Mirjam Pol kijkt terug en vooruit….

Gepubliceerd op: 26-05-2019 20:39

Dakar 2019 ligt alweer even achter ons, en de ontwikkelingen voor 2020 zijn in volle gang. Mirjam Pol kijkt terug op de afgelopen Dakar, kijkt vooruit naar 2020 en licht een aantal zeer interessante nieuwe ontwikkelingen toe.

Mirjam beleeft haar Dakar nogmaals

Terwijl ze alweer volop met de voorbereidingen voor Dakar 2020 bezig is heeft Mirjam ondertussen ook haar ‘pen’ opgepakt en is ze druk bezig haar belevenissen van de 2019 Dakar, de 100% Peru editie,op papier aan het zetten. ”Pas nu, nu ik alles weer doorneem, foto’s bekijk, roadbooks weer in handen heb, komt pas echt het besef dat het een bijzonder mooie rally voor mij is geweest. En er is weer zóveel gebeurd, ik kan bijna niet stoppen met het vertellen van alle verhalen.”

Boek te koop via mirjampol.com

Nu is het niet zo dat dit de eerste keer is dat haar Dakar rally ervaringen vorm krijgt in een boek, het is wél de eerste keer dat het boek, in beperkte oplage, te koop zal zijn. Mirjam vertelt waarom het boek, als het uitkomt, ook te koop zal zijn: “Telkens als er een boek over mijn Dakarperikelen uitkwam was het boek bedoelt als ‘relatiegeschenk’ voor mijn sponsoren. Maar er kwamen steeds meer vragen van mensen of zij het boek niet ergens konden aanschaffen. En zo is het idee ontstaan om het boek als het uit is gekomen ook aan te bieden via mijn website.”

Dakar 2020, het derde hoofdstuk

Onlangs kwam David Castera, de nieuwe directeur van de Dakar, met het nieuws dat de zwaarste rally ter wereld verhuist naar het Midden-Oosten en wel naar Saudi-Arabië. Volgens Castera past deze verhuizing bij het nieuwe avontuur in het concept van de Dakar: “De Dakar is altijd bedoelt als een avontuur en het ontdekken van het onbekende. De keuze voor Saudi-Arabië, met zijn onbegrensde mogelijkheden, past perfect in de toekomst van de Dakar rally. In deze monumentale omgeving hebben we ontzettend veel mogelijkheden om gedurfde routes samen te stellen.”

Ook figuurlijk grenzen verleggen

Na dertig jaar door Afrika en elf jaar in Zuid-Amerika is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, het Midden-Oosten. Mirjam was vorige week in Parijs aanwezig om meer informatie te ontvangen over de 42ste editie van de Dakar rally die wordt verreden van 5 tot en met 17 januari 2020.

Wat is haar indruk van dit derde hoofdstuk van de rally? “Ik ben positief. De organisatie en de vertegenwoordigers van Saudi-Arabië namen uitgebreid de tijd om, net als in Zuid-Amerika en Afrika, uitleg te geven over de cultuur en de lokale gebruiken van het land. Iedereen kreeg de mogelijkheid om vragen te stellen. Het gevoel dat we welkom zijn in een voor de deelnemers te ontdekken nieuw land was groot.”

Behalve duidelijke uitleg over praktische zaken in het gastland ontdekte Mirjam ook dat David Castera de grenzen van de rally wil verleggen, niet zo zeer in de letterlijke zin maar zeer zeker ook figuurlijk: “David gebruikt het derde hoofdstuk van de Dakar rally om het wedstrijd-technisch zeer interessant te maken en de kloof tussen de professionele rijders en de amateurs te verkleinen. Zo is er in de eerste week een super marathon voor de motoren gecreëerd; een marathon etappe waar wij na de finish maar 10 minuten te tijd krijgen om aan onze motor te sleutelen!

Daarna moet de motor naar het parc fermé en mogen wij er niet meer bij komen. Wel zitten wij dan in hetzelfde bivak als ons assistentieteam. Hierdoor kunnen met name de fabrieksrijders hun wielen niet meer wisselen met hun waterdragers die normaal gesproken hun banden sparen tijdens een marathon etappe en deze ’s avonds afstaan aan hun kopmannen. In de tweede week is er een ‘normale’ marathon etappe; we mogen dan de hele nacht onbeperkt bij onze motor komen maar we overnachten dan wel in aan apart bivak.

En… het ziet er naar uit dat het een koude Dakar gaat worden met ’s nachts temperaturen onder nul en overdag komt het kwik normaal gesproken, het echte woestijngedeelte daargelaten, niet boven de 20 graden. Dus wordt het een heel ander verhaal als het gaat om de kleding.”

Elke verandering is even wennen

Mirjam vertelt verder: “Een grote verandering voor heel veel deelnemers zal het roadbook zijn. Vier etappedagen worden er ’s avonds geen roadbooks uitgereikt zodat wij ze, ieder op zijn eigen wijze, in kunnen kleuren. Nee, iedereen ontvangt ’s morgens een kwartier voor de start een kant-en-klaar door de organisatie ingekleurd roadbook! Hierdoor wordt het met name voor de fabrieksteams moeilijker om vooraf informatie over de route in te winnen. De organisatie hoopt hiermee de fabrieksrijders en de amateurs dichter bij elkaar te brengen alsmede de gemiddelde snelheid wat naar beneden te brengen. Doordat de rijders de route nu niet kunnen voorbereiden, zullen zij tijdens het rijden meer tijd moeten nemen het roadbook te lezen en interpreteren wat de snelheid zal temperen. Ik persoonlijk ben hier niet zo blij mee, maar ik begrijp waarom de organisatie hiervoor kiest. Voor dit jaar gaat het nog maar om vier etappes, maar dit is wel waar wij in de toekomst naartoe gaan. Maar goed, elk nadeel heeft natuurlijk ook zijn voordeel want, tja… als ik dan ’s avonds toch geen roadbook hoef voor te bereiden, kan ik ’s nachts wat meer uurtjes slaap pakken! En dat is ook niet verkeerd.”

Joker

Als klap op de vuurpijl is er tijdens de Dakar 2020 ook voor de motoren een ‘joker’ die ingezet kan worden. Mirjam: “Tja, ik weet op dit moment nog nietecht wat ik daarvan moet vinden; mijn eerste ingeving is ‘jammer’. Maar wanneer ik om wat voor reden dan ook op een bepaald moment de rally zou moeten verlaten, dan denk ik daar natuurlijk gelijk anders over. Als ik met dank aan de ‘joker’ een dag later toch weer de rally mag vervolgen, dan is dat natuurlijk geweldig. Ik ben hier wel een jaar voor aan het trainen. En er zijn zoveel mensen die mij daarbij helpen en ondersteunen, dan weet ik zeker dat ik het heel fijn vind om nog een tweede kans te krijgen. Wanneer je gebruik moet maken van de joker rij je daarna in het ‘Dakar experience’ klassement en ben je, aan het eind van de Dakar géén officiële ‘Dakar finisher’. Ik ben heel eerlijk als ik zeg: Daar doe ik het dus niet voor. Als ik de Dakar rally rijd, dan wil ik hem finishen ook, over het podium rijden en die medaille ophalen!”