Van Loon kijkt uit naar tweede week Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op: 11-01-2020 13:30

Tijdens de eerste week van Dakar 2020 gebeurt er van alles. Van Loon en Sébastien Delaunay kiezen ervoor om de rally op te bouwen, maar de navigatie is erg moeilijk en het terrein zit vol met uitdagingen. Een koprol op de vierde etappe zorgt ervoor dat Van Loon op twee dagen achtereen tijd verliest. Op de zesde etappe gaat het goed en komen Van Loon en Delaunay bij de top tien in de buurt. De tweede week belooft eveneens zwaar te worden, maar Van Loon kan niet wachten tot de start van de zevende etappe.

Van Loon en Delaunay staan in het algemeen klassement op de 44e plaats. “Daar wilden wij natuurlijk niet staan en horen we ook niet thuis. Dat hebben we bewezen, op sommige stukken konden wij de top bijhouden. Dat is dus ook het doel in de tweede week: goede tijden neerzetten. Aan de eerste week wil ik verder niet teveel terugdenken, want daar hebben we teveel pech gehad. Maar ik had hier niet gestaan zonder mijn team van monteurs en natuurlijk de sponsoren. Ik wil hen allemaal bedanken, in het bijzonder Heisterkamp, Kroon Oil en Welte Transport. Laten we er een mooie tweede week van maken. Het land is geweldig, de mensen zijn vriendelijk en de landschappen zijn schitterend.”

De zevende etappe gaat van Riyad naar Wadi Al-Dawasir, het is de langste stage van Dakar 2020 met 546 kilometer. De proef kent veel variatie met zand, duinen en snelle off-road secties. De eerste auto start om 8:35 (6:35 NL tijd) en wordt rond 14:00 (12:00 NL tijd) aan de finish verwacht.

Vorige bericht

Martien Jimmink dinsdag onder het mes

Martien Jimmink is altijd positief. Misschien soms wel een beetje te positief. In het ziekenhuis in Alkmaar bleek de schade als gevolg van zijn val in de derde etappe van de Dakar Rally toch groter dan gedacht. Dinsdag ondergaat Jimmink een operatie waarin vijf wervels aan elkaar worden gezet. Daarnaast moet hij minimaal een maand een nekbrace om, omdat er ook twee nekwervels blijken te zijn gescheurd. Martien Jimmink blijft er nuchter onder. “Het is geen eenvoudige operatie, maar aan alles is nu eenmaal een risico verbonden. De dokter is er positief over dat ik volledig herstel. Ik heb er veel vertrouwen in nu ik hier in Alkmaar onder behandeling ben. Dat geeft veel rust. Het gaat goed met me. Ik word goed verzorgd, ben in goede handen.” In Saoedi-Arabië vervloekte hij nog de nekbrace die hem bij aankomst in het ziekenhuis in Tabuk werd omgedaan. Waarom was dat nodig, als ze het op de proef, in de ambulance en in de helikopter niet hadden gedaan? “Maar het was toch goed gezien. Alleen werden de scheurtjes pas veel later ontdekt.” In de helikopter die Jimmink uit de proef haalde en naar het ziekenhuis bracht, had hij de tranen in de ogen. Niet van de pijn, maar van de teleurstelling om het uitvallen. “Het was helemaal mijn Dakar”, vertelt Jimmink. “Ik had het zo naar mijn zin. Ik reed als een vent van 40. Misschien was dat juist het probleem: het ging te goed. Iedereen klaagde over de stenen, maar ik vond dat juist heel fijn. Ik was ook zo goed voorbereid. Tegen de rauwe kont had ik dit jaar een kussentje op mijn zadel. Ik was echt heerlijk aan het rijden.” Het was niet op de stenen dat het mis ging, maar in het zand. Jimmink zag een ronde afdaling, een soort kom in het zand, iets te laat en kneep in een reflex in zijn voorrem. “Een cruciale blunder, zeker in het zand”, oordeelt hij. “Het was heel zacht zand, dus mijn voorwiel groef zich in en ik ging er voorover af en kreeg de motor op mijn donder. Het zand zit nog in mijn haar, want douchen kan nog niet. Ik moet plat blijven liggen.” Of Jimmink nog terugkeert in de Dakar is de vraag. Hij wil wel, maar de revalidatie zal maanden in beslag nemen. “Van trainen zal dit jaar dus niet veel komen. En zelfs dan moet ik me afvragen of ik het nog wel moet willen. Ik ben 59, ik heb het al een keer gehaald, dus ik hoef niets meer te bewijzen. Het probleem is alleen dat het zo allemachtig mooi is. Het zou me verdriet doen, maar ik moet ook realistisch zijn.”
 
Lees verder