Klassement Africa Eco Race staat vast op vooravond van finish Lac Rose

Gepubliceerd op: 29-10-2022 20:29

Het klassement van de Africa Eco Race staat zo goed als vast nu de rally aangekomen is in Senegal. Met de laatste getimede special nog in Mauritanië gingen alle deelnemers, serviceteams en anderen door het nationale park naar de grens met Senegal.

Tijdens de briefing gisteravond in het bivak van Ouad Naga had Manfred Kroiss aangegeven dat de laatste getimede sector listig zou zijn omdat de sporen bedekt waren met vegetatie. Daarom adviseerde hij de deelnemers, vooral die op de motor, om zeer waakzaam te zijn. Een bericht dat iedereen ter ore nam want alle deelnemers kwamen probleemloos door de special van 122 kilometer.

Stefan Svitko behoud vorm tot op de finish
De Slowaak Stefan Svitko domineerde de laatste speciale etappe van de Africa Eco Race waarbij hij de Husqvarna van de Fransman Xavier Flick op afstand hield met 00:03:19, en de KTM van de Brit Robbie Wallace op 00:04:38. De Spanjaard Pol Tarres eindigde met zijn Yamaha op de vierde positie op 00:07:03 van de winnaar, 33 seconden daar achter was het de Husqvarna van de Italiaan Maurizio Gerini. Stephan Savelkouls eindige ook de laatste dag sterk in de top 10, landgenoot Gerben Lieverdink kwam als 24e over de finish van de laatste etappe.

De Lac Rose etappe telt niet mee in het algemeen klassement van de Africa Eco Race. Daarmee wint Stefan Svitko deze 14e editie bij de motoren. Hij eindigt voor Maurizio Gerini en Xavier Flick. Xavier Flink wint met zijn derde plaats algemeen ook de MOTUL EXTREME RIDER categorie. Stephan Savelkouls is de beste Nederlander op de achtste plaats, Gerben Lieverdink als twaalde. Vader en zoon Schuttel ontbreken op de uitslag vandaag na een incident vlak voor het einde van de etappe van gisteren.

De laatste etappe is voor David Gerard en Pascal Delacour
Na de lastige dag van gisteren voor de twee Optimus-buggys wilden David Gerard en Philippe Gosselin, de twee Franse piloten, deze Africa Eco Race in stijl afmaken. David Gerard en Pascal Delacour wonnen met een voorsprong van 00:02:12 voor Philippe Gosselin en Christophe Crespo. Achter hen woedde een strijd tot het einde in de SSV EXTREME RACE categorie aangezien de Frans-Nigeriaanse Eric Schiano en Camille Pourchier de derde tijd neerzetten met 11 seconden voorsprong op de Can-Am van de Nederlanders Ruud Vollebregt en Gert Traa. Teamgenoten en landgenoten Laurens Meijer en Robert Visser maakten de top vijf van de dag compleet. Sander Derikx kwam vandaag solo in zijn Can-Am als zevende over de streep.

In het autoklassement winnen Philippe Gosselin en Christophe Crespo deze 14e editie voor de Can-Am van de Senegalese Jean Dagher-Hayeck en de Fransman Patrick Antoniolli. Laurens Merijer en Robbert Visser pakken de trofee voor de derde plaats op vier wielen en Ruud Vollebregt en Gert Traa eindigen als vierde algemeen en op de derde trede van het SSV EXTREME RACE-podium. Door als 5e algemeen te eindigen voegt Tomas Tomececk een vierde trofee toe aan zijn prijzenlijst voor zijn winst bij de vrachtwagens.

Morgen, zondag 30 oktober, start de mythische etappe naar Lac Rose met een spectaculaire start op het strand van Niokhob. Dit alles onder applaus van families, vrienden, partners en enthousiastelingen die in groten getale verwacht worden om de prijsuitreiking bij te wonen van deze 14e editie van de Africa Eco Race.