Igor Bouwens is mee met de koplopers, maar een zondvloed vernielt de truck

Gepubliceerd op: 03-01-2023 20:44

Het goede nieuws: Igor Bouwens reed de achtste chrono in de derde rit van de Dakar 2023. Het slechte nieuws: een zondvloed heeft zware schade aangericht aan de carrosserie van de Iveco. Het wordt nachtwerk om de truck weer rijklaar te krijgen.

De derde Dakarrit van AlUl naar Ha’il werd dinsdag ingekort omdat het parcours getroffen werd door een ware zondvloed. Op het internet circuleren spectaculaire beelden van overspoelde voertuigen en zwemmende copiloten. De organisatie greep in. Eerst werd de etappe voor de vrachtwagens stopgezet bij de derde controlepost op kilometer 377. Enige tijd later werd iedereen al tegengehouden op CP2, na 240 kilometer. Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom waren bij de acht trucks die CP2 voorbij waren en tot kilometer 377 konden koersen. Ze eindigden dan ook als achtste, in de selecte kopgroep. Het definitieve klassement laat op zich wachten, maar de dagzege gaat naar de Tsjech Martin Macik (Iveco). Zuur voor Gert Huzink, die maar tot CP2 mocht rijden en tot daar het snelst was, maar de ritzege niet krijgt toebedeeld.

Truck kapot

Een goed resultaat dus voor Gregoor Racing, maar wel een met een wrange bijsmaak. Bouwens: “Bij de tweede controlepost was er nog niets aan de hand. We reden op ons strakke tempo en waren aan een goede etappe bezig. Maar kort na dat punt moesten we door een kolkende waterstroom, de plaats waar dat filmpje gemaakt is waarover iedereen praat. Het water stroomde heel snel en kwam tot halfweg onze voorruit. We geraakten erdoor, maar achteraf bleek dat we daar een heel stuk van de carrosserie zijn verloren. De truck moet achteraan de grond hebben geraakt. De twee reservewielen en de hele linkerkant van de laadbak zijn weg.”

Het Gregoor Racing Team was na de zege in de Tunisia Desert Challenge maanden bezig geweest om de laadbak van de Iveco T-Way te verbouwen. Het zeil van vroeger werd vervangen door een vaste constructie met panelen in kevlar. Daarbij werden ook de reservewielen herplaatst. Vroeger lagen ze plat, maar dat bleek onhandig bij bandenwissels. Daarom werden ze verticaal en meer toegankelijk geplaatst. Maar net die nieuwe constructie is nu totaal vernield.

Bouwens: “De jongens zijn nu bezig om het oude zeil aan de linkerkant terug te plaatsen. Daarna moeten ze ook nog een oplossing vinden om de reservewielen te bevestigen, want de nieuwe constructie is gewoon weg.”

Het team heeft in het bivak van Ha’il een hoop laswerk en moet dat uitvoeren in apocalyptische omstandigheden, want tot vijf uur in de ochtend wordt nog gietende regen verwacht. Het kamp is één grote modderpoel. De organisatie heeft de cateringtent opengesteld om mensen te laten overnachten. Bouwens: “Wij gaan daar geen gebruik van maken, mijn tentje staat in het slijk naast de truck waar de jongens aan het lassen zijn. Er is nog veel werk. Maar ik twijfel er niet aan dat ze oplossingen vinden en dat we morgen weer kunnen starten. We gaan nog voorzichtiger rijden, want we willen absoluut niet opgeven.”

De etappe van woensdag is een lus met start en aankomst in Ha’il. In totaal 573 kilometer, waarvan 425 kilometer tegen de chrono. Ook donderdag volgt een lus rond Ha’il. Drie nachten in de modderpoel dus…

Vorige bericht

Klaassen leeft zich uit in derde etappe: “Hier kom je voor”

Met een brede grijns stapte Dave Klaassen dinsdagavond uit de auto. De derde etappe van de Dakar Rally was weliswaar ingekort, maar de coureur van Daklapack Rallysport had met volle teugen genoten van de proef. Er stond dinsdag in de derde etappe van Al’Ula naar Ha’il een proef van 447 kilometer op het programma, maar die werd door de hevige regenval ingekort. Klaassen en Rooth kwamen al vroeg in de proef muurvast te staan in het zand, maar dat mocht de pret niet drukken. “We hebben van begin tot eind echt genoten”, zegt Klaassen. “We kwamen er niet op eigen kracht uit toen we vast stonden, ook niet met de rijplaten. Gelukkig kwam ons bevriende DDW Rallyteam langs, die hebben ook onderdelen voor ons mee en zij trokken ons eruit. Daar kwamen ze zelf ook nog bijna bij vast te staan. We zaten met de bandenspanning te hoog, op ruim 2 bar, dus dat hebben we laten zakken tot 1.5 en toen ging het veel makkelijker in het zand.” Klaassen reed vrijwel de hele dag met Ronald van Loon, de andere Nederlandse debutant bij de auto’s. Er zat nog behoorlijk wat afwisseling in de tweede etappe en met één lekke band verliep de etappe naar wens. “Het was veel zand, maar ook snelle paden. We hebben wel wat natte stukken gehad, maar de echte modder hebben we niet gezien. Het was wel glijden, de remweg was een stuk langer.” Na 335 kilometer werden Klaassen en Rooth bij de stempelpost uit de proef gehaald en konden ze zich over de weg naar het bivak begeven. Het heeft hard en veel geregend, maar voorlopig lijkt het erop dat de etappe van woensdag in hetzelfde gebied kan doorgaan. “Ik heb begrepen dat we gewoon van start gaan, maar ik ben benieuwd”, zegt Klaassen. “Ik heb wat beelden gezien en er ligt ontzettend veel water. Dan moet het hard zakken, willen we erdoor. Het is misschien wel een dag dat we eens wat verder naar voren kunnen komen, we zitten toch vrij ver achterin. We zijn vandaag niet echt opgeschoten, maar we zijn zeker ook niet terug gevallen. Dit zijn de dagen waar je voor komt.”
 
Lees verder