Hopmans haalt op het nippertje de rustdag

Gepubliceerd op: 12-01-2019 07:27

In de Dakar Rally krijg je niets cadeau en zeker niet in de etappe voor de rustdag. De vijfde etappe, die ook nog eens de tweede helft van de marathon vormde, was een heel zware. Herwin Hopmans was dan ook blij dat hij het bivak in Arequipa had gehaald. “Zoveel gezien en meegemaakt onderweg: uren lopen zoeken, helemaal de kluts kwijt, bijna zonder benzine. Het scheelde niet veel.”

De etappe voor de rustdag is traditioneel een van de zwaarste dagen van de Dakar Rally. Herwin Hopmans liep tegen allerlei problemen aan, maar vond het toch wel een goede dag. “Het grootste deel van de dag wel”, vertelde hij. “Alleen op het laatst was het een bende.” Vanaf kilometer 310 (van de 345) moesten de motorrijders twee lussen door de duinen maken. Dat was twee keer dezelfde lus, zodat eigenlijk niemand nog wist waar hij nou eigenlijk zat. Extra verwarrend was dat de auto’s en trucks die lus maar één keer hoefden te rijden.

Hopmans ging samen met Martien Jimmink op pad, maar beiden begrepen niet goed wat nou de bedoeling was. “Ik kwam voor de tweede keer op een pad en dacht dat ik fout zat, omdat ik er al een keer was geweest. Ik ben uren aan het zoeken geweest en was helemaal de kluts kwijt. Waypoint 91 heb ik nog gehaald, maar daarna ging het mis. Ik denk dat ik er een stuk of vier, vijf heb gemist.”

Door het dwalen en rondjes rijden kwam Hopmans bovendien in brandstofnood: het lampje van de benzine ging branden, ten teken dat het bijna op was. “Ik wist niet hoeveel ik nog moest, dus dat was wel even paniek. Bij mensen die langs de route stonden, heb ik benzine gekregen uit het aggregaat. Zij zeiden dat ik nog 20 kilometer moest, maar na 5 kilometer was ik ineens bij de finish.”

Vanaf de finish was het nog 269 km naar het bivak in Arequipa; een rit van bijna vier uur. Weer ging het lampje branden. “Martien Jimmink en ik zijn bij elkaar gebleven, want ook bij hem ging het lampje branden. We zagen in het roadbook dat er na 50 km een tankstation moest zijn. Dat zouden we niet halen, maar als een van de twee zonder brandstof zou vallen, kon de ander tenminste nog helpen.”

Tot opluchting van de twee motorrijders bleek er al eerder een tankstation te zijn. Daar gooiden ze de motoren helemaal vol. “Ik heb zoveel gezien in de etappe: jongens die gecrasht waren – en echt hard. Iedereen die aan het zoeken was. Er is veel gebeurd hoor. Het is niet voor niks dat ik zo blij ben dat ik er ben.”

Nu hij de rustdag heeft gehaald, kijkt Hopmans terug op een toch best aardige eerste week. “Ik ben nog fit. Ik heb er niet veel van te lijden gehad. Maar we juichen nog niet, want er komen nog vijf zware dagen aan. De donderdag komt dichterbij; we gaan dag voor dag verder.”

Vorige bericht

Jimmink toe aan de rustdag na weer een zware etappe

De rustdag van de Dakar Rally was wel erg welkom bij Martien Jimmink, na drie opeenvolgende zware etappes. Ook de vijfde dag, het tweede deel van de marathon, was heftig. Bij aankomst in het bivak in Arequipa, ’s avonds heel laat, zat de 58-jarige Dakar-debutant er goed doorheen. “Maar ik ben niet zielig hoor. Het is een voorrecht om hier te zijn.” Een grote ontvelde plek op zijn rug, een paar flinke blauwe plekken hier en daar, een koortsaanval die Jimmink bijna belette te starten: het ging niet allemaal vanzelf in de eerste helft van de Dakar. Maar hij is er nog en dat is wat telt. “Ik heb een stuk of vijf, zes waypoints gemist denk ik, en misschien gooien ze me er wel uit. Ik weet het niet”, vertelde Jimmink over dag 5. Vooralsnog lijkt er echter niets aan de hand. Het slot van de vijfde etappe zorgde voor grote verwarring bij de loonwerker uit Kolhorn. De motorrijders moesten twee keer een lus door een pittig duinengebied rijden, maar die boodschap was niet goed tot hem doorgedrongen. “Ze vertellen ons niks. Ja, de Fransen krijgen de informatie, maar Engelsen en Nederlanders begrijpen dat niet. De eerste keer kwam ik wel goed door die bult zand. Soms kwam ik net niet boven en moest ik het nog een keer proberen. En toen stuurden ze me een kant op waarvan ik dacht ‘hier ben ik al eens geweest, dit kan niet kloppen’. Ik ben meer dan een uur aan het zoeken geweest, want de ene keer moest je net links langs een waypoint en de volgende keer net rechts. Maak het dan voor elkaar! Doe niet zo ingewikkeld! Dat doen ze expres, voor sukkels zoals ik. Ik denk dat ik vijf, zes waypoints heb doorgedrukt, omdat ik dacht dat het niet klopte. Misschien lig ik er wel uit nu, ik weet het niet.” Bijna acht uur deed Jimmink zodoende over de 345 km van de special. En daarna moest hij nog bijna 300 km over de weg naar Arequipa, zodat hij pas ’s avonds laat in het bivak arriveerde. Samen met zijn vrouw, die Jimmink de hele rally vergezelt, zocht hij vervolgens een hotel op om even goed bij te komen en uit te rusten. De rustdag benut hij om zijn spullen weer in orde te maken voor het tweede deel van de Dakar. “Die stinkende, bezwete bodyprotector wassen bijvoorbeeld. Ik blijf niet de hele dag op bed liggen in het hotel hoor. Rond de middag ben ik wel weer op het bivak en dan gaat de focus op de tweede week.” Zaterdagavond moeten de motorrijders alweer vertrekken, om op tijd te zijn voor de start van de zesde etappe, zondag. “Ik ben helemaal niet blij dat we dan weer ’s avonds in het donker moeten rijden”, zei Jimmink. “Op weg hier naartoe stak er ook ineens een vrouwtje over, twintig meter voor me. Je ziet helemaal niks en ze doen maar wat. Het is levensgevaarlijk hier.”  
 
Lees verder