Andalucia Rally 2020 : laatste test voor Dakar

Andalucia Rally 2020 : laatste test voor Dakar

Morgen gaat de Andalucia Rally voor het eerst van start vanuit het Spaanse dorpje Villamartin, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Sevilla. Dit in recordtijd neergezette evenement als alternatief voor de Rallye du Maroc, is zo’n beetje de laatste kans om weer wat ritme op te doen in aanloop naar Dakar 2021.

Fabrieksteams

Voor de fabrieksteams van Honda, Husqvarna, KTM, Gas Gas, Sherco en Yamaha is het zo’n beetje de eerste rally die op het programma staat sinds afgelopen januari. Dakarwinnaar Ricky Brabec kwam in de Verenigde Staten nog wel in actie en schreef de Sonora Rally en de ‘Vegas to Reno’ rally op zijn naam. Brabec wordt in Spanje vergezeld door teamgenoten José Ignacio Cornejo, Kevin Benavides en Joan Barreda.

Voor KTM komen Toby Price, Matthias Walkner en Sam Sunderland uit. Nieuw in het team is de Australiër Daniel Sanders, die de overstap maakt vanuit de enduro’s. De ISDE winnaar heeft de laatste weken getraind in Spanje bij KTM teammanager Jordi Viladoms om zich thuis te maken met de rallymotor en alles wat er bij een rally komt kijken.

Bij Yamaha zien we twee nieuwe namen: Zuid-Afrikaan Ross Branche en Amerikaan Andrew Short (overgekomen van Husqvarna). Zij sluiten aan bij de ervaren Adrien van Beveren, Franco Caimi  en Jamie McCanney. Luciano Benavides is de nieuwe kopman bij Husqvarna, teamgenoot Pablo Quintanilla is thuis in Chili.

Een andere opvallende naam op de deelnemerslijst is die van oud enduro wereldkampioen David Knight, die zijn rallydebuut gaat maken bij HT Rally-Raid. Knight gebruikt deze rally om zich te kwalificeren voor de Dakar van 2021. Het is een geluk voor hem dat dit evenement op de kalender kwam en doorgang kan vinden, anders had hij zijn Dakardeelname nog een jaar moeten uitstellen.

Het zal voor de meesten weer even wennen zijn, met condities die niet iedereen gewend is of kent. Met de Dakar toch redelijk kort voor de deur is het uiteindelijk voorl belangrijk zonder blessures uit deze rally te komen.

Bas Dakar KTM Racing Team met Olaf Harmsen

Het Bas Dakar Team is met drie rijders aanwezig in Spanje: Nederlander Olaf Harmsen, Amerikaan Skyler Howes (heel knap 9e algemeen afgelopen Dakar) en Zuid-Afrikaan Kenny Gilbert. De tweede Nederlander in de Andalucia Rally is Ties Hellegers, uitkomend voor HT Rally-Raid.

Olaf Harmsen viel uit op dag drie afgelopen Dakar. De debutant wist meteen al dat hij nog niet klaar was met de Dakar en is er straks in januari weer bij. Hoewel Harmsen natuurlijk liever in Marokko had gereden, grijpt hij deze kans om toch nuttige kilometers te maken met twee handen aan.

,,Ik ben fit. Vanaf april ben ik weer volle bak aan het trainen gegaan met physiotherapeut Wesley van Veghel die ook mee was afgelopen Dakar en zijn trainingsprogramma nog beter kon aanpassen op mijn wensen. Ik heb een iets lager vetpercentage, maar ben wel zwaarder wat betekent dat ik meer spiermassa heb. We hebben meer op de benen getraind. Het rijden op de crossbaan gaat erg lekker, ik heb geprobeerd zo lang mogelijke sessies te rijden. Heel veel andere dingen heb ik niet kunnen doen. Ik had op de planning staan om nog een paar keer naar Portugal te gaan, daar is niets van terecht gekomen. Wel heb ik nog een paar trialsessies gedaan met Luc Branten.”

,,Ik weet niet zo goed wat ik nu kan verwachten, ik heb nog nooit eerder zo’n soort evenement gedaan. Het zal vrij technisch zijn. Ik had me verheugd op de duinen van Marokko, maar tegelijkertijd ben ik blij dat we überhaupt kunnen rijden en weer wat meters kunnen maken met de rallymotor. Een jaar geleden kwam ik met veel vertrouwen uit de Rallye du Maroc, en wist ik dat ik genoeg snelheid had over de stenen.”

