Pol verwacht compensatie na hulp aan gecrashte motorrijder

Gepubliceerd op: 15-01-2019 08:00

Mirjam Pol kon na een goede nachtrust de zevende etappe goed beginnen. Het eerste gedeelte van de etappe ging goed. Mirjam: “Gelukkig ben ik na de dag van gisteren snel hersteld en was ik, na een goede nachtrust, weer klaar voor vandaag. Tot aan de tankstop ging het prima. Lekker tempo gereden en een groot aantal rijders ingehaald.”

30 kilo zwaarder

Met een volle tank ben je toch al snel weer zo’n 30 kilo zwaarder en dat ging ook gelijk fout, vertelt Mirjam: “Ik ging ook ongeveer gelijk twee keer achter elkaar op mijn plaat! Daar lag ik tussen de stenen, eerst links om en vervolgens rechts om. Daardoor brak mijn hendeltje af, ik was bang dat ik dat moest gaan repareren maar gelukkig kon ik er nog net met twee vingers bij!”

Twee vingers bij het hendeltje

Na de tankstop en een volle tank ging ik vervolgens ook gelijk twee keer ‘op m’n plaat’ tussen de stenen. Mijn voorwiel vloog weg en daardoor brak mijn koppelingshendeltje af maar ik kon er nog net met twee vingers bij. En toen kwam het zand en dit waren mijn duinen, niet zoals gisteren, pfff.

Ik heb Sjors van Heertum geholpen. Hij had pech, nu ben ik niet zo technisch maar vragen of ik kon helpen was wel het minste. Hij bleek zo’n dag te hebben als ik gister had. Zo’n dag dat je denkt; alles lijkt fout te gaan! Hij vroeg me of het akkoord was als hij achter mij aan reed, dat is toch minder vermoeiend. Herwin Hopmans reed al achter mij, dus zo vormden we ineens een trio-treintje door de duinen.”

Eerste hulp

Deze etappe lag haar duidelijk een stuk beter. Samen met Hopmans heeft Mirjam een gecrashte motorrijder geholpen. “Vlak voor mij maakte een motorrijder een gigantische crash, de rijder was nog wel goed aanspreekbaar maar zijn alarmknop werkte niet. Er stonden twee andere rijders bij die eigenlijk niets deden, gevalletje; ‘ik stond erbij en ik keek ernaar’. Toen heb ik maar mijn eigen alarmknop ingedrukt om de helikopter op te roepen. Hopmans regelde het verkeer, de twee andere rijders zijn uiteindelijk verder gereden. Ik ben bij de gecrashte motorrijder gebleven tot hij door de helikopter werd opgehaald, terwijl Herwin nog steeds voor verkeersregelaar speelde.” Met deze reddingsactie hebben de twee Nederlanders veel tijd verloren maar het is te verwachten dat deze tijd gecompenseerd wordt. Terwijl Mirjam ons dit verhaal aan de telefoon vertelt, komt ze in het bivak toevallig de gecrashte motorrijder tegen en het valt, op een paar gebroken botten na, redelijk mee met de schade van de coureur.

Nu is het wachten tot de organisatie de tijd compenseert die zij verloor met het verlenen van hulp. Als er meer informatie is hierover laten we dat weten.

Vorige bericht

MOTORbeurs Utrecht 2019 staat in het teken van zelf rijden

De aankomende editie van MOTORbeurs Utrecht biedt alles op het gebied van motorrijden. Het wordt niet alleen de grootste ooit, maar MOTORbeurs Utrecht kent naast 300 exposanten ook een ongekend aantal activiteiten waar je als bezoeker zelf aan mee kunt doen. Jong geleerd is oud gedaan, een tegelwijsheid die ook in motorland van toepassing is. Om al die jonge motorrijdertjes de dag van hun leven te bezorgen zal de Jaarbeurs in Utrecht bol staan van stoere motoractiviteiten voor de kids. We beginnen bij de allerkleinsten (t/m 3 jaar) met een kidsparcours met GS driewielers en Yamaha loopfietsen, de oudere kinderen (3 t/m 15 jaar) kunnen op de gave elektrische Non-Stop motoren mini trial rijden. Bezoekers van 17 jaar en ouder die nog geen motorrijbewijs hebben, kunnen in het kader van Try the Bike onder begeleiding van BOVAG-rijinstructeurs hun eerste motorrijles nemen. Testparcours Op zoek naar een nieuwe motorfiets? Op de stands kun je motoren bekijken, maar dat is niet het enige. Dit jaar is het namelijk mogelijk om op het 4.000 vierkante meter tellende, overdekte testparcours op P3 kennis te maken met de nieuwste modellen van de aanwezige motorimporteurs. Daarnaast komt er een indoor GS Adventure Arena met een uitdagend obstakelparcours. Doorgewinterde offroad rijders kunnen hun vaardigheden meten met andere offroad rijders door zich op te geven voor de Mini GS Trophy. Voor aspirant offroad rijders is er de mogelijkheid om onder begeleiding de eerste stappen in deze uitdagende wereld te zetten door hier een plaats te reserveren voor de GS DiscoveRide. Op het buitenterrein wordt een compacte supermoto baan aangelegd, waar beoefenaars van deze tak van motorsport de hele dag demonstraties verzorgen. Ben jij een Supermotorijder, dan is dit je kans! Kom met jouw eigen motor voor groot publiek jouw kunsten vertonen. Geef je hier op. Voor kijkers is het minstens net zo leuk; het wordt een woest spektakel. Daarnaast organiseert MOTORbeurs Utrecht dit jaar een brute Decibellen Contest (hard, harder hardst!); iedereen met een goed klinkende motorfiets mag meedoen, opgeven kan via de website van MOTORbeurs Utrecht. Ook aan de digitale motorsport is gedacht. Elke gamer kan zijn eGaming-talenten laten zien op de stand van het TT Circuit Assen en deelnemen aan een virtuele racecompetitie. De uitgebreide lijst met activiteiten is hier te vinden op de website. Let op: de activiteitenlijst is nog niet compleet en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten.
 
Lees verder