Platte banden kosten Gerard de Rooy veel tijd

Gepubliceerd op: 04-01-2017 18:35

Gerard de Rooy heeft veel tijd verloren in de derde etappe van de Dakar Rally. De winnaar van 2016 had in het eerste deel van de proef een probleem met het bandensysteem van zijn Iveco Powerstar. “Daardoor liepen drie banden leeg”, vertelde Gerard de Rooy tijdens de neutralisatie van de etappe. “En die konden we dus ook niet oppompen.”

Eerst liepen de achterbanden leeg. De Rooy en zijn crew konden die wisselen met de twee reservewielen die ze bij zich hadden. “Maar vervolgens liep ook een van de voorbanden leeg. We zijn zes keer gestopt om die handmatig bij te pompen.”

Het bandendrama kostte De Rooy aan het einde van het eerste deel (72 kilometer) meer dan een half uur op de tussentijd van de Rus Nikolaev. Dat betekende een voorlopige 23ste plaats. Na een stuk over de weg vervolgen de trucks de etappe later vanavond voor de resterende 127 kilometer. In de neutralisatie ruilde De Rooy zijn twee lege banden met twee goede van Wuf van Ginkel. “We kunnen dus doorrijden, met nieuwe reservebanden bij ons”, zei De Rooy.

Van Ginkel, de snelle assistentie van Petronas Team De Rooy Iveco, deed het met een dertiende tussentijd prima. Ton van Genugten zette een knappe derde tussentijd neer, op slechts 18 seconden van Nikolaev, maar hij liet weten een verborgen waypoint te hebben gemist. “We zaten op de hielen van Nikolaev in het stof. De helikopter die laag boven ons vloog maakte nog meer stof. Daardoor hebben we een verkeerd pad gekozen. Het vervelende van zo’n verborgen waypoint is dat je pas merkt als je er al voorbij bent. Dat levert dus straftijd op. Ik weet niet hoeveel.”

Federico Villagra noteerde de vijfde tussentijd. De finish van de trucks is zeker niet voor 23.15 uur Nederlandse tijd.

 

Later meer 

Vorige bericht

Jasper Riezebos uitgeschakeld door galblaasinfectie

Jasper Riezebos gaat niet meer van start in de Dakar 2017. De motorcoureur uit IJsselmuiden is geveld door een galblaasinfectie. Daarmee van start gaan in de derde etappe, die de Dakar-deelnemers naar een hoogte van 4900 meter brengt, kan levensgevaarlijk zijn. “Dat is het me niet waard.” Op wilskracht en doorzettingsvermogen kwam Riezebos door de tweede etappe heen. “Ik dacht aan een buikgriepje, en hoopte dat het met een nacht goed slapen wel beter zou gaan, maar had wel ontzettend veel pijn”, vertelt Riezebos, die zijn 24ste verjaardag volgende week dus thuis zal moeten vieren. “Ik heb op mijn tanden gebeten, maar ik voelde me zo beroerd. Ik wist van ellende nauwelijks nog hoe ik moest zitten.” Toen hij na het gereed maken van het roadbook even bij Mammoet Rallysport langs ging om daar zijn motor af te spuiten, kreeg hij daar te horen dat hij er wel erg slecht uitzag. “Peter Versluis van het Veka-team was daar ook, om Martin van den Brink te feliciteren met zijn etappezege. Peter heeft me meegenomen naar hun arts.” Hoogte levensgevaarlijk De teamarts van EVM Rally, Dieter Thomas, onderzocht Riezebos en nam hem mee naar de medische dienst van de organisatie om een echo te laten maken van zijn buik. Daarop was de infectie duidelijk te zien. De artsen maakten Riezebos duidelijk dat starten in de derde etappe onverantwoord zou zijn. “Door de hoogte kan de galblaas gaan opzwellen. Als ‘ie knapt, kan me dat mijn leven kosten. De Dakar is heel belangrijk voor me, maar dat is het me niet waard.” Wanneer Riezebos terug naar huis kan, is nog niet duidelijk. Dokter Thomas wil dat hij vandaag nog een keer een scan laat maken, om te bepalen of het verantwoord is te vliegen. “Hij wil niet op zijn geweten hebben dat mij iets gebeurt als hij me zo laat gaan”, vertelde Riezebos aangedaan. “Het is heel vervelend om zo, na twee dagen al, uit de rally te moeten, en ik ben natuurlijk teleurgesteld. Maar het is ook wel heel fijn om te merken dat zo’n dokter zich zo om me bekommert. Ik ben die man en het Veka-team heel dankbaar.” Luister hier naar het verhaal van Jasper: https://soundcloud.com/radiorallymaniacs/04-01-jasper-riezebos-1
 
Lees verder