

Lees meer

09-10-2020, 20:37

Andalucia Rally: Pech voor Van Loon op voorlaatste dag Andalucia Rally: Pech voor Van Loon op voorlaatste dag

Andalucia Rally: Pech voor Van Loon op voorlaatste dag

Een draagarm met oude schade zorgt ervoor dat Erik van Loon en Sébastien Delaunay na 35 kilometer de Toyota Hilux naast de kant moeten parkeren. Nadat de auto door een gat gaat, breekt rechtsachter de draagarm af. Het team is nu bezig met de reparaties zodat Van Loon morgen weer kan starten. “Uiteindelijk willen we […]

Lees meer

09-10-2020, 16:06

Andalucia Rally: Barreda en wederom Al Rahji pakken dagzege Andalucia Rally: Barreda en wederom Al Rahji pakken dagzege

Andalucia Rally: Barreda en wederom Al Rahji pakken dagzege

Hondarijder Joan Barreda heeft vandaag de 3e etappe in de Andalucia Rally op zijn naam geschreven, gevolgd door Walkner en Benavides, die aan de leiding blijft in het algemeen klassement. Bij de auto’s reed Al Rahji de snelste tijd. Nasser Al-Attiyah werd tweede op slechts 46 seonden, Peterhansel werd derde op 1.53 minuten. Al Rahji […]

Lees meer

Rallyraid video's