Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Gepubliceerd op: 14-02-2020 13:52

Olaf Harmsen viel afgelopen Dakar uit op de derde dag na een val vlak voor de neutralisatie op kilometer 125. Van de val zelf kan Harmsen zich niets meer herinneren. Met een snijwond in z’n bovenbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding was de rally veel te snel over. Als snel was Harmsen weer thuis en kon hij zien hoe een aantal teamgenoten aan de finish stond in Qiddiyah, wat natuurlijk wel even pijn deed. Toch overheerst het gevoel dat finishen mogelijk is. De  plannen om de missie in 2021 wel te voltooien zijn in de maak.

Tot dag drie ging het prima voor Olaf Harmsen, die in de dagen ervoor last had van een voorhoofdsholteontsteking. ”Qua uitslagen ging het helemaal niet slecht, ondanks dat ik echt beroerd was. Na de tweede dag ben ik echt heel vroeg naar bed gegaan en toen ik opstond voelde ik me voor het eerst weer fit. Het eerste deel van de derde etappe lag bezaaid met stenen. Vanwege het vele stof moest ik soms stapvoets rijden. Eenmaal in het zand ging het meteen lekker. Ik weet nog precies wat er gebeurd is, tot aan mijn val. Ik reed achter nummer 88 en samen waren we best veel mensen aan het inhalen. We reden op kilometer 122, en ik wist nog dat op kilometer 125 de neutralisatie begon. Ik dacht hem nog in te halen, zodat ik na de neutralisatie voor hem kon starten en niet in zijn stof hoefde te rijden. Ik reed naar hem toe en dat is het laatste wat ik weet.”

Niemand heeft gezien wat er precies gebeurd is. Gerben Lieverdink is nog gestopt bij Olaf. ”Gerben vertelde dat er niks bijzonders te zien was, behalve wat kamelengras. Aan de motor was ook niet veel te zien. Ik had een flinke sneewond in m’n bovenbeen, die er lelijk uitzag. Een geluk was dat ik geen slagader had geraakt. Wel had ik twee ribben en m’n neus gebroken en ik had een hersenschudding. Dat laatste is nog het ergste. ik slaap nog steeds een paar uur meer per dag. Maar dat gaat nu de goede kant uit. Ik kan me steeds beter concentreren en hoop binnenkort weer te kunnen beginnen met sporten.”

Harmsen werd naar het ziekenhuis gebracht in Tabuk, waarna hij samen met Martien Jimmink via Riyadh naar Nederland kon vliegen. ”Ik heb de rest van de rally op afstand gevolgd. De verslagen heb ik gelezen, maar ernaar kijken kon ik niet. Ik vond dat ik daar ook aan de finish had moeten staan.”

”Ik besefte niet dat het in Nederland zo leefde. Natuurlijk volg ik het zelf al jaren maar je krijgt reacties uit hoeken vanwaar je ze niet verwacht. De interviews bij Omroep Brabant en RTL7 zijn ook zeer goed ontvangen. Zo goed dat mijn sponsors al aangegeven te hebben weer door te willen gaan voor komende Dakar. Ik weet nog niet precies hoe het jaar er verder uit gaat zien, ik hoef me voor 2021 natuurlijk niet te kwalificeren en dat scheelt veel budget. Vanaf april ga ik weer in hetzelfde ritme qua trainen en rijden zoals ik afgelopen jaar heb gedaan, vijf zes dagen per week, met flink wat uren op de motor iedere week. Dat is sowieso geen straf.”

Vorige bericht

Serres Rally wordt Greece Rally: start en finish in Veria

Nadat in 2019 de finish van de Serres Rally verplaatste naar Veria, is voor de 2020 editie ook de start verplaatst naar Veria. Dat biedt de organisatie weer nieuwe mogelijkheden om nieuwe etappes uit te zetten. De naam van de Serres Rally verandert met de verhuizing ook, die wordt nu ‘Greece Rally‘ De uitvalsbasis in Veria is het Aiges Melathron hotel. Dat is hetzelfde hotel waar de deelnemers afgelopen jaar de laatste drie dagen van de rally ook verbleven. Op zondag 23 augustus begint de rally met een korte proef van zo’n veertig kilometer en de startceremonie in de avond in het centrum van Veria. Dag twee rijden de deelnemers een proef van 350 kilometer door de bergen van Vermio. De derde dag is een marathonetappe van wel 450 kilometers met een bivak in de bergen, waarbij de deelnemers zelf hun eigen service moeten doen. Op dag vier keren de deelnemers na een korte dag van 100 kilometer terug in Veria en kunnen in de middag genieten van een halve rustdag. Niet verkeerd met een lange dag vijf en lange dag zes voor de boeg die wederom door de bergen gaan. De laatste dag is zoals gebruikelijk in de Serres Rally een echt endurodagje met een korte maar niet te moeilijke proef rondom de berg Seli. Tarieven Hier kun je alle tarieven vinden van de Serres Rally. Tot 31 maart kost een inschrijving met motor 800 euro, waarmee je heel veel waar voor je geld krijgt. Daar komen de kosten voor een hotelkamer nog bij. Je kunt er ook voor kiezen in het servicepark te kamperen. Service Vanuit Nederland zijn er twee teams die transport en technische assistentie aanbieden voor de Serres Rally: het Bas Dakar Team en Memotours. Neem contact op voor de diverse mogelijkheden. Meer weten over de Serres Rally? Neem dan contact op met marcel.vermeij@rallymaniacs.nl of bel 06 484 08 035 Totale lengte van de race: 1.840 km 23 Augustus | 1e Stage : 60km | verbinding 10 km – SSS1 40 km – verbinding 10 km 24 Augustus | 2e Stage: Vermio Mountain 360km | verbinding 30 km – SS2 330 km 25 Augustus | 3e Stage: Vermio – Kozani 450km | Liasion 60 km – SS3 300km – Liaison 40 km – SS4 70 km – Liaison 50 km 26 Augustus | 4e Stage: 115 km – SS5 100 km – verbinding 15 km 27 Augustus | 5e Stage: Pieria Mountains 310 km | verbinding 3 km – SS6 300 km – verbinding 7 km 28 Augustus | 6e Stage: Paiko Mountain 260 km | verbinding 20 km – SS7 215 km, verbinding 25 km 29 Augustus | 7e Stage: Enduro Ride Seli 100 km | verbinding 10 km – SS8 90 km – verbinding 10 km
 
Lees verder