Versluis ‘maximaal tevreden’, Stacey iets minder

Gepubliceerd op: 02-01-2017 21:20

Hans Stacey was vooraf een van de favorieten voor de overwinning in de eerste etappe van de Dakar 2017, maar de coureur uit Best moest genoegen nemen met de elfde tijd aan de finish van de 39 kilometer lange proef. Daarmee was hij niet tevreden. Peter Versluis was dat met de zevende tijd wel. Hij hield zijn EVM-teamgenoot Artur Ardavichus op de achtste plaats 19 seconden achter zich. “Een goed begin”, vond Versluis.

Het was geen etappe om grote risico’s te nemen, had Versluis zichzelf vooraf al ingeprent. “Hier wordt de rally niet gewonnen, maar je kunt wel veel verliezen”, wist hij. “Het was listig genoeg. We hebben geen gekke dingen gedaan. Ik ben maximaal tevreden.”

De zevende plaats was volgens Versluis ook het maximaal haalbare. Misschien had hij vijftien, twintig seconden sneller kunnen zijn – dan was hij zesde geworden – als hij de MAN niet per ongeluk had laten afslaan. “Ik had de retarder erop staan van de remmen en daardoor remde ik de auto dood. Dat kostte precies die vijftien seconden, maar voor de rest ging het goed.”

Blokkerende voorwielen

Hans Stacey had zich verheugd op de eerste etappe, maar blokkerende voorwielen en problemen met de vering weerhielden hem van een beter resultaat. “Als je dan met hoge snelheid op bocht af komt, en je voorwielen blokkeren telkens, dat geeft echt geen vertrouwen. Ook de vering heb ik nog niet op orde. We gaan door die gaten af en toe zo hard heen en weer dat we de horizon niet meer zien, dus we hebben nog even wat huiswerk,” vertelde Stacey bij de finish. “Dit was maar een proefje van een kleine 40 kilometer, maar je bent gewoon helemaal kapot door de enorme klappen die je in de cabine krijgt doordat de vering niet in orde is. We hebben veel sporen gezien die van de weg af gingen. Dat is ons gelukkig niet gebeurd.”
Veel tijd verloor hij niet in de korte proef, maar als elfde beginnen aan de tweede etappe – 284 kilometer voor de trucks – was niet wat de voormalig Dakarwinnaar zich had voorgenomen. “Ik weet wel dat het een dag of twee, drie duurt voordat alles een beetje gesetteld is. Het was ook de eerste proef die ik met mijn nieuwe navigator Hugo Kupper reed, dus dat moet ook nog een beetje op elkaar inlopen. De ene 500 meter is de andere niet, maar dat komt vanzelf goed.”

Vorige bericht

Maik Willems begint rustig aan Dakar 2017

Het was bloedheet geweest, maar Maik Willems had er weinig last van gehad. De eerste proef van de Dakar 2017 was dan ook geen erg lange geweest: maar 39 kilometer. Maar wel 39 kilometer met tal van verraderlijke punten. Willems trapte niet in de val. “Je bent hartstikke gek als je hier te scherp gaat rijden. Dus wij hebben het rustig aan gedaan.” Dat rustig aan doen leverde desalniettemin een niet onaardige 39ste klassering op, wat inhoudt dat Willems en navigator Rob van Pelt op die plaats van start gaan in de tweede etappe. Die wordt een flink stuk langer (275 kilometer proef op een totaal van 803 kilometer) en dat vindt Willems niet erg. “Die van vandaag had van mij ook wel wat langer gemogen”, zei hij bij de finish. “Het was wel een fijn proefje om mee te beginnen en om er weer in te komen.” Bulten en gaten Maar wel een intensief proefje dus, waarbij er toch nogal wat waren die risico’s namen. Een fout was ook zo gemaakt, oordeelde Willems. “Het stikte van de listige bultjes, die de auto konden lanceren als je er te hard overheen ging. En achter die bultjes lagen grote gaten, omdat iedereen daar al terecht was gekomen. Je kon er de boel flink op kapot rijden. Dat is een halve minuut tijdwinst me niet waard.” Na de finish lag er nog een route van 300 kilometer te wachten richting Resistencia in Argentinië, waar de rally morgen verder gaat. Paraguay was Maik Willems goed bevallen. “Mooi land, leuke mensen. Qua sfeer en levensstandaard een beetje tussen Argentinië en Bolivia in. En goed vlees! Wat een mooie biefstukken hebben we hier gegeten zeg.” Kornelis Offringa deed het met de Unimog eveneens kalm aan. Alsof het afgesproken werk was eindigde ook hij op de 39ste plaats, maar dan bij de trucks. Offringa hield er zodoende elf achter zich.
 
Lees verder