Marc Leeuw brengt nacht in de woestijn door

Gepubliceerd op: 08-01-2018 16:31

Om half elf in de ochtend (lokale tijd) kwam de DAF van Leeuw Rallysport het bivak in Pisco binnenrollen. Nog geen uur later (17.30 Nederlandse tijd) waren ze alweer weg om te starten in de derde etappe. De mannen brachten de nacht door in de woestijn.

Na 130 kilometer in de tweede etappe (267 km) lag de koppeling van de truck er weer uit; hetzelfde probleem als in de eerste etappe. “We stonden op een rottig punt”, vertelt Marc Leeuw. “Er was niemand om ons te helpen. We hebben vannacht in de duinen geslapen en vanochtend kwamen er locals om ons te helpen de koppeling te vervangen.”

Toen dat was gebeurd, kon Leeuw weer verder. Onderweg kwam hij nog een boel andere auto’s en trucks tegen die waren gestrand in de tweede etappe. “We hebben de Rainbow-truck van Gerrit Zuurmond nog overeind getrokken en zijn toen snel doorgereden naar het bivak.”

Daar aangekomen bleek dat de servicecrew al was vertrokken naar het volgende bivak. De truck werd even snel nagelopen, de mannen propten even vlug een broodje naar binnen en vertrokken snel naar de start van de derde etappe, vlakbij het bivak. “De truck lijkt oké”, zei Leeuw. “We wagen het erop.”

De derde etappe is een rit van 300 kilometer. Op 80 kilometer in de proef komen de trucks nog een keer langs het bivak. Na de finish is er een verbindingsroute van ruim 200 kilometer naar het volgende bivak in San Juan de Marcona.

Het interview met Marc Leeuw in het bivak in Pisco is terug te luisteren op Radio Rallymaniacs

Vorige bericht

Van de Huijgevoort doorstaat zware proef met glans

De tweede etappe van de Dakar Rally was een slagveld in alle categorieën. Bijna tien procent van de motorrijders die zaterdagochtend in Lima op het startpodium stonden, is er op maandagochtend al niet meer bij. Luc van de Huijgevoort kwam echter prima door de lus van 267 kilometer door de duinen bij Pisco, en finishte net buiten de top 100. Doordat hij in de eerste etappe een waypoint had gemist, kreeg Van de Huijgevoort 2 uur straftijd aan zijn broek. Dat had tot gevolg dat hij de tweede etappe in de achterhoede van start moest. Meestal is het zo dat de motoren als eerste starten, gevolgd door de auto’s en dan de trucks. Maar deze keer vertrokken eerste de auto’s, dan de motoren en daar achter de trucks. “Omdat ik zo ver naar achter startte, had ik al vrij snel de eerste trucks in mijn nek”, vertelde Van de Huijgevoort aan de finish. “Dat is best schrikken. De eerste trucks gaan zo hard, dat is zo’n geweld wat op je af komt.” Doordat de auto’s eerst waren gestart, kon Van de Huijgevoort goed zien wat een puinhoop het was. “Overal lagen auto’s op hun kop, trucks op hun kant of stonden motorrijders vast. Ik heb zelf een paar vast gezeten in de duinen, maar ik was er toch steeds snel weer uit.” Het slagveld was een waarschuwing die Van de Huijgevoort ter harte nam, door extra goed op te letten. “Ik heb goed gereden, goed genavigeerd. Het ging best goed en ik heb veel schik gehad. Ik vind het machtig mooi, die duinen en dat zand.” Nu de rally eenmaal op gang is, heeft Van de Huijgevoort ook de routine te pakken: opstaan, ontbijten, aankleden, motor nalopen, op tijd naar de start, en na afloop van de etappe eten, douchen, spullen in orde maken, roadbook voorbereiden, slapen. “Die routine en dat ritme zijn heel belangrijk, heb ik gemerkt. Er komen zoveel kleine dingen kijken bij een Dakar. Als je één schakeltje vergeet, heb je daar een hele dag narigheid van.” In het roadbook van de derde etappe zag Van de Huijgevoort al dat die alles bij elkaar 500 kilometer is, met een special van 300 kilometer die begint in het bivak in Pisco. Na de special is er een verbindingsroute van dik 200 kilometer naar het volgende bivak, in San Juan de Marcona. 
 
Lees verder