1000 Dunas 2019 na een lange week weer terug in Granada

Gepubliceerd op: 27-10-2019 09:53

De tweede editie van de 1000 Dunas zit erop. Spanjaard Joan Pedrero wist de meeste kilometers te rijden en het minst aantal waypoints te missen. Dat is waar het om draait in de ‘Mille Dunas’, en zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen.

Vrijdag werd de laatste etappe op Marokkaanse bodem verreden, van Bouarfa naar Nador. Zo’n 170 kilometer voor Nador lag de finish van de laatste proef. Door de vele regen eerder in de week kregen de deelnemers tien kilometer voor de finish nog een lastige modderpassage voorgeschoteld, die voor flink wat oponthoud zorgde. Uiteindelijk wist iedereen op tijd de haven van Nador te bereiken voor de veerboot naar Almeria.

Na een korte verbinding van zo’n zestig kilometer kon dan op zaterdagmorgen de laatste proef van start gaan, die door de bergen liep langs de kust ten noorden van Almeria. Technisch niet al te moeilijk, maar wel met mooie vergezichten en ook een lengte van zestig kilometer. Aan het strand van het dorpje Torrenueva werd een eerste finishceremonie gegeven.

Joan Pedrero reed de 1000 Dunas ter voorbereiding op de komende Dakar en won de elite klasse. Eerder dit jaar werd de Spanjaard nog tweede in de Morocco Desert Challenge. In het verleden kwam Pedrero uit voor het fabrieksteam van KTM en Sherco, maar nu gaat hij als amateur naar de komende Dakar. Wel met wat ondersteuning van KTM, dat het hem voorziet van een fabrieksmotorblok. Het doel is een plek in de top tien. ,,Afgelopen week was een perfecte training voor de Dakar. Vooral de navigatie was erg lastig, daar is deze rally echt goed voor. Er stonden iedere dag veel kilometers op het programma, ook voor mij was het niet altijd haalbaar om alle kilometers te rijden, en dat zegt genoeg over hoe zwaar het was.”

Paul Spierings finishte als vierde in de Elite klasse. Een kapot gereden band in de eerste Marokkaanse etappe zorgde voor veel gemiste waypoints waarmee een topklassering buiten bereik viel. De andere Nederlander in de 1000 Dunas, Joop van Zonsbeek, finishte als zestiende en laatste in de Pro klasse.

De uitslagen, per categorie:

Elite
Pro
Adventure

mt_gallery