Rainbow in de overgang

Gepubliceerd op: 04-01-2024 16:52

Zittend onder een grote partytent van Rainbow Truck Team zit Gerrit Zuurmond tevreden te kletsen met Michiel Becx van Team De Rooy. Nederlandse Dakarrijders onder elkaar. Mooi te zien hoe gemoedelijk ze met elkaar aan de klets zijn. Een gedeelde passie als verbinding. Als Becx het gesprek afrond en zijn bezoekje beëindigt, komen er net twee Japanners van het Hino Team Sugawara keurig vragen of ze foto’s mogen maken. Voor Zuurmond geen enkel probleem. Geen geheimen, dus mogen ze hun gang gaan.

De MAN rallytruck staat open en blood voor ons op een zeil. Er is op het moment van ons binnenvallen niemand bezig met de robuuste truck. Na wat aanpassingen is de truck perfect door de keuring gekomen. De Japanners blijken echter vooral nieuwsgierig naar de E-Lions H2 Amarok. “Tsja, dat krijg je nu natuurlijk.” Geeft Zuurmond aan. “We willen met de Amarok laten zien dat we meewerken aan een verantwoordelijke beoefening van de rallysport in de toekomst. Het is een voertuig met elektrische aandrijving waarbij de elektriciteit wordt opgewekt met een waterstofcel. We denken toch dat het rallyrijden met een dieselmotor een keer over gaat en daarom gaan we deze rally kijken of het op die manier ook kan.”

De experimentele auto rijdt mee in een speciale klasse: Het Mission 1000 Dakar Future Program. Hierin doen voertuigen mee met een alternatieve aandrijving. Dan hebben we het over zero emissie voertuigen of voertuigen met een hybride aandrijving. Iedere dag zullen de deelnemers in het Future Program rond de honderd kilometer van de officiële wedstrijd afleggen. De organisatie van de Dakar rally biedt zo een mogelijkheid deze voertuigen uitgebreid te testen en zo wil men de ontwikkeling ervan stimuleren. Met een aangepast reglement zal het geen race worden, maar meer een regulariteitswedstrijd. In die zin vergelijkbaar met de Dakar Classic. Van alle ingeschreven voertuigen is de Amarok de enige zero emissie vierwieler. Prachtig dat een relatief klein team zo voorop loopt in de overgang van fossiele brandstof naar zero emissie aandrijving.

Dick Zuurmond zal de Amarok rijden en Simon Koetsier wijst hem als navigator de weg. Gerrit Zuurmond neemt het stuur van de MAN rallytruck in handen met navigator Tjeerd van Ballegooij en monteur Klaas Kwakkel naast zich in de cabine. Gerrit Zuurmond: “Een vertrouwde en ervaren crew in de cabine. Ondertussen hebben we ervaring genoeg. In Rallye du Maroc werden we tweede door constant te presteren. Als je dat constante aan weet te houden, schuif je vanzelf naar voren. We hebben een beetje gekeken wat er op het bivak staat aan trucks en met alles wat aan de start staat, denken we rond plek 15 te kunnen eindigen. Maar Dakar is Dakar, je weet nooit wat er gaat gebeuren”

Gerrit Zuurmond tot besluit: “Het is een prachtig spelletje en we gaan ons best doen. Als we de nieuwe technieken in de Amarok kunnen toepassen is dat helemaal mooi. Ook voor onze bedrijfsactiviteiten waarin we die technieken ook willen inzetten. Wat dat betreft werkt het dubbelop.”

De rally gaat morgen van start met een proloog van 27 kilometers in de omgeving van Al-Ula. Daarna zal de route verder landinwaarts gaan om via de Empty Quarter terug te keren naar de westkust. Op 19 januari zal de finishlijn in havenstad Yanbu liggen.

Vorige bericht

André Thewessen moet even vrezen, maar finisht Dakar-proloog als beste Nederlander in SSV-klasse

Voor André Thewessen werd de proloog van de Dakar Rally vrijdag een enerverende dag waarin hij al vóór de start met pech te maken kreeg. Niettemin eindigde de coureur van ATS Rally in de Saoedische woestijn keurig als zestiende in de SSV-klasse. Daarmee was hij zelfs beste Nederlander.  “Met de zestiende plaats kan ik leven. Twee jaar geleden waren we ook zestiende. Maar we hebben flink wat trammelant gehad. Voordat we bij de start waren, was de motor al warm”, blikte Thewessen terug, die op 2.46 minuten finishte van klasse-winnaar Xavier de Soultrait. “We weten nog niet waardoor het komt. Maar 107, 108 graden is niet fijn qua temperatuur. We hebben daardoor behouden moeten rijden.” Genoten Het betekende de hele rit billenknijpen voor Thewessen en zijn Oekraïense navigator Dmytro Tsyro. Niettemin had de coureur uit Schimmert genoten van de 27 kilometer lange special. “Het was een tricky parcours. Er waren flinke gaten op onverwachte plekken. Zo was het ergens achter een grote heuvel linksaf en dan meteen een gat van twee meter. Maar we hebben geen gekke dingen meegemaakt, geen oeps-momenten gehad.” Wel constateerde Thewessen tijdens de rit dat de communicatie met zijn navigator nog wat beter moet. “Ik moet nog een beetje wennen aan Dmytro. Hij geeft sommige dingen aan die ik nog niet helemaal snap. We gaan er vanavond nog over spreken hoe hij het beter kan aangeven zodat ik het dan begrijp.”  Samenwerking Als in het vervolg alles soepel verloopt, verwacht Thewessen veel van de samenwerking. “Hij is een professional en gaat me een andere rijstijl aanleren, gaat me aangeven waar het gevaarlijk is. Dat ik op plekken waar ik anders te hard doorheen zou zijn gegaan dat nu niet doe. Als de auto het blijft doen, dan hebben we veel kans dat het goed gaat.” Daar raakte hij een heikel punt. Want het probleem met de warmlopende motor moet voor de start van de eerste etappe op zaterdag wél verholpen zijn. “Het kan laat worden, die motor moet getest worden. Voor mijn part vannacht nog, maar het moet morgen opgelost zijn. Dat gaat wel lukken.” Thewessen verwacht een ‘heel moeilijke eerste etappe’. “Gelijk 400 kilometer en heel grote stenen. Ik denk dat het morgen bijltjesdag wordt. Hopelijk gaan we goed, maar dat weet je nooit van tevoren. We gaan in ieder geval niet voluit rijden. Wel als ik vol zicht heb, dan plankgas uiteraard. Maar ik probeer gewoon veilig te rijden. Dat is heel belangrijk. Een foutje zit in een klein hoekje. Het kan zo over zijn.”
 
Lees verder