Van de Middellandse Zee tot het Vanmeer, dit was de TransAnatolia in een notendop

Gepubliceerd op: 23-09-2024 14:33

De 14e editie van TransAnatolia vond plaats in het prachtige landschap van Anatolië, waar cultuur, geschiedenis en natuur met elkaar verbonden zijn. De rally begon op 31 augustus, met 97 deelnemers, in Mersin en eindigde 7 september in Van. De deelnemers uit 27 verschillende landen reisde naar Turkije voor de 2.200 km lange TransAnatolia rally.

Tijdens de startceremonie sprak algemeen coördinator Burak Büyükpınar zijn enthousiasme uit voor het 14e jaar van de race: “Mersin heeft de race geweldig gehost, allereerst willen we alle betrokken instanties bedanken. Als TransAnatolia proberen we zoveel mogelijk steden te bezoeken die nog nooit motorsporten hebben georganiseerd, en dit jaar brengen we de stad Van voor het eerst samen met motorsporten. Tegelijkertijd blijven we onze deelnemers in contact brengen met het oude landschap van Anatolië tijdens ons gehele racetraject.”

Sportief directeur Orhan Çelen zei: “TransAnatolia is veel meer dan een raceorganisatie, het is een belangrijke organisatie die de historische en culturele rijkdom van het land samenbrengt met de deelnemers en belangrijke bijdragen levert aan de sporteconomie. We werken met al onze kracht om meer plaats te krijgen in de internationale motorsportwereld en om ons land aan de wereld voor te stellen.”

In TransAnatolia strijden motoren, 4×4 auto’s, SSV’s, quads en trucks in twee afzonderlijke categorieën: rally en raid. In de rally strijden de deelnemers tegen de tijd, terwijl in de raid-categorie de deelnemers winnen met precisie op het parcours.

Op de 2.200 km lange TransAnatolia-routes, die door 15 provinciale grenzen liepen, vochten de deelnemers dit jaar fel onder uitdagende weers- en wegomstandigheden. Teams van Yamaha, Sherco en Ducati, enkele van de belangrijkste fabrieksteams in de motorsportwereld, namen deel aan de TransAnatolia, die pionierde in Rally Raid-wedstrijden in Turkije en de training van nieuwe racers in deze tak ondersteunde.

Bij de motoren werd de Spanjaard Lorenzo Sanchez Santolino van het Sherco-team eerste met 18 uur 47 minuten en 58 seconden, de Italiaan Allessandro Botturi van het Yamaha-team werd tweede met 18 uur 49 minuten en 62 seconden, en de Italiaan Matteo Drusiani van het Yamaha-team eindigde als derde met 19 uur 28 minuten en 11 seconden.

In de SSV-categorie werd het team van Paul Severin en Delphine Delfino uit Groot-Brittannië en Frankrijk eerste met 20 uur 28 minuten en 14 seconden, het Franse duo Jean Luc Ceccaldi en Remi Boulanger eindigde als tweede met 22 uur 10 minuten en 23 seconden, en het Japans-Franse duo Shinsuke Umeda-Paul Durame eindigde als derde met 22 uur 23 minuten en 46 seconden.

De auto-categorie werd gewonnen door het Roemeense duo Marian Andreev en Marius Pop in een Dacia Duster met 27 uur 16 minuten en 29 seconden, Ahmet Bağce en Uğur Tepe uit Turkije met een Mitsubishi L 200 werden tweede met 37 uur en 36 minuten, en het duo Alican Eriç en Ergün Örentel uit Turkije met een Suzuki Grand Vitara eindigde de race als derde met 67 uur 3 minuten en 21 seconden.

Het Italiaanse duo Marino Mutti en Andrea Mazzoleni, dat meedeed met een Mercedes Unimog in de Truck-categorie, voltooide de race in 32 uur 49 minuten en 47 seconden.

De winnaar van de TransAnatolia Raid-categorie, die met navigatie werd verreden, was het duo Deniz Sönmez en Barış Sönmez uit Turkije met een Ford Ranger.