Klaassen ziet alleen maar stenen: “Het sloeg echt nergens op”

Gepubliceerd op: 02-01-2023 22:23

Dave Klaassen heeft een dag hotseknotsen gehad in de Dakar Rally. De tweede etappe was een flinke slijtageslag voor mens en machine. Klaassen en zijn navigatrice Tessa Rooth deden er bijna tien uur, maar konden de proef zonder grote schade afronden.

De 431 kilometer lange proef naar Al’Ula werd door sommige rijders omschreven als de zwaarste die ze gereden hadden in de Dakar Rally. En dan waren dat nog de coureurs die relatief vooraan reden. Op het moment dat Klaassen en Rooth over de stenen reden, was het parcours al flink kapot gereden door alle auto’s, trucks en ssv’s die langs waren gekomen.

“Het sloeg echt nergens op”, luidt de conclusie van Klaassen. “Ik kwam pissig binnen, met pijn aan m’n kont van het zitten. Ik was gewaarschuwd dat het echt een pittige zou worden. We reden echt stapvoets, iedereen kwam er voorbij en dan bouw je ook geen ritme op. Het ging op zich heel goed, maar we hebben heel voorzichtig gereden. We hadden net zo goed met een Land Rover Defender kunnen gaan, dat heeft niets met snelheid te maken.”

Lekke banden waren onvermijdelijk. “Na 100 kilometer reden we voor het eerst lek, we deden niets geks. Na 150 kilometer kregen we nog een lekke band. Toen hadden we nog een reserveband over en moesten we voorzichtig zijn, maar al die anderen vliegen je om de oren en staan verderop aan de kant. Lang verhaal kort: Er was geen reet aan, het was niet leuk. Maar we zijn wel binnen en we kunnen door.”

Morgen wacht opnieuw een lange etappe. Dan trekt de Dakar Rally naar Ha’il met een proef van 447 kilometer. De organisatie heeft aangegeven dat de navigatie “zeer complex” zal zijn in de derde etappe.

Vorige bericht

Goed resultaat in slotfase om zeep: Hoondert weer op de kant

In tien jaar rally raids lag Adwin Hoondert nooit op zijn kant, maar in nog prille Dakar Rally 2023 ging het al twee keer mis. Dat was jammer want net als in de eerste etappe was Hoondert goed onderweg. Hij reed rond de vijftiende, zestiende plaats toen hij 7 kilometer voor de finish bij Al Ula onderuit ging. ‘Als’ telt niet, en al helemaal niet in de Dakar Rally, maar als er iemand bij de autosportbond FIA niet een vinkje in het verkeerde hokje had gezet, was er misschien niets gebeurd. Door een verkeerde registratie mocht Hoondert zijn zestiende tijd van de proloog niet verzilveren als startplaats in de eerste etappe. “Er heeft iemand zitten slapen en wij hebben het ook niet in de gaten gehad. Maar het gevolg is wel dat we als snelle assistentie staan geregistreerd en daardoor ook begrensd zijn wat snelheid betreft. Of en wanneer we dat recht krijgen, is niet duidelijk, maar de ellende hebben we er al van gehad.” Doordat ze zo laat startten, kwamen Adwin Hoondert, Jasper Riezebos en Erwin de Vos in het stof en het donker te rijden. De verlichting op de Renault is daar onvoldoende op berekend. Daardoor zagen ze niet goed waar ze reden en kwamen ze in een duinpan terecht. En in de tweede etappe gebeurde hetzelfde. “Doordat we gisteren zo laat waren, kwamen we vandaag weer in de achterhoede te rijden”, vertelt Hoondert. “Het ging best goed en we konden er veel inhalen, maar als dat elke dag moet, zit je je wel te verbijten. In de duinen in het laatste stukje zagen we gewoon niet waar we heen moesten. Daardoor ging het weer mis. Pascal de Baar, onze teamgenoot bij Riwald, heeft ons weer overeind gezet. Misschien hebben we een waypoint gemist in de duinen, maar dat is dan jammer. Ze gaan er voor morgen meer licht op zetten.” Bij de start van de tweede etappe bleek ook nog dat de unit van de satelliet, de Iritrack, het niet deed. Die moest worden vervangen, waardoor Hoondert nog later bij de start kwam. Ook bleek de intercom het niet te doen en ook die moest eerst worden gefikst. “De hele dag tegen mekaar schreeuwen hou je ook niet vol”, wist Hoondert. Met alle toestanden ging een mooie klassering rond de vijftiende plaats weer verloren. Hoondert kwam als 22ste over de streep. De keerzijde is dat de Zeeuw nog de enige van de drie Riwald-trucks in de wedstrijd is. Nadat gisteren al Pascal de Baar uit het klassement viel door een brandje, moest vandaag Gert Huzink zich terugtrekken wegens een kapotte turbo die niet op tijd was te repareren. Zij mogen wel doorgaan, maar buiten competitie. De derde etappe belooft een uitdaging te worden voor de navigators. Van de 669 kilometer van Al Ula naar Ha’il tellen er 447 voor de wedstrijd. Hoondert heeft er alle vertrouwen in. “We beginnen elke dag gewoon weer opnieuw.”  
 
Lees verder