Van Loon verliest tijd in modderbad

Gepubliceerd op: 10-01-2023 19:33

Ronald van Loon baalt dat hij dinsdag een half uur verloren heeft toen hij in een modderbad vast kwam te staan. De kopman van Oase Motorsport was een van de vele deelnemers die tot de enkels in het water stond.

De 359 kilometer lange etappe van Riyadh naar Haradh werd gekenmerkt door één stuk waar het water behoorlijk hoog stond. Deelnemers moesten er dwars doorheen, maar dat viel nog niet mee. Verschillende auto’s en trucks stonden vast in de blubber. “Waaronder ik”, zegt Van Loon. “Het ging tot dat moment heel lekker. We hadden de banden best hard staan zodat we de hele dag niet hoefden af te laten. We hoopten de hele dag op 1.8 bar door te rijden, het ging in de duinen heel goed. We hebben nog een stukje achter Tim en Tom [Coronel] gezeten, maar die hebben een hele goede auto voor de duinen. We hebben wel serieus tempo gemaakt.”

Op goed geluk wilde Van Loon door het water op kilometer 136. “Ik zag de helikopter staan en die stond niet in het water, dus daar vlamde ik vol naartoe”, legt hij uit. “Twee meter voor de helikopter reed ik vast, toen keek ik goed en stond er een cameraman met een statief. Die staat daar natuurlijk niet voor niks. We stonden tot de enkels in het water, de zandplaten eronder en toen konden we wegkomen. We wilden nog een Can-Am helpen, maar het sleeptouw was net te kort en ik wilde echt niet dichter bij hem gaan omdat ik dan weer vast zou staan. Ik had de banden afgelaten en toen moesten we nog een keer stoppen om de banden weer op te pompen. Al met al verloren we daar een half uur.”

Dat scheelde enorm in de klassering. Van Loon eindigde op de 43ste plek op anderhalf uur van WRC-legende Sébastien Loeb, die de etappe op zijn naam schreef. “Anders waren we 32ste geworden, dat is zuur.” Ondanks dat Van Loon niet voor de prijzen meedoet in de Dakar Rally, baalt hij toch een klein beetje van het tijdverlies. “Ik heb vandaag echt m’n best gedaan om een mooi tempo te rijden en dan word je afgestraft omdat je meer dan een half uur staat te worstelen in de modder.”

De etappe van woensdag belooft nu al een bijltjesdag te worden. Er staat 114 kilometer op het programma, 90 procent daarvan is duinen. “Het zijn de minste kilometers, maar het zal gruwelijk worden. We gaan ervan uit dat we misschien wel moeten overnachten in de auto. Daar zijn we op voorbereid, we hebben een slaapzak, eten en drinken mee”, zinspeelt Van Loon op een overnachting in de duinen. “We beginnen met beleid, lage bandenspanning en tokkelen mooi rustig door.”

Vorige bericht

Kees Koolen valt uit na motorstoring

Kees Koolen, de wereldkampioen van 2022, heeft enorm veel pech tijdens de 9e etappe. Koolen mag als 7e van start en komt na de eerste 50 kilometer duinen bij een groepje van 3 trucks uit die vast staan in een brede rio die net niet droog was. Koolen besluit om door te rijden en de rio later over te steken en daarmee gaat hij voor een top 3 klassering. Na het oversteken van de rio houdt plots de motor van de Iveco ermee op door een storing in de ECU en CAN bus. In die eerste duinenpartij rijdt Koolen met Martin Soltys om en om op kop. Na de duinen is de proef nog nat en rijdt Koolen over de zware proef weg van Soltys. Na 137 kilometer zien Koolen, Wouter Rosegaar en Wouter de Graaff een groepje van 3 trucks vaststaan in een rio die net niet droog is. De equipe besluit om 2 kilometer door te rijden en te kijken of er een beter oversteekplaats is en dan terug te rijden. Die oversteek werd gevonden en Koolen kon daar vrij gemakkelijk de rio oversteken. Daarbij kwam de motorkap wel los. De mannen in de truck werden erg enthousiast, want een top drie notering lonkte. Maar dat enthousiasme is van korte duur want niet veel later stopte de truck er plotseling mee. Op het scherm in de truck komt een foutmelding: ECU CAN error. Ze proberen de truck te herstarten, maar dat lukt niet. Uiteindelijk kwam er een bezemtruck van de organisatie en was er contact geweest met het team. Het team kon een nieuwe ECU brengen, maar had nog minimaal 3 uur nodig om bij de truck te komen. Doordat er inmiddels al veel tijd was verstreken, had de equipe twee opties: door de bezemwagen gesleept worden en over de weg naar het bivak of wachten op de onderdelen en morgen in de Dakar Experience, voor uitgevallen deelnemers, verder gaan. De equipe voelde er niets voor om met een oranje startnummer te gaan rijden, dus werd de Iveco door de bezemwagen naar de weg gesleept. Daar werd de truck opgehaald door het MM-team. Helaas zit de Dakar er dus vroegtijdig op voor Koolen, Rosegaar en De Graaff.
 
Lees verder