Villagra en Van Genugten doen goede zaken op tweede dag Dakar Rally

Gepubliceerd op: 08-01-2018 02:01

Het was nog maar de tweede dag in de Dakar Rally, en er is nog maar 300 kilometer geracet, maar de verschillen in het klassement zijn nu al aanzienlijk. Federico Villagra en Ton van Genugten deden in de loodzware tweede etappe goede zaken. De Argentijnse coureur van Team De Rooy finishte met de tweede tijd, op 3.25 van etappewinnaar Eduard Nikolaev. Van Genugten werd vijfde, op 20 minuten.

Het zijn de duinen in de Ica-woestijn die het verschil maken. De voorgaande jaren gingen de eerste etappes van de Dakar Rally over snelle WRC-paden en ging het om seconden, hooguit minuten. Nu wordt de top 10 in het klassement van de trucks al na twee etappes gescheiden door 48 minuten.

“Toch wil ik niet nu al te veel naar die verschillen kijken”, zei Ton van Genugten, die vijfde staat op 20.50. “De komende dagen krijgen we nog veel meer duinen. Eén keer goed vast komen te zitten en je bent een uur kwijt.”

Van Genugten maakte een paar schoonheidsfoutjes in de etappe van 267 kilometer die grotendeels uit duinen bestond. “Drie, vier keer zijn we even blijven steken doordat de bandenspanning nog niet goed was. Dan is het verstandiger om rustig een paar minuutjes te wachten tot ze zachter staan en het dan nog eens te proberen, dan om meteen als een dolle te gaan jutteren.”

Iets tijd liet Van Genugten liggen in een grote duinpan, waar hij moeilijk uit kwam. “Daar hebben we een paar rondjes gereden voordat het lukte. Superknap van navigator Peter Willemsen dat hij toch wist waar we eruit moesten om het waypoint te halen. Ik was het gevoel voor richting al lang kwijt.”

Met de vijfde tijd was Van Genugten tevreden. “We hebben een paar leuke gevechten gehad, met Martin Kolomy en later met Martin van den Brink. Het was een mooie proef, maar wel heel moeilijk. Een aantal van onze concurrenten is veel tijd verloren. Als wij de schoonheidsfoutjes eruit kunnen filteren en zo blijven rijden, moet het best goed komen.”

Federico Villagra sloeg een belangrijke slag in de duinen door als tweede te finishen. De Argentijn kreeg in de totaaltijd 10 minuten terug van de organisatie wegens het slordig aangegeven waypoint in de eerste etappe. In het klassement staat de Argentijn daardoor nu derde op 9.33 van Kamaz-rijder Nikolaev.

Minder goed verging het Artur Ardavichus. De Astana-rijder van Team De Rooy verloor anderhalf uur in de duinen. Er ging van alles mis, vertelde navigator Serge Bruynkens. “Het was een dag die heel mooi had kunnen zijn. Het liep vrij goed, totdat we niet boven kwamen op een duin. We draaiden terug en precies in ons pad staat een auto die nog gebouwd is door Jurgen (Damen, de omgekomen navigator van onder anderen Gerard de Rooy en Koen Wauters, red.), met de rijder ernaast. Remmen gaat niet, sturen gaat niet, het was een onvermijdelijke impact: wij pletten die auto. Als die man niet bij de deur had gestaan, was hij morsdood geweest. De deur heeft de auto van het duin geduwd. Dat was zijn redding. Het was een afschuwelijk incident, dat bij ons alle drie heel hard binnen is gekomen. Ik ben er nog altijd niet goed van.” In het klassement bezet Ardavichus nu de veertiende plaats, op 1.36.13.

De derde etappe begint in het bivak van Pisco. De route slingert 296 kilometer door de duinen om bij Ica te finishen. Daarna is er nog een verbinding van zo’n 200 kilometer naar San Juan de Marcona.

Foto: DPPI

Vorige bericht

Maurik van den Heuvel is blij met zijn krachtige truck

Als er iets niet klopt aan een truck, was de tweede etappe van de Dakar Rally 2018 een onhaalbare kaart. Daar was Maurik van den Heuvel van overtuigd aan de finish van de 267 kilometer lange lus door de duinen bij Pisco. “Er zaten duinen in die wij drie jaar geleden met geen mogelijkheid hadden gehaald, maar waar we nu met relatief gemak overheen kwamen.” Dat was niet alleen te danken aan het feit dat Van den Heuvel inmiddels meer ervaring heeft, maar vooral aan de Scania waarmee hij nu rijdt. “Ik heb me af en toe zitten verwonderen over de power van dat ding”, vertelt de DakarSpeed-coureur. “Hij trekt wel zo mooi. Het enige probleempje wat we hebben gehad is dat de remmen een beetje bleven hangen. Dat is link in de duinen: op de top moet je even bijremmen en dan gas geven. Vooral niet teveel bijremmen, want dan zit je vast, maar ook niet teveel gas, want dan vlieg je eroverheen. Dat was wel spannend.” De remmen waren beschadigd geraakt toen de truck een grote knal had gemaakt aan de achterkant en daar niet ongeschonden vanaf kwam. “Twee bladveren gebroken, de remmen beschadigd. Alles heeft een flinke opdonder gehad.” De monteurs van Team DakarSpeed hadden dus wat werk te doen, maar Van den Heuvel had niet heel veel medelijden met zijn jongens. “De etappe was een lus met start en finish in het bivak. Ze moesten niet reizen en konden dus mooi de hele dag uitrusten. Ik hoop dat ze het water hebben bijgevuld, want ik kan wel een goeie douche gebruiken.” Het was hard werken. De etappe eiste zo vroeg in de Dakar nogal wat slachtoffers. Van den Heuvel had her en der auto’s zien liggen en trucks zien staan. “Ik heb in elk geval een MAZ staan (Vasilevski) en een Kamaz op z’n kant zien liggen (Mardeev). Als je in die duinen vast kwam te staan, ben je voorlopig nog niet binnen. Trucks die niet in topconditie zijn, zien we niet terug voor morgenochtend. Als ze geluk hebben.” Van den Heuvel had daar geen last van. Hij had een prima dag gehad en de twaalfde tijd viel hem eigenlijk nog tegen. “Ik had gedacht zeker in de top 10 te rijden. Ik ben als vijftiende gestart en heb in elk geval twee Kamazzen, een MAZ, de Astana De Rooy Iveco en Gert Huzink ingehaald. Aan de andere kant: ik ben ook ingehaald door Macik en door Villagra. Dus dan klopt het toch wel.” Ook in het klassement, waar al na twee dagen grote verschillen zijn ontstaan, staat Van den Heuvel twaalfde. Het verschil van 55.16 op klassementsleider Eduard Nikolaev is inclusief 2 minuten straftijd. “Eventjes iets te hard gereden. Eigen schuld. Dat krijg je met zo’n goeie truck waar met grote letters DakarSpeed op staat…” Foto: Shakedown / Marc van der Aa
 
Lees verder