Voorbeschouwing auto’s Dakar 2021: Alle kans op succes

Gepubliceerd op: 30-12-2020 12:00

Het voorbije jaar was er eentje met amper rally-raid evenementen, maar op 2 januari begint de Dakar Rally dan toch in Saoedi-Arabië. Inmiddels zijn alle deelnemers aangekomen in Jeddah, alwaar ze een verplichte quarantaine wacht. Wanneer de negatieve coronatest een feit is, mogen ze de Dakar-bubbel betreden. Rallymaniacs beschouwt voor op de wedstrijd bij de auto’s.

Start en finish is in de havenstad Jeddah, de rustdag is in Ha’il. Net als vorig jaar staat er weer een marathonetappe op het programma (waarbij het niet toegestaan is om banden te wisselen) en twee ‘loopstages’.  Al tijdens de eerste Dakar editie in Saoedi-Arabië werd er door de deelnemers geklaagd over de lange snelle stukken zonder enige navigatie in de specials, vooral in het tweede gedeelte van de rally. Daar zal in 2021 verandering in komen, met een technische moeilijkere route en meer uitdagingen.

De invoering van het digitale roadbook voor de auto’s, SSV’s en de top-tien van de trucks is een feit. Tijdens de Andalucia Rally is er voor het eerst gebruik van gemaakt en werd er toch vooral positief gereageerd op deze nieuwe ontwikkeling. Gevaren in het roadbook worden nu ook middels een geluidssignaal doorgegeven aan de crews, om zo de kans op crashes te verkleinen. De topsnelheid bij de auto’s is gelimiteerd tot 180 kilometer per uur.

De inbreng vanuit Nederland is in jaren niet zo klein geweest. De laatste jaren liep het sowieso al terug, maar dankzij corona is het aantal inschrijvingen nog verder gekrompen. Twee motoren, drie auto’s, twee SSV’s en negen auto’s staan op 2 januari aan de start in Jeddah. Vandaag de focus op de auto’s en SSV’s. Met een zevende plaats was Bernhard ten Brinke de beste Nederlander bij de auto’s afgelopen Dakar.

Ten Brinke: “In de Dakar gaat om het om de details”

Bernhard ten Brinke maakt geen deel meer uit van het Zuid-Afrikaanse Gazoo Racing, maar rijdt nu voor Overdrive. En dat biedt eigenlijk vooral voordelen. Ten Brinke reed de Baja’s van Polen en Portugal (waar hij won) en rijdt begin december ook nog de Saoedische Baja in Ha’il waar hij wereldkampioen Cross-Country Baja’s kan worden. In oktober reed Ten Brinke ook nog de Andalucia Rally in Spanje, die werd georganiseerd als alternatief voor de Rallye du Maroc.

Bernhard ten Brinke: “Als je kijkt naar de omstandigheden, ben ik heel blij dat we nog behoorlijk wat hebben kunnen rijden. Het was met alle modder in Polen en Portugal niet vergelijkbaar met Saoedi-Arabië, maar in de samenwerking met Tom (Colsoul red.) en alles eromheen staan we weer lekker op scherp. Qua woestijn en navigeerwerk heeft Saoedi-Arabië veel te bieden. De verschillende ondergronden maken het interessant, waarbij ook het managen van de auto heel belangrijk is. Je moet echt je verstand gebruiken om er vol voor te kunnen gaan. Qua spec rijden we met dezelfde auto als Toyota Gazoo Racing. Die auto’s worden in Zuid-Afrika gebouwd en Toyota Zuid-Afrika is één van de drijvende krachten achter Gazoo Racing. Daarom is ervoor gekozen om met uitzondering van Nasser Al-Attiyah met Zuid-Afrikaanse rijders te werken. Het belangrijkste voordeel van mijn samenwerking met Overdrive is dat ik het hele jaar over dezelfde crew kan beschikken die precies weet hoe en wat. In de Dakar zit het ‘m in de details. Ik kan me nu meer op mijn eigen verhaal focussen, met een auto die gelijk is aan de Gazoo-fabrieksauto.”

Concurrentie

Afgelopen Dakar jaar stonden Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel als nummer één en drie op het podium, met Nasser Al-Attiyah er tussenin. Twee kostbare fouten kostten hem de zege. Yazeed Al-Rahji, teamgenoot van Ten Brinke, is ook dit jaar weer kanshebber voor het podium, mede dankzij zijn lokale kennis. Ten Brinke verwacht dat mede door de beperking van de topsnelheid de verschillen tussen de buggy’s en de 4×4’s kleiner worden. De zeer ervaren Erik van Loon hoopt zich met zijn Toyota Hilux van Overdrive ook te kunnen mengen in de strijd voor een plek in de top tien.

The Beast 4.0

Het hele jaar door is er het team van Tim en Tim Coronel keihard gewerkt aan versie vier van ‘The Beast’. Belangrijkste nieuws is dat Tom komende Dakar ook achter het stuur zal zitten, een voorwaarde van Tim. Tim Coronel:,, Alles is ergonomischer , lichter en slimmer. We hebben alles op de weegschaal gehad. Afgelopen Dakar hikten we tegen de top twintig aan, tot de koprol. Dat hoort er bij. Ik ben apetrots dat we dat met dit kleine team konden bereiken. Wij moeten vooral profiteren van fouten van anderen, maar de snelheid is er wel. Het blijft een gave bak, spectaculair om mee te rijden. We werken met z’n allen met heel veel passie aan dit proces, in drie jaar tijd hebben we hele grote stappen gezet. ’’

De snelst groeiende klasse: de SSV’s

De SSV-categorie kent een sterke groei de laatste jaren en kent in de Dakar een zeer sterke bezetting.  Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange maken hun debuut, de ervaren Kees Koolen vormt wederom een duo met navigator Jurgen van den Goorbergh. Voor van der Valk/de Lange is uitrijden natuurlijk de prioriteit. Tijdens de Andalucia Rally, waar ze knap als 3e finishten in de open klasse, kon het duo veel nuttige ervaring opdoen met het digitale roadbook. Kees Koolen heeft ook geprobeerd zich maximaal voor te bereiden op de Dakar, met deelname aan de Baja’s in Polen en Portugal, de Breslau Rally en de Andalucia Rally.

Overzicht Nederlandse Dakar-deelnemers

306 Bernhard Ten Brinke / Tom Colsoul
313 Erik van Loon / Sebastien Delauney
347 Tim Coronel / Tom Coronel

416 Kees Koolen / Jurgen van den Goorbergh
454 Gert-Jan van der Valk / Branco de Lange