Zware voorlaatste etappe Africa Eco Race in Mauritanië

Gepubliceerd op: 28-10-2022 21:54

Of het nu op twee of vier wielen is, degenen die uit de special van vandaag kwamen, zullen ongetwijfeld opgelaten zijn. Het was in alle opzichten de moeilijkste etappe sinds de start van de Africa Eco Race in 2009.

De etappe was 100% zand met veel duinen, allemaal met temperaturen tot 50 graden. Maar bijna iedereen die vandaag is gestart, kwam vanavond aan de finish na de etappe van 478 kilometer.

Stefan Svitko laat het stof spreken
“Het was de mooiste speciale etappe uit mijn carrière in crosscountry rally’s! Een droom voor elke motorrijder!” Dat waren de woorden van Stefan Svitko aan de finish van de etappe. De Slowaak won de etappe op zijn KTM met een voorsprong van 00:07:27 over de Husqvarna van de Italiaan Maurizio Gerini. Pal Anders Ullevalseter, ook op een KTM, eindigde als derde op 00:14:47. De Noor had 58 seconden voorsprong op de Yamaha van de Spanjaard Pol Tarres terwijl de Fransman Xavier Flick, die vanmorgen opende, daar 13 seconden achter eindigde als vijfde.
Stephan Savelkouls eindige vandaag als achtste achter de Italiaan Alessandro Botturi die de afgelopen twee dagen in de sweeper heeft doorgebracht. Als zeventiende kwam Gerben Lieverdink over de finish. Vader en zoon Schuttel sluiten het dag klassement af met een 26e en 27e plaats. Dirk en Michael gaan op eigent tempo door deze Africa Eco Race en blijven uit de problemen.

In het algemeen klassement lijkt Stefan Svitko de overhand te hebben en zou de volgende winnaar van het rally kunnen zijn als hij uit de problemen blijft. Hij heeft 00:53:02 voorsprong op Maurizio Gerini, en 02:21:58 op Xavier Flick die nog steeds leider is van de MOTUL EXTREME RIDER- categorie.

Schitterende overwinning van Eric Schiano en Camille Pourchier
Het was opnieuw een voertuig uit de SSV EXTREME RACE categorie dat vandaag won. Het is de Polaris van de Frans-Nigeriaanse Eric Schiano en Camille Pourchier. De nieuwkomers in de Africa Eco Race, en in de discipline, wonnen de eerste special in hun jonge carrière. Ze eindigen voor de Nederlanders Ruud Vollebregt en Gert Traa met hun Can-Am op de tweede plaats. Laurens Meijer en Robbert Visser die zich gisteren nog beschikbaar stelden om teamgenoten Andrea Tronconi en Alberto Bertoldi te helpen hadden vandaag zelf een momentje waarbij zij een koprol maakten met de South Racing SSV. Sander Derikx kwam vandaag als achtste over de streep na een zware dag zonder problemen. David Gerard en Pascal Delacour die over de streep kwamen met hun teamgenoten Philippe Gosselin en Christophe Crespo aan het sleeplint waren vastbesloten om de klassementsproef te winnen als eerbetoon aan hun teamgenoot en vriend Dominique Laure, die op de dag van vandaag een jaar geleden is overleden. Helaas bleek achteraf dat beiden OPTIMUS-buggys een tijdstraf kregen, en zakten in de dag classificatie.

In het algemeen klassement gaan Philippe Gosselin en Christophe Crespo nog steeds aan de leiding met 07:02:44 voor Jean Dagher-Hayeck en Patrick Antoniolli. Op de derde trede van het voorlopige podium vinden we Laurens Meijer en Robbert Visser op 08:28:35 van de leiders.

Morgen, na de afgelasting van de Senegalese klassementsproef vanwege de recente hevige regenval, staat er een klassementsproef van 122 kilometer in Mauritanië op het programma. Een spoecial die niet voor de hand ligt aangezien er veel dichte begroeiing is waardoor de tracks niet altijd zichtbaar zijn.