Willems voor het donker binnen na gevaarlijk slotstuk 

Gepubliceerd op: 06-01-2023 20:34

Het venijn zat in de staart van de zesde etappe van de Dakar Rally. Maik Willems was blij dat hij de Toyota Hilux voor het ondergaan van de zon aan de finish had gebracht. “Het was een dag als alle andere, heel veel zand en veel duinen, maar het slotstuk was link.”

Willems was na ruim vier en een half uur rijden mooi voor het vallen van de avond aan de finish van de etappe. “We hebben geen bijzonderheden meegemaakt”, zegt hij. “Vooral het laatste stuk was heel mooi, zeer interessant om te rijden. Het was voor ons weer knokken om voor het donker binnen te komen en dat lukte net, we waren om half zes aan de finish.”

Bij de auto’s was het bijltjesdag. Toprijders als Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz gingen in de fout en vlogen uit de wedstrijd. Willems herkent wel dat de tweede helft van de proef gevaarlijk was. “Ik zei ook tegen Rob: ‘Het is maar goed dat we hier niet in het donker zijn’. Een fout is heel snel gemaakt. Er zaten veel kuilen in, veel gaten. Je moet ze maar net zien. We zagen Peterhansel en Sainz staan, zij zijn ook in zo’n gat gedoken. Het barstte van die gaten en op afstand leek het redelijk te doen, maar eenmaal dicht bij moest je toch kiezen om over de zijkant te rijden en iets langzamer te rijden, anders gaat het niet goed. Het leek heel breed, maar dat was het helemaal niet.”

Rob van Pelt zit alweer heel wat jaren aan de zijde van Willems, nog altijd tot volle tevredenheid van de coureur. “Dat gaat hartstikke goed, we hebben aan een half woord genoeg met elkaar.” Willems vindt wel dat de competitie weer sterker is geworden en het elke dag knokken is om een goede klassering te halen. “Er wordt gewoon ontzettend hard gereden en dan heb ik het nog niet over de SSV’s, deze rally is gemaakt voor die buggy’s. We hebben alleen nog maar zand gehad en daar voelen die dingen zich heerlijk thuis. De auto’s moeten daar hard werken en zeker met een T1 zoals die van ons moeten we stevig aan de bak. Er wordt hard gereden.”

De organisatie heeft voor zaterdag en zondag een semi-marathon op poten gezet omdat het bivak in Al Duwadimi voor de serviceteams niet te bereiken is. Zaterdag wacht Willems en Van Pelt een etappe van 333 kilometer.

Vorige bericht

Duinen kosten Hoondert & co weer veel tijd

De zesde etappe van de Dakar Rally 2023 begon goed voor Adwin Hoondert, Jasper Riezebos en Erwin de Vos. Maar het laatste stuk ging bepaald niet vanzelf. De Renault kwam opnieuw op zijn kant in een duinpan terecht. “Maar het appeltje op de zijkant van de truck blijft gewoon lachen, dus doen wij dat ook maar”, zei navigator Jasper Riezebos. Hoondert & co kwamen opnieuw ver nadat het donker was geworden in Saoedi Arabië over de finish, in een groepje met nog drie andere trucks, onder wie Dave Ingels en Nico Stijnen. Die drie hadden elkaar al over en weer geholpen met weer recht zetten. “Het begin was mooi, met snelle piste en passages tussen de duinen door”, vertelt Riezebos. “Die duinen werden steeds hoger en scherper en moeilijker. Tot de verplichte stop op 206 kilometer ging het allemaal best goed. Een keer een band lek, maar dat stelde niet veel voor.” Niet lang na de pauze zagen de mannen de truck van Nico Stijnen op zijn kant liggen. “Die hebben we recht gezet, maar 5 kilometer later – je raadt het al – lagen we zelf op de kant. Een beetje ongelukkig, op de rand van een duinpannetje. Dat kon Nico niet alleen, dus we hebben gewacht op Dave Ingels en die heeft ons weer overeind geholpen.” Inmiddels was het alweer donker geworden en dat maakte de toch al moeilijke duinen nóg moeilijker. “We kregen nog een klapband in de duinen, dus die hebben we gewisseld. Daarna zijn we aangehaakt bij Stijnen, Ingels en nog een truck. Met dat groepje zijn we bij elkaar gebleven. Met zijn vieren kijken en elkaar helpen gaat beter dan alleen. Zo zijn we in een treintje naar de finish gehobbeld.” Vanaf daar was het nog eens 300 kilometer naar Riyadh. De organisatie was naar de hoofdstad uitgeweken, omdat het bivak in Al Duwadiwi niet toegankelijk was door de regen. Al met al was de zesde etappe daardoor bijna 1000 kilometer, waarvan 357 in het zand en tegen de klok. “Mensen zullen wel denken dat we gek zijn”, dacht Riezebos. Voor de zevende etappe moeten de deelnemers een stuk terug over dezelfde weg voor de start van de wedstrijdproef. Die is alleen voor de auto’s en trucks, die daarom eerder starten dan gewoonlijk. Na de proef is er twee uur service toegestaan. Daarna gaan de monteurs terug naar Riyadh en de deelnemers in de race gaan alsnog naar Al Duwadiwi, met alleen een tent en een klein tasje persoonlijke spullen.  
 
Lees verder