Seth Quintero zet bijzonder record op zijn naam: 11 etappezeges in 1 Dakar

Gepubliceerd op: 13-01-2022 18:57

Tijdens zijn tweede Dakar Rally zet Seth Quintero een overtuigende prestatie neer. De jonge Amerikaan komt naar de Dakar met één doel: de jongste winnaar ooit worden. Op de tweede etappe ziet hij die droom in rook opgaan, de etappe is 30 kilometer te lang. In dat laatste stuk krijgt hij technische problemen met de OT3. Sinds dat moment wil hij maar een ding: iedere etappe winnen. En dat doet Quintero.

De Dakar Rally van 1994 is een legendarische editie in de historie van de rally. Het is de eerste Dakar Rally die wordt georganiseerd door de Amaury Sport Organisation, ASO, en gaat van Parijs, via Bordeaux en Agadir, naar Dakar en terug, via Ouarzazate en Motril, naar Parijs. Het is de 16e editie van de Dakar Rally. Bij de auto’s wint Pierre Lartigue met de Citroën ZX Rallye Raid Evo3 en hij wordt genavigeerd door Michel Périn. Lartigue en Périn winnen 10 etappes dat jaar. Dat record heeft 28 jaar in de boeken gestaan.

Tijdens de editie van 2022 behoort Quintero tot een van de favorieten in de T3-klasse. Dat komt mede door een goed debuut vorig jaar, waar hij de jongste etappewinnaar ooit werd. Dit jaar werd hij getipt als potentiële winnaar en dat is dan ook het doel voor de ambitieuze 19-jarige Amerikaan: winnen. Hij weet dat de concurrentie uit meerdere hoeken komt, maar de grootste weerstand wordt verwacht van zijn teamgenoten in de OT3 van het Belgische Overdrive Racing: Cristina Gutièrrez (FIA wereldkampion van 2021), Mitch Guthrie (hij wordt vervangen door Andreas Mikkelsen vlak voor de start) en Guillaume de Mevius. Daarnaast is ook Josef Machacek uit op prolongatie van zijn titel, wil Francisco Lopez Contardo laten zien dat hij na de T4 de T3 kan winnen.

Quintero pakt meteen de winst in de proloog, daarin is hij 3 seconden sneller dan Mikkelsen en 5 seconden sneller dan Lopez Contardo. Dat belooft een spannende rally. Op de eerste etappe is Quintero opnieuw de snelste en zijn er de eerste problemen met de OT3, deze zijn voor Gutièrrez en Mikkelsen die beiden meer dan 40 minuten verliezen. Op de tweede etappe gaat het mis voor Quintero, zo’n 30 kilometer voor het eind en komt hij stil te staan met technische problemen.

Vanaf dat moment valt een bepaalde druk van zijn schouders en voelt Quintero zich vrij om te rijden, zo zegt hij zelf. “Natuurlijk blijft die tweede etappe door je hoofd spoken, want waar hadden we anders gestaan nu. Aan de andere kant, wellicht had ik dan niet een etappe gewonnen vanwege de druk, nu kon ik vrij rijden en genieten van mijn Dakar Rally.” Quintero pakt iedere etappe de snelste tijd sinds dat moment en daarmee staat de teller nu op 11 etappezeges.

“Elf etappes is echt veel. We zijn nu de recordhouder en dat is geweldig. We kwamen hier om de jongste ooit te zijn die de Dakar kon winnen, maar we hebben nu een ander record gebroken. Helaas moeten we nog wachten om de jongste winnaar te kunnen worden, maar we komen volgend jaar terug. Vorig jaar werd ik de jongste etappewinnaar ooit en nu halen we de meeste etappezeges in een Dakar, dus ik hoop dat we volgend jaar de jongste winnaar kunnen worden. We gaan gewoon proberen zoveel mogelijk records te breken, gok ik,” aldus Quintero na de elfde etappe.

Morgen staat de laatste etappe van de Dakar Rally op het programma, een proef van 164 kilometer. Quintero zal er alles aan doen om zijn eigen record te verbreken en de teller op 12 zeges in één Dakar te behalen.

Foto: Red Bull Content Pool

Vorige bericht

Van de Laar-Iveco met de wielen los op duin

De elfde etappe van de Dakar Rally 2022 was een “echte, dikke, vette etappe zoals een Dakar-etappe hoort te zijn”, volgens Jan van de Laar. Hij had het als navigator op deze voorlaatste dag gemakkelijk dan broer Ben, die het stuur van de Iveco in handen had. Het team kwam met de vijftiende tijd aan de finish, maar liet onderweg veel tijd liggen. De wedstrijdleiding had vooraf gewaarschuwd: dit wordt een serieuze proef. Helemaal waar, bevestigde Jan van de Laar. “Grote, steile en zware duinen van level 3, maar ook de wadi’s (droge rivierbeddingen) en waren echt zwaar en slecht. En dan waren er ook nog bulten kamelengras. Maar zo moet het wel zijn, dit is de Dakar.” Op één van die hoge, steile duinen kwam de équipe van Fried van de Laar Racing net verkeerd uit. “Dat was jammer. We landden precies bovenop het duin, met de voor- en achterwielen los in de lucht. We moesten de top van het duin onder de truck weggraven om de wielen weer op de grond te krijgen. We hebben zeker een half uur staan graven”, schatte Jan. Waarschijnlijk was het meer, want bij doorkomst bij het volgende meetpunt had het team bijna een uur achterstand. Het werd helemaal ‘jammer’ toen ze in het tweede deel van de 346 kilometer lange proef een naaste concurrent in het klassement, Vaidotas Paskevicius, aan zijn Tatra sleutelen. “Dan denk je natuurlijk ‘als we niet hadden vastgestaan, hadden we een plaats gewonnen’, maar ‘als’ telt niet. Hij heeft alleen net niet lang genoeg stil gestaan.” De Litouwer staat nog 20 minuutjes voor Van de Laar in het klassement. Wellicht biedt de laatste etappe, eentje van 164 kilometer, nog een mogelijkheid. Van de Laar verwacht dat de wedstrijdleiding nog wel iets in petto heeft voor het slotakkoord. “We hebben technisch gezien een perfecte Dakar gehad. Een lekke leiding in de proloog, die 3 minuutjes heeft gekost. Drie keer eruit geweest voor een lekke band. Maar meer niet. Of we daarmee geluk hebben gehad, weet ik niet. We hebben in elk geval weinig pech gehad. Hopelijk houden we dat nog een dagje zo, dan kunnen we morgen de medaille ophalen.”  
 
Lees verder