Van de Laar met helft van de service in Salta

Gepubliceerd op: 11-01-2017 04:38

Omdat de normale weg naar Salta wegens een aardverschuiving onbegaanbaar is geworden, moest de hele karavaan via een zandpad over een bergpas op 5000 meter hoogte naar het bivak. Nou ja, niet de hele karavaan. Campers en 6×4-trucks konden en mochten er niet overheen. Voor het Team Van de Laar betekende dat dat maar de helft van de service meekon. Vader Fried zette er met de 6×6 goed de sokken in en was nog voor zijn zoons in Salta.

Het was een complete chaos na afloop van de proef van de achtste etappe, toen bleek dat de route naar Salta onmogelijk was. Bij het dorpje Tilcara kwam de hele karavaan tot stilstand. Aanvankelijk werd er een noodbivak ingericht, maar uiteindelijk besloot de organisatie toch het spul via een omleidingsroute van 350 kilometer door de bergen naar Salta te laten gaan. Toen Jan van de Laar arriveerde bij Tilcara, zag hij dat de servicetruck van zijn vader al weg was. “Die laat zich dat geen twee keer zeggen. Als hij via een mooi zandpaadje mag rijden, is hij weg. Hij was er al voordat wij er waren.”

De andere servicetruck moet via een andere route, waarschijnlijk terug via Bolivia. “Die zien we over een dag of twee wel weer”, verwachtte Van de Laar. “Alles wat we nodig hebben zit bij ons pap in de truck. We zullen het alleen even zonder schone kleren moeten doen. Dan maar wat extra deodorant. De negende etappe gaat toch niet door, dus we hoeven ons niet in het zweet te werken. Jammer genoeg.”

Jan van de Laar had de smaak net goed te pakken. Ook in het tweede deel van de marathonetappe had hij het goed naar de zin. “Er zat weer van alles in. Zand, paden, wat kleine duintjes. Het was echt leuk. Ze weten toch in alle proeven wel wat instinkertjes qua navigatie in te bouwen. Wij trappen daar niet in natuurlijk. We hadden wel een beetje last van de hoogte, waardoor de truck minder vermogen heeft. We kwamen sommige bergjes maar moeilijk op. Daar hebben we wat op laten liggen.” Dat verklaart de 27ste tijd van Van de Laar.

Dat de negende etappe niet doorgaat, vond Van de Laar jammer. “We hadden in het marathonbivak al met een paar man zitten uitrekenen hoeveel wedstrijdkilometers er nog over zijn. Met deze etappe eraf, blijft er nog maar iets van 450 kilometer over. Dan zijn we meer dan 1000 kilometer kwijt. Dat is toch heel spijtig.” 

Vorige bericht

Team Tilburgs Truckparts laat iedereen een poepie ruiken

Met de negentiende tijd liet Team Tilburgs Truckparts iedereen al een aardig poepie ruiken. In de cabine van de DAF deed navigator Marcel Snijders dat. Een acute aanval van diarree deed de atmosfeer aan boord niet veel goeds. “Gelukkig was de sfeer dat wel”, zegt Frank Tilburgs. “Ik wilde niet stoppen, dus het moest maar.” Na de finish van de proef pas kon Snijders zich bij een riviertje enigszins verschonen. En eenmaal aangekomen in het bivak in Salta, middenin de nacht na een lange, lange rit door de bergen, kon de DAF ook goed worden schoongemaakt. Op het resultaat had het geen invloed. Doordat Tilburgs bleef doorrijden, noteerde hij de negentiende tijd. Op de 175 kilometer lange proef was dat een goed resultaat. “Het was ook echt een leuke proef. Supermooi”, vond Tilburgs. “Ik vond het jammer dat wij het tweede deel niet konden rijden. De motoren en de auto’s hebben die wel gereden, maar het zal voor de trucks wel te slecht zijn geweest. Of te laat zijn geworden. Het is nu al laat.” Omdat de normale verbindingsweg naar Salta onbegaanbaar was geworden wegens een heuse aardverschuiving moesten de deelnemers en de service via een onverhard bergweggetje over een bergpas op 5000 meter hoogte naar Salta. Daar kwam alles pas zo laat aan, na een toch al lange dag, dat de organisatie van de Dakar zich genoodzaakt zag de negende etappe te schrappen. “Het duurt nog wel even voordat de service hier is”, vertelde Tilburgs vanuit Salta. “Na de marathonetappe heeft de auto wel een goede beurt nodig.” De DAF had de marathonetappe op zich goed doorstaan. Een kapotte slang van het bandenaflaatsysteem was het enige euvel geweest en dat hadden de mannen zelf provisorisch kunnen repareren. Na de dubbele etappe bezet Tilburgs ook de negentiende plaats in het klassement. “Het is jammer dat de etappe door de duinen is geschrapt, want we komen hier natuurlijk niet om duizenden kilometers over de weg te rijden. Dat kunnen we in Europa ook. Maar het zal wel echt niet anders hebben gekund, anders schrappen ze niet dé etappe van de Dakar.” Foto: Condor Media
 
Lees verder