,,Qua voorbereiding is dit jaar niet zo heel veel anders, maar er komen wel steeds meer automatismen in. Waardoor je minder na hoeft te denken over dingen en het navigeren makkelijker wordt. Ik ben eigenlijk wel blij dat wij nog niet met de digitale roadbooks gaan rijden, want ik vind dat ik nog steeds te veel val en dan kun je makkelijk iets kapot maken. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is heel bewust op roadbook te rijden. Door de lexicon goed in m’n hoofd te hebben, heb ik minder tijd nodig om het roadbook klaar te maken. Het is me opgevallen dat veel rijders moeite hebben met het herkennen van alle symbolen” vertelt Olaf Harmsen.

De auto’s: Overdrive & X-Raid

Bij de auto’s zijn Overdrive en X-Raid sterk vertegenwoordigd. Topfavorieten zijn natuurlijk Al-Attiyah, Sainz en Peterhansel (die met een 4×4 rijdt i.p.v. de buggy). Serradori zal zich net als vorig jaar in de Rally du Maroc willen bemoeien met de verdeling van de podiumplaatsen, Daarbij krijgt de Fransman verder nog concurrentie van Al-Rahji, Bernhard Ten Brinke, Erik van Loon en Ronan Chabot.

Spanjaard Esteve Pujol heeft de overstap gemaakt naar een Hilux, Fransman Jerome Pelichet is altijd een top tien kandidaat met zijn snelle en betrouwbare Optimus Buggy. In de open SSV klasse zien we één Nederlandse inschrijving: Gert-Jan van der Valk en Branco De Lange.

Vandaag werd er volop getest en kon ook de proloog al verkend worden

Starting-List-Auto-SSV

Starting-List-Moto-Quad

Proloog

Vandaag en morgenochtend vinden de technische keuringen plaats voor in totaal 68 motoren en quads, en 58 auto’s en SSV’s. Morgenmiddag om 16.00 uur trappen de motoren de rally af met een proloog van tien kilometer lang. Deze is bedoeld om de startvolgorde te bepalen voor de eerste echte proef die woensdag van start gaat en 240 kilometer lang is.

Gerelateerd nieuws

10-10-2020, 19:58

Prima laatste dag voor Van Loon in Spanje Prima laatste dag voor Van Loon in Spanje

Prima laatste dag voor Van Loon in Spanje

Op de laatste etappe van de Andalusië Rally scoren Erik van Loon en Sébastien Delaunay de zesde tijd. Met de Toyota Hilux rijden zij praktisch de hele dag in het stof van andere auto’s en buggy’s verliezen zij slechts acht minuten. Van Loon kijkt met een goed gevoel uit naar de volgende rally. “Het was […]

Lees meer

10-10-2020, 12:28

Andalucia Rally: zeges voor Benavides en Al-Attiyah Andalucia Rally: zeges voor Benavides en Al-Attiyah

Andalucia Rally: zeges voor Benavides en Al-Attiyah

Vanmorgen is de Andalucia Rally bij de motoren gewonnen door Argentijn Kevin Benavides. Fransman Adrien van Beveren, die heel de week er steeds goed bijzat, is tweede. Derde is Spanjaard Lorenzo Santolino die voor de eerste podiumplaats met Sherco zorgt. Een 7e tijd in de laatste proef was voor Benavides voldoende om zijn zege veilig […]

Lees meer

09-10-2020, 20:37

Andalucia Rally: Pech voor Van Loon op voorlaatste dag Andalucia Rally: Pech voor Van Loon op voorlaatste dag

Andalucia Rally: Pech voor Van Loon op voorlaatste dag

Een draagarm met oude schade zorgt ervoor dat Erik van Loon en Sébastien Delaunay na 35 kilometer de Toyota Hilux naast de kant moeten parkeren. Nadat de auto door een gat gaat, breekt rechtsachter de draagarm af. Het team is nu bezig met de reparaties zodat Van Loon morgen weer kan starten. “Uiteindelijk willen we […]

Lees meer

09-10-2020, 16:06

Andalucia Rally: Barreda en wederom Al Rahji pakken dagzege Andalucia Rally: Barreda en wederom Al Rahji pakken dagzege

Andalucia Rally: Barreda en wederom Al Rahji pakken dagzege

Hondarijder Joan Barreda heeft vandaag de 3e etappe in de Andalucia Rally op zijn naam geschreven, gevolgd door Walkner en Benavides, die aan de leiding blijft in het algemeen klassement. Bij de auto’s reed Al Rahji de snelste tijd. Nasser Al-Attiyah werd tweede op slechts 46 seonden, Peterhansel werd derde op 1.53 minuten. Al Rahji […]

Lees meer

Rallyraid video's