Hopmans slaat een kruisje en verdient een shirt

Gepubliceerd op: 17-01-2019 02:00

Het was secondenwerk. De motor van Herwin Hopmans maakte een angstaanjagende zwieper. In een flits schoot het door hem heen: “Nou is het afgelopen.” Wonder boven wonder werd Hopmans niet van zijn machine gekatapulteerd en liep het goed af. Bij de tankstop in de negende etappe van de Dakar Rally 2019 sloeg Hopmans een kruisje.

De motoren begonnen in alle vroegte aan de voorlaatste etappe en daar was Hopmans blij mee, maar het beangstigde hem ook een beetje. Vroeg starten kan immers ook betekenen dat het zo’n zware etappe wordt dat de organisatie ervan uitgaat dat veel deelnemers alle daglicht nodig zullen hebben voor 312 km. Dat viel alleszins mee.

“Maar ik heb wel veel gezien”, vertelde Hopmans. “Na de massastart zag ik na 15 km al een helikopter bij een gecrashte motorrijder staan. Ik was dus gewaarschuwd.” Toch was er nog een waarschuwing nodig en deze keer een serieuze. Op km 177 in de proef reed Hopmans over een vlakke piste met kleine, harde golfjes. Dat ging goed, totdat er ineens een wat hoger en harder golfje tussen zat. “De motor sloeg van links naar rechts en nog een paar keer. Het bokte alle kanten op. Ik dacht: ‘nou is het afgelopen’.  Ik draaide het gas dicht, schakelde terug, gaf gas en ineens trok ie weer recht. Het was secondenwerk. Bij de tankstop heb ik maar even een kruisje gemaakt. Ik hoorde daar ook van meer jongens die zo’n zwieper hadden gemaakt.”

Hopmans besloot het iets kalmer aan te doen, maar honderd kilometer verderop ging het nog een keer bijna mis. Verblind door de zon zag hij een zandwalletje van een meter hoog niet. “Ik reed er met voorwiel in en werd voorover van de motor gegooid. Ik heb mijn bovenbeen gestoten tegen het stuur en dat deed verrekte pijn. Een paar motorrijders hebben me weer overeind geholpen. Zitten ging niet, maar staand had ik er niet veel last van. Gelukkig kan ik goed staand motorrijden.”

Kort voor de finish zag Hopmans de motor van Adrien van Beveren staan, de nummer 5 van het klassement. De Fransman zelf stond bovenop een duin. “Da’s een maatje van me, dus ik ben er eventjes heen gereden en heb gevraagd of ik hem moest slepen. Zo blijft zo’n jongen toch in de wedstrijd, nietwaar. Maar het hoefde niet. Hij had al iets geregeld zei hij. Nu hoorde ik later dat ie met een pick-up is gekomen en dat hij daarom is gediskwalificeerd. Dat is toch jammer dan.” ’s Avonds in het bivak in Pisco kreeg Hopmans als dank het shirt van Van Beveren.

Vorige bericht

Jimmink leert wijze Dakar-les: Je bent er nooit bijna

Het was geen fijne dag, de voorlaatste van de Dakar Rally 2019. Drie keer zag Martien Jimmink de medische helikopter op de proef staan en bij de tankstop en aan de finish hoorde nog van een aantal motorrijders die de streep van de negende etappe niet hadden bereikt. “Ik zag ze links en rechts liggen; jongens waar ik de laatste dagen mee opgetrokken ben. Daar ben ik wel van geschrokken.” De Dakar Rally is pas over als je op het podium staat, in dit geval donderdagavond in Lima. En eerder niet. Tot en met de laatste kilometer liggen de gevaren op de loer. Je bent er nooit ‘bijna’. Jimmink was ervoor gewaarschuwd en waarschuwde zelf ook mensen. “Je moet tot de laatste minuut je kop erbij houden. ‘Don’t get overexcited.’ Niet te enthousiast worden. Ik zie het vooral bij motorcrossers: die kunnen zich niet inhouden en gaan crossen. Levensgevaarlijk. Vandaag zaten er lange, rechte stukken in – heel snel – maar na 10 kilometer rechtdoor was het ineens haaks rechtsaf en lag er een afstap van 5 meter diep. Nou, daar lagen ze hoor. Negen dagen aan de gang en dan eindigt het zo. Ik vind dat sneu voor die jongens.” Aangezien een gewaarschuwd mens voor twee telt – en in de Dakar voor drie – deed Jimmink het kalm aan. Dat had als resultaat dat hij keurig op tijd aan de finish en in het bivak was. “Ik heb al twee kopjes soep gegeten en een klein dutje gedaan”, zei hij. “Daar knap ik van op. Nu nog even een bekeuring van 500 euro van drie dagen geleden betalen en dan ben ik daar ook weer vanaf. De medaille morgen is me meer waard.” Van de 113 km van de laatste proef – een rondje Pisco – telt Jimmink elke kilometer af. “Ik doe heel voorzichtig, zelfs op de weg naar Lima, want ik wil het me niet meer laten ontglippen.”
 
Lees verder