Van Genugten verliest twee uur in koninginnenrit

Gepubliceerd op: 17-01-2018 22:24

Als er één dag is in de Dakar waarop je geen pech moet krijgen, dan is het in de Fiambalá-etappe. Ton van Genugten overkwam het wel. Het kostte hem twee uur en twee plaatsen in het klassement. De nummers 5 (Ardavichus), 6 (Macik) en 7 (Van Genugten) zijn echter maar gescheiden door nog geen drie minuten.

Als winnaar van etappe 10 was Van Genugten de eerste truck die startte in de Fiambalá Super Special, waarin de top 10 van de auto’s en motoren en de top 5 van de trucks door elkaar als eersten vertrekken. De rest van het veld volgt later. Met De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra had Van Genugten afgesproken dat hij zou wachten. Daardoor liep hij meteen bij het begin van de etappe al 3 minuten achterstand op, maar dat was dus ingecalculeerd.

Terwijl Villagra vlotjes door de duinen ging, kwam Van Genugten echter in de problemen. “Ergens tussen kilometer 40 en 50 reed ik van een duin af en direct daar achter lag weer een duin en een stukje piste met stenen. Ik kwam met de voorbumper hard in het zand en dat stukje stenen terecht. Daarbij brak de koppeling van de stuurpomp af.”

Monteur Bernard der Kinderen ging met hulp van Van Genugten en navigator Peter Willemsen meteen aan de slag om de boel te repareren. “Maar waarschijnlijk hebben we iets te snel willen zijn, want na een half uur liep weer de olie van de stuurbekrachtiging eruit en moesten we opnieuw beginnen.” Alles bij elkaar kostte dat ruim anderhalf uur.

De derde keer dat Van Genugten moest stoppen was vanwege een lekke band. De vierde keer was wegens wat vervolgschade van de geschonden neus van de Iveco Powerstar. “De hoofdschakelaar sloeg af. In totaal hebben we vier keer stilgestaan”, vertelt Van Genugten. “Hartstikke balen, want het rijden ging goed. Eén klein inschattingsfoutje kost twee uur. Gelukkig is de concurrentie ook niet zonder kleerscheuren door de etappe gekomen. Het was heel zwaar, met super los zand.”

Van Genugten kwam als twaalfde in de etappe-uitslag te staan. Doordat Martin Macik net een kwartiertje minder tijd verloor, schoof die nog net tussen Artur Ardavichus en Van Genugten in het klassement. “De komende dagen is nog niets beslist”, wist Van Genugten. “Die vijfde plaats moet sowieso mogelijk zijn, maar we moeten ook niet vergeten dat Villagra nu aan de leiding staat van het klassement. Dat is ook heel belangrijk.”

De Argentijn werd nipt tweede in de etappe en zette een achterstand van 24 minuten op Eduard Nikolaev om in een voorsprong van 16 minuten. Omdat hij een penalty kreeg van een kwartier wegens een afgebroken strap, hield hij daar 1.07 van over op de Kamaz.

Vorige bericht

Smits verleent eerste hulp aan gecrashte motorrijder

Elke Dakardeelnemer heeft er wat van die dagen tussen zitten dat het niet lekker gaat. De elfde etappe was er zo eentje voor Maikel Smits. Halverwege de proef in de gevreesde duinen van Fiambalá kwam hij bij een motorrijder die hard gevallen was. Hij bleef erbij tot de man in de helikopter lag. “Daarna was de zin over en het moreel weg.” De etappe van Belén naar – voor de motorrijders – Fiambalá over 281 kilometer was aangekondigd als de koninginnenrit van de Dakar 2018. In deze etappe startten de top 10 van de motoren en auto’s en de vijf snelste trucks van de etappe ervoor als eersten, door elkaar. Pas een paar uur later volgde de rest. Smits vertrok als twintigste motorrijder, maar zelfs in die positie waren de duinen van Fiambalá al moeilijk. “Er zijn dan al auto’s en trucks overheen geweest en dan is alles los gereden”, vertelt Smits vanuit een oud schoolgebouwtje in Fiambalá dat dienst doet als marathonbivak. “Het was ontzettend los zand, met in het zand verborgen stenen. Zo los heb ik het nog niet meegemaakt eigenlijk deze Dakar.” Zelf had Smits er niet eens zoveel problemen mee, behalve dat het zwaar was. “Ik heb redelijk rustig gereden, zodat ik goed kon kijken waar ik heen moest en welke lijnen ik moest rijden. Dat ging best goed, totdat ik bij een jongen kwam die gevallen was. Hij had veel pijn. Ik heb hem gestabiliseerd en voor verkoeling gezorgd en op de knop gedrukt voor de helikopter. Het duurde vrij lang voordat die er was. Ik heb nog geholpen die man op de brancard te leggen en de helikopter in te krijgen. Toen ik daarna weer verder ging, waren het ritme en de zin eruit.” In het laatste deel van de proef moest Smits nog stoppen om een stukje gaas uit zijn voorwiel te peuteren. “Doordat dat er tussen was komen te zitten, deed mijn voorrem het niet. Dat is toch niet zo fijn. Die heb ik moeten repareren. Al met al was het dus een mindere dag dan anders.” Smits gaf anderhalf uur toe op de snelste motorrijders en kwam met de 35ste tijd aan de finish. De motorrijders blijven daar voor hun tweede marathonbivak, waarvandaan ze morgen de twaalfde etappe in gaan, met nog meer duinen. 
 
Lees verder