Het doel van Gerard de Rooy in de Silk Way Rally was zijn nieuwe truck testen. “In een rally komen de kinderziektes eruit die er met alleen testen niet uit komen. Hier heb ik ook een referentie, omdat iedereen er is. Ik weet nu wat de truck kan en nog tekort komt op de concurrentie”, vertelt De Rooy op de rustdag in Urumqi, waar de monteurs hard aan het werk zijn om de Iveco Powerstar weer helemaal klaar te maken voor de laatste zes dagen van de Silk Way Rally.
Een rally rijden – een zware bovendien – is een belangrijk moment in de ontwikkeling van een truck. “Midden vorig jaar zijn we gaan tekenen”, vertelt De Rooy. “Deze truck is helemaal met de computer ontworpen. Na afloop van de Dakar Rally zijn we gaan bouwen en nu zijn we hier om te testen. De kinderziektes komen er hier uit. Als er de komende week niks geks gebeurt, gaan we de auto klaar maken voor de volgende test, de OiLibya Rally in Marokko. Komen er wel gekke dingen naar boven, dan gaan we alleen naar Marokko om te testen. Is het goed, dan ga ik met deze truck de Africa Race rijden, is het niet goed, dan ga ik met mijn oude truck en gaat de snelle assistentie in Afrika met de nieuwe truck rijden om verder te testen en kilometers te maken.”
De afgelopen week maakte De Rooy al kennis met de voor- en de nadelen van de onafhankelijke wielophanging van de nieuwe Iveco Powerstar. De eerste dagen in de modder deed die uitstekend zijn werk. “Veel tractie, veel grip. De wielen willen alles meemaken. Dat bleek op hobbelige pistes juist een nadeel. Dan moet je een compromis zoeken, bijvoorbeeld door de vering harder af te stellen.”
De Rooy had wel verwacht dat er her en der van alles kapot zou gaan. “Dat de assen kapot zouden gaan of dat er iets onderuit zou breken. Maar dat het de chassisbalken van de cabine zouden zijn, die we al vier, vijf jaar zo gebruiken, dat had ik niet verwacht. De cabine wilde naar beneden, en dat deed ie ook. Om het niet nog verder kapot te maken – zo kapot dat het niet meer te repareren zou zijn – zijn we de special uitgereden. Dat gisteren ook de stuurkogel kapot ging, kun je als vervolgschade zien. De etappe van eergisteren was voor het materiaal heel zwaar. Daar is de kogel al gescheurd. Gisteren kreeg ie het laatste tikje. We weten nu dus wat het doet, wat het materiaal extra te lijden heeft aan de nieuwe dingen.”
Wat de tweede week betreft, worden de duinen spannend. Als het gaat zoals De Rooy verwacht, vliegt de nieuwe truck daar doorheen. “Maar de praktijk zal het moeten uitwijzen. De duinen in China waren een belangrijke reden om hierheen te komen. Die hebben we in 2008 gemist, omdat de turbo er toen uit vloog, en sindsdien kijk ik er al naar uit.”
Ton van Genugten, die op de rustdag achtste staat, had aan het begin van de rally stiekem toch gehoopt een mooier resultaat. “We wisten dat we hier zijn om Gerard te ondersteunen bij het testen van zijn nieuwe truck. Snelle assistentie rijden is soms moeilijk, omdat je graag harder wilt, maar we zijn hier wel al van nut geweest. Al meer dan in de Dakar en dat is dan toch wel mooi.”
Gisteren, in de achtste etappe, was de aanwezigheid van Van Genugten als snelle assistentie eigenlijk voor het eerst echt nodig. “In al die jaren is er niet veel meer aan de hand geweest dan helpen met het wisselen van een band, maar nu was het echt nodig, omdat Gerard een gebroken stuurkogel had. Als je echt iets kunt doen, is het wel weer mooi, ook al baalde ik er op het moment zelf wel een beetje van.”
In een week Silk Way Rally leerde Van Genugten al meer dan in drie, vier Dakar Rally’s. “We hebben in elk geval meer meegemaakt. Hier rijden is toch anders. De specials in Rusland en Kazachstan zijn zwaarder en gevaarlijker, ook al omdat de uitroeptekens in het roadbook niet goed kloppen.”
Ook qua rijden stak Van Genugten veel op. Bijvoorbeeld om meer te leren rijden als de Kamazzen. “Als zij ergens overheen kunnen, moet ik dat toch eigenlijk ook kunnen. Ik maakte deze week de fout om te remmen – dat was een intuïtieve ingeving – in plaats van gas te geven, zoals de twee Kamazzen voor me. De ondergrond was glad, en daardoor bleef de as van de Iveco net achter het randje van een greppel hangen en klapte ik er vol in. Ik dacht dat het afgelopen was, maar we hebben de truck