Jan van de Laar wil nog niet rekenen

Gepubliceerd op: 29-12-2022 12:15

De eerste meters op Saoedische bodem zitten erop voor de équipe Fried van de Laar Racing. Zaterdagochtend begint de Dakar Rally 2023 en om weer even te wennen en te testen of alles het naar behoren doet, reden Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens een testrondje in de buurt van het Sea Camp aan de Rode Zee. “Weer even in het ritme komen met z’n drieën.”

Jan en Ben van de Laar zullen evenals vorig jaar ook nu weer afwisselend sturen en navigeren. Monteur Dolf Huijgens keerde terug in de cabine. Jan van de Laar was tevreden na de testrit. “Het was nog best technisch”, vond hij. “Het was goed om de auto weer te voelen, met z’n drieën in het ritme te komen en te wennen aan de digitale navigatie.” Vorig jaar maakten de deelnemers al voorzichtig kennis met de navigatie via tablets, dit jaar zijn die er voor iedereen.

Lat een stukje hoger: top 10

In januari 2022 reed de Van de Laar-équipe voor het eerste met de Iveco die ze zelf ontwikkelden. Ze werden er elfde mee. “We hebben vorig jaar weinig problemen gehad en veel uitgeprobeerd. Daardoor hebben we vooral kunnen werken aan de betrouwbaarheid. Wij leggen de lat altijd een stukje hoger en willen altijd minimaal één plaats hoger eindigen. Dus we gaan dit jaar voor de top 10.”

In theorie zou dat geen probleem moeten zijn, nu de top 4 van vorig jaar – het Russische Kamaz – ontbreekt. Veel deelnemers bij de trucks zijn al maanden aan het rekenen en sommigen zien zichzelf al op het podium staan voor er nog maar een meter is gereden. “Daar doen wij niet aan mee”, zegt Van de Laar. “Eerst maar eens zien te finishen. Want het wordt sowieso een heel andere wedstrijd dan voorgaande jaren. Als Kamaz er niet is om het tempo te bepalen en de lijnen uit te zetten, wie gaat het dan doen? Ik ben heel benieuwd hoe de wedstrijd gaat verlopen.”

Hij kijkt er naar uit, zeker naar de duinen van het Empty Quarter in de tweede week, en ziet ook kansen. “Vijf dagen duinen, dat is een prettig vooruitzicht. In de duinen voelen wij ons thuis. Het zal zwaar worden, maar we gaan er zeker van genieten.”

Zaterdag begint de Dakar 2023 met een proloog van 11 kilometer met start en finish bij het Sea Camp in de buurt van Yanbu, aan de Rode Zee. Zondag 1 januari is de eerste serieuze etappe, met 368 kilometer tegen de klok.

Vorige bericht

Maik Willems hoopt op loodzware Dakar Rally

Het Bastion Hotels Dakar Team heeft zich in Saudi-Arabië gemeld voor de start van de Dakar Rally 2023. Voor coureur Maik Willems is het alweer zijn negende deelname in de zwaarste rally ter wereld. Hij hoopt dat die belofte van de organisatie dit jaar ingelost wordt. De 45ste editie van de Dakar Rally telt een proloog en veertien etappes, goed voor bijna 5.000 kilometer aan proeven. Het zou volgens de organisatie de zwaarste editie op Saudische bodem moeten worden. “Ik hoop dat ze gelijk hebben, ze zeggen dit natuurlijk al een paar jaar dat het heel moeilijk en zwaar zal worden”, zegt Willems. Het zwaartepunt ligt met name in de tweede week, is de verwachting. “Als ik zo kijk naar de etappes, zitten er in de tweede week een paar van 150 tot 200 kilometer, en dan staan er ook nog heel wat uren voor. Dan moet het toch wel wat zijn. En dat is mooi. Zo heb ik ze het liefst. Hard rijden is leuk, maar het klooien en ploeteren is toch het leukste. Daar kom ik voor. Die WRC-routes zijn leuk, maar hard is nooit hard genoeg.” En dus gaat Willems, die met Robert van Pelt weer zijn vertrouwde navigator aan zijn zijde heeft, van start met hetzelfde motto als andere jaren: “We doen van nature iets rustiger aan, de wedstrijd duurt ruim twee weken en een paar minuten maken echt niets uit. Dan kun je nog steeds behoorlijk finishen. In het echte zand wordt er met minuten of meer gesmeten.” De Dakar begint zaterdag met een korte proloog over 11 kilometer. “Iedereen zegt dat ze rustig gaan beginnen, maar zodra de vlag valt gaat het om de knikkers. Dan heeft iedereen een rode waas voor de ogen en gaat het er vol op. Ik hoop dat ik mezelf in ieder geval kan inhouden.” Na de technische en administratieve keuringen staat de Toyota Hilux er in ieder geval piekfijn voor. De shakedown van donderdagochtend werd met succes afgewerkt, toch een spannend moment nadat er in oktober nog forse schade gereden werd tijdens de Rallye du Maroc. “Er was een hoop gedoe aan het bodywork”, gaat Willems verder. “Dan duurt het even voordat je alle onderdelen weer bij elkaar hebt. Het was de laatste weken even buffelen, maar de auto staat er goed bij. Zoiets zorgt er dan ook voor dat je eer van je werk hebt. Hij ziet er knap uit, dat willen we zo houden.”
 
Lees verder