De afgelopen dagen zijn alle Dakarvoertuigen door de teams ingeleverd in de haven van Marseille, voor de inscheping naar Jeddah in Saoedi-Arabië waar over een maand de Dakar 2021 van start gaat. Negen Nederlandse trucks staan er aan de start en natuurlijk is het Riwald Dakar Team ook weer van de partij met twee trucks met Gert Huzink en Pascal de Baar achter het stuur.
Met twee testen in Frankrijk en een uitgebreide test in Polen komt het Riwald Dakar maximaal voorbereid aan de start van de Dakar. Maximaal vanwege het feit dat er dit jaar verder geen mogelijkheid was om een rally te rijden, wat uiteindelijk altijd nog de beste test is.
De Renault C460 hybride truck van afgelopen jaar trok veel aandacht en het project werd ook door ASO met open armen ontvangen. Sowieso ligt bij ASO de komende jaren de focus op een energie transitie in de Dakar. Na de Dakar van 2020 is er bij het Riwald Dakar Team geanalyseerd wat er weer verbeterd moest worden en daar is het hele jaar bij MKR in Tsjechië hard aan gewerkt.
Gert Huzink: ,,We wisten dat het niet makkelijk ging worden om hybride te gaan rijden en dat 100% Dakarproef te maken. We hebben veel geleerd afgelopen Dakar. Bij vlagen ging het heel goed, bij vlagen minder. Dat kwam vooral doordat de elektromotor sterker was dan het aandrijfgedeelte. We hebben veel veranderd op hybride gebied en dat uitvoerig kunnen testen. Verbeteringen die zich allemaal goed gehouden hebben. Ik ben blij dat we deze weg twee jaar geleden ingeslagen zijn. Het heeft toekomst en past bij wat Riwald wil.”
,,Jammer dat een aantal Nederlandse teams er niet bij is, maar er is genoeg concurrentie voor de top tien. Afgelopen Dakar hebben we een aantal dagen met de blauwe Kamazzen kunnen strijden, zonder gekke dingen te doen. Daar heb ik bij vlagen echt van genoten en geeft vertrouwen dat we met ons materiaal goed op weg zijn. Als we nog wat dichterbij kunnen komen bij de top, moet het een mooie Dakar kunnen worden” aldus Huzink.
Ook de Renault K520 rallytruck van Pascal de Baar is weer klaar voor de komende Dakar. In 2016 behaalde de Baar zijn beste resultaat met een zesde plaats in het algemeen klassement. Om die prestatie te herhalen, moet alles kloppen. Twee lekke banden op één dag kunnen alles verkloten.
,,We hebben best veel getraind dit jaar, ondanks de omstandigheden. Mijn auto is nagenoeg hetzelfde gebleven, we hebben alleen de achteras versterkt. De strijd vooraan is zo competitief, dat als je twee keer lek rijdt je kans hebt dat je uit de top drie valt. Laat staan als je zoiets krijgt als een kapotte achteras. Dat is echt funest. Je moet een hele solide truck bouwen maar ook heel solide rijden en de auto heel houden.”
”Ik verwacht een zwaardere Dakar met minder lange rechte stukken. Wat dat betreft was Zuid-Amerika de laatste jaren een stuk zwaarder. Maar de rally zal in Saoedi-Arabië zich ook verder door ontwikkelen. Verschillende autosport federaties hebben meegeholpen routes uit te zetten, ik ben gespannen wat het ons gaat brengen” vertelt de Baar