Update: Teambelang of eigen kansen?

Gepubliceerd op: 13-01-2021 11:08

Na zijn etappezege van gisteren heeft Kevin Benavides de eer om etappe 10 te openen. In de 342 km lange proef tussen Neom en Al Ula is het voor Benavides en zijn Honda-teamgenoten José Cornejo, Ricky Brabec en Joan Barreda zaak om het klassement te verdedigen.

De vraag is alleen of zij alle vier het teambelang voorop stellen of voor eigen kansen gaan. Immers: Benavides (foto) staat slechts 11 minuten achter Cornejo, Brabec staat vierde op 17 minuten, Barreda vijfde op 29 minuten. En wat kan Sam Sunderland? De KTM-coureur staat derde in het klassement.

Op CP1, 45 km in de proef, is Benavides nog de snelste, voor Brabec, Barreda en Cornejo. Matthias Walkner staat al op 1.38, Sam Sunderland op 2.07.

Kort na het eerste meetpunt lijken Cornejo en Sunderland het verkeerde spoor te kiezen. De route gaat daar over een stukje uit etappe 9. Brabec zit al vlakbij Benavides.

Of was het Benavides die verkeerd zat? Brabec is hem voorbij (heeft niet gewacht) en op het tweede meetpunt (km 90) is de Argentijn bijna 5 minuten kwijt. Cornejo heeft de snelste tussentijd, voor Barreda (37 sec) en Brabec (49 sec). Bij km 90 gaan de rijders een neutralisatie in van 17 km. Bij km 107 gaat de klok weer lopen.

Brabec, Benavides en Cornejo zijn weer onderweg. Op 126 km is Brabec de snelste, 30 sec voor Cornejo, 1.05 voor Barreda. Benavides komt op 4.29 door. Sunderland op 7.42. Dat betekent dat Syunderland in het klassement virtueel zijn derde plaats kwijt is aan Brabec. Benavides moet zich ook een beetje zorgen gaan maken over zijn tweede plaats.

Paul Spierings is met de voorlopig 27ste tijd de neutralisatie in op km 90.

Bij CP2 (162 km) loopt de voorsprong van Brabec verder op wat Cornejo en Barreda betreft. Benavides weet het verlies op dit punt terug te brengen van 4.29 tot 3.50, maar 50 km verderop is hij het alwaar kwijt. 4.54 bedraagt de achterstand van de Argentijn op zijn Amerikaanse teamgenoot bij het ingaan van de tweede neutralisatie op km 204. Vooral op Sunderland loopt Brabec steeds verder uit. 8.12 inmiddels.

Ondertussen meldt Toby Price op Twitter vanuit het ziekenhuis dat hij een operatie zal moeten ondergaan na zijn crash van gisteren. Van de crash zelf herinnert hij zich weinig.

Brabec is na de hervatting nog steeds de snelste, maar zijn voorsprong op Cornejo loopt wel een beetje terug. Hij gaat van 55 seconden terug naar 36 seconden voorsprong. Benavides verliest ondertussen meer tijd. Hij komt op 5.24 van Brabec door bij WP6/CP3.

Klassementsleider Nacho Cornejo komt ook niet onder de problemen uit. De Chileen is na 252 kilometer ten val gekomen, zo meldt de organisatie. Hij is daarbij ongedeerd gebleven en is weer onderweg. Hij heeft wel 10 minuten verloren ten opzichte van Ricky Brabec, die op WP7 de rapste is. Daardoor is zijn voorsprong in het klassement ook een stuk kleiner geworden: virtueel heeft hij nu nog 5 minuten voorsprong op Benavides, Brabec volgt op 7 minuten.

Brabec komt na 342 kilometer als eerste aan de finish. Hij heeft een voorsprong van 5.11 minuten op Kevin Benavides. Het is wachten op Cornejo, die hij het laatste tussenpunt weer wat tijd inlevert (12.27 minuten). Zou het dan toch nog spannend worden aan kop bij de motoren?

Het antwoord is volmondig ‘ja’. Cornejo verliest 17.42 minuten en geeft de leiding in de wedstrijd over aan Kevin Benavides. Brabec staat in het voorlopige klassement op 51 seconden van zijn teamgenoot, Cornejo is naar de derde plaats gezakt en volgt op slechts 1.17.

Vorige bericht

Team De Rooy wil in 2022 terugkeren in Dakar Rally

Terwijl de Dakar Rally van 2021 nog volop bezig is, worden bij Team De Rooy plannen gesmeed om volgend jaar terug te keren. “Na een jaar afwezigheid is de drang om sterker dan ooit terug te keren alleen maar groter geworden”, stelt Gerard de Rooy. Het plan is om in Dakar 2022 drie of vier trucks in te zetten, en eventueel bivakservice te doen voor derden, die ook met een Iveco rijden. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de ontwikkeling en bouw van een nieuwe truck. De bedoeling is om twee van deze trucks klaar te hebben voor tests in het voorjaar. Waar en wanneer die tests zullen zijn, is moeilijk te zeggen aangezien de Covid-pandemie nog veel onzekerheden met zich meebrengt. Gerard de Rooy: “Het streven is om in mei in Marokko te testen, maar of dat mogelijk is, is de vraag. De Morocco Desert Challenge is ook net verplaatst naar september. Als Marokko niet haalbaar is, kunnen we terugvallen op locaties in Europa. Tijdens die test gaan we ook een paar dagen inplannen voor geïnteresseerde rijders, die een keer willen rijden onder de juiste omstandigheden, met begeleiding en ondersteuning vanuit Team De Rooy.” Dakar Classic Team de Rooy is ook erg gecharmeerd van de Dakar Classic, waarin klassieke rallyauto’s proeven van ongeveer 250 kilometer per dag rijden parallel aan de Dakar Rally. Het gaat in deze klasse, waaraan in deze eerste editie ook al twee trucks meedoen, om regelmaat. “We zijn van plan om twee De Rooy-DAF’s uit de jaren tachtig in te zetten, waarmee mijn vader heeft gereden: de dubbelkop uit 1984 en de Bull uit 1985”, vertelt Gerard de Rooy. “De trucks zullen vanwege de veiligheid een aantal kleine aanpassingen ondergaan, maar zullen verder volledig origineel zijn en zullen worden onderhouden door een separaat team van De Rooy. In de komende tijd gaan we in overleg met de organisatie om meer details te bespreken.”
 
Lees verder