Klaassen krijgt smaak te pakken in de duinen

Gepubliceerd op: 04-01-2023 21:18

Dave Klaassen en Tessa Rooth hebben ook de vierde etappe van de Dakar Rally goed doorstaan. In de eerste serieuze duinen van de wedstrijd kon het duo de duinentraining van vorig jaar in Namibië in de praktijk brengen.

“Voor ons was het een hele mooie dag”, doet Klaassen het verhaal. “We begonnen met een stuk duinen, voor het eerst reden we in de Dakar serieuze duinen. Het was goed te doen. We werden wel gedwongen om eigen pad te maken of in ieder geval niet door het grote spoor te rijden. Dat ging gewoon niet. Na een minuut of twintig hadden we de smaak aardig te pakken. We konden meer snelheid maken, dat eerste deel hebben we heel goed gereden.”

Tussendoor was het zoeken naar de juiste bandenspanning. Als de banden te hard opgepompt worden is de kans op vastrijden een stuk groter. Met een te lage bandenspanning bestaat het risico op lekke banden. “We dachten dat we het zand wel gehad hadden en hadden de bandendruk op 2 bar gezet”, gaat Klaassen verder. “Toen kwamen in het hele mulle zand, het waren geen duinen, maar je moest tussen rotsen door waar het helemaal losgereden was. Daar kwamen we een keer bijna vast te staan, we hebben de banden weer afgelaten en konden we aan de klim beginnen. We gleden van de helling af en kwamen zeer ongelukkig terecht. Toen hebben we de banden op 0,6 bar gezet en vond ik een alternatieve route om er alsnog te komen. Later hadden we weer iets meer bandendruk en stonden we nog een keer vast, maar het ging heel goed.”

Het parcours was dusdanig aan gort gereden dat het brandstofverbruik bij alle deelnemers veel hoger lag dan op een normale dag in de Dakar Rally. Ook voor Klaassen en Rooth werd het nog even spannend. “In het tweede deel schrok ik enorm van het brandstofverbruik, dat was gigantisch. We zaten echt mis. In de tweede proef was het goed dat we een stuk in het donker reden, de snelheid lag daardoor lager. We kwamen met slechts 11 liter brandstof op de meter aan de finish. We hebben nog even getankt, maar dat is iets waar we rekening mee moeten houden.”

Klaassen en Rooth gingen voor de Dakar naar Namibië om te trainen in de duinen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, vindt Klaassen. “Zonder die training waren we vandaag echt aan het martelen geweest. Ik voel me heel comfortabel met de transities van de duinen, hoe je over de toppen heengaat. Er was een waypoint waar we eigenlijk niet konden komen, maar dan is het de sport om toch op dat punt te komen. Die training geeft wel vertrouwen en het is leuk dat we dat nu in de praktijk kunnen brengen.”

Vorige bericht

Nieuwe problemen voor Riwald in vierde etappe

Het zag er zo rooskleurig uit voor Riwald in het begin van de vierde etappe van de Dakar Rally 2023. Gert Huzink leek met een ruime marge onderweg naar de felbegeerde etappezege, maar al halverwege moest hij de strijd staken en 100 kilometer voor de finish was het helemaal over wegens motorproblemen. Ook Pascal de Baar leek op weg naar een goed resultaat. Hij reed omstreeks de derde tijd toen hij door een misverstand de spoorstang van de Renault krom reed. Hij kon nog wel de finish bereiken na 425 kilometer wedstrijd. “Stom! En mijn fout dat de spoorstang krom is. Ik reageerde te laat op een waarschuwing van mijn navigator”, erkende Pascal de Baar. “Extra jammer, omdat het een prachtige dag was. Een uit het boekje.” De Baar reed het grootste deel van de dag samen met Janus van Kasteren, die voor hem startte, en Ales Loprais, die achter hem was gestart. “De hele dag stuivertje wisselen. Maar 10 kilometer na neutralisatie stond Loprais met een lekke band en even later moest ik wachten tot ik langs twee buggy’s kon, die tegen elkaar aan stonden. Daar kon Janus er weer bij komen. Maar toen ik de spoorstang krom reed, kon hij weer weglopen.” De Baar was toen Gert Huzink al voorbij. Vanwege zijn tweede tijd in de derde etappe was Huzink al vroeg gestart. Hij had het gas er dusdanig op dat hij 3 minuten uitliep op de vóór hem gestarte Martin Macik. Dat was te veel gevraagd voor de hybride Renault. “We waren als eerste bij de neutralisatie”, vertelt Huzink, “na een prachtig begin met mooie, hoge duinen en een mooie strijd met Macik. Maar daarna ging alles mis. Eerst een band die leegliep, daarna waterlekkage en een compressor stuk. De waterlekkage konden we nog repareren, de compressor niet en die hadden we niet bij ons.” Om te proberen de truck nog te repareren moet die eerst de woestijn uit. Huzink was met de persauto naar het bivak in Ha’il gekomen om te regelen dat de truck uit de woestijn kan worden gehaald. Of hij nog van start gaat, hangt af van het succes van die operatie. “Als de truck morgen klaar staat, springen we erin en gaan we rijden. Maar alleen als ie echt goed klaar staat. Voor het klassement liggen we eruit, dus we moeten het hebben van dagsuccessen. Dan wil ik die ook kunnen bereiken. Als ik niet kan rijden voor de winst, heeft het voor mij geen zin.” Zowel Huzink als De Baar is al uit de competitie. De Baar kwam uiteindelijk toch keurig met de zevende tijd aan de finish. Adwin Hoondert kwam met de achttiende tijd aan de finish.
 
Lees verder