De Dakar Rally is moeilijk, maar eraan beginnen valt ook niet mee. Motorrijder Gerben Lieverdink reed onderweg naar de keuring voor de start van het evenement een paar keer verkeerd en was bijna verdwaald in Lima.
In de hoofdstad van Peru gaat maandagochtend de 41ste editie van de Dakar van start. Zondag is er eerst nog een showstart, waarbij alle deelnemers over het podium moeten. De 48-jarige Hengeloër kijkt uit naar dat moment. “Dat lijkt me echt zo mooi. Ik heb geen idee hoeveel mensen daar staan, maar het moet iets magisch zijn. Ik neem een vlag mee en zet mijn grootste grijns op en ga ervan genieten.”
Als Lieverdink met zijn startnummer 106 over het podium gaat, zit Omroep Gelderland bij hem thuis in Hengelo. Dat is het gevolg van een actie van de organisatie van de Zwarte Cross, die op Facebook een oproep deed Lieverdink een beetje te ondersteunen. “Leuk, dacht ik. Ik had niet verwacht dat mijn mailbox zou ontploffen. De actie van de Zwarte Cross heeft veel losgemaakt, zodat ook Omroep Gelderland er aandacht aan besteedt. Ik had niet verwacht dat de Dakar zo’n impact zou hebben. Mijn zoontje van 2 kan twee woorden zeggen: papa en Dakar.”
De toegang tot het podium en de officiële start van de Dakar Rally kreeg Lieverdink in de vorm van een boel stempels en een polsbandje. Maar voordat hij zover was, was het nog even spannend. De KTM van Lieverdink was nog niet helemaal gereed toen hij zich moest melden voor de keuring aan de andere kant van de stad. “Ik reed als laatste van mijn team (BAS Dakar) weg uit het servicepark”, vertelt hij. “Met iemand achterop door de stad, met alleen de voorrem: dat was niet fijn. Het was nogal zoeken en we zijn een paar keer verkeerd gereden. We hebben een paar keer de weg moeten vragen om niet te verdwalen.”
Eenmaal op het keuringsterrein ging het best snel, ook al was de helft naar de mening van Lieverdink tamelijk zinloos. “Alles wat we in november in Le Havre hebben gedaan, doen ze hier nog eens over. Een heleboel van die stempels hadden ze thuis ook wel kunnen zetten. En alles op papier, terwijl je met e-mail en internet alles zoveel sneller kunt regelen. Vinkje zetten en klaar. Het is toch 2019? Maar goed, het is geregeld nu. We doen nog een dagje rustig aan en dan gaat het beginnen.”