BISHA – Nu de eerste etappe van de Dakar Classic erop zit, is er voor Hans Stacey nog niet veel veranderd: hij moet nog steeds ‘gruwelijk wennen’. De regelmatigheidsproef die dit onderdeel van de woestijnrally is, heeft hij nog niet helemaal in de vingers, bekende de winnaar bij de trucks van 2007. Hij werd in zijn klasse H4 derde.
“Het is gewoon een heel andere discipline van autosport”, zei hij in het bivak van Bisha. “Het lijkt wel een kruiswoordpuzzel, het is gewoon puzzelen. Het heeft niet altijd alles te maken met rallyrijden. Je let continu op je tripmaster dat je niet te hard rijdt. Vanmiddag was het leuk, omdat we tijd moesten goed maken. Dan voel je je wel een rallyrijder.”
Achterstand
Ook voor zijn navigator, routinier Anton van Limpt, was het wennen in de Audi Quattro van hun team Dutch Quattro Legends: “De auto’s zijn er eigenlijk niet voor gemaakt om 50, 60 en 80 kilometer per uur te moeten rijden. De mooiste momenten waren toen we wat achterstand opliepen. Dan konden we een stukje echt rallyrijden zoals we dat altijd gewend geweest zijn.”
Stacey: “We hebben lol, houden elkaar ook voor de gek af en toe. En we hebben een superfijn team. Maar sport en gezelligheid zijn twee dingen. Het echte competitie-element – dat gaat-ie plaat gaat-ie plat, maar ik moet er voorbij – mis ik een beetje. Misschien dat ik er over een week heel anders tegenaan kijk.”
Anton: “Het is lastig wennen. Hoe moeten we hier nu mee omgaan, hoe moeten we deze wedstrijd gaan beleven? We strijden met zijn vieren onder elkaar. We zijn ook de enige vier in die klasse en we maken er met zijn vieren een mooi spel van. Het moet nog even landen bij Hans dat het een spelletje is en dat we de spullen heel moeten houden en moeten finishen.”
Puzzelen
Want uiteindelijk is het wel Dakar, wist hij. De winst, daar zijn de twee niet zozeer mee bezig. “Als je de Dakar Classic wil winnen, moet je echt puzzelen en je aan de snelheid houden. Daar zijn we eigenlijk te veel rallyrijder voor.”
Zondag wacht de 48-uursetappe met een special van in totaal 967 kilometer verdeeld over twee dagen. Waar in de reguliere wedstrijd de deelnemers zondagavond niet aan hun voertuigen mogen sleutelen, mogen de deelnemers aan de Classic Dakar dat wel. Racey Stacey laat het op zich afkomen. “Ik heb de Dakar altijd van dag tot dag. We beginnen gewoon en doen ons best.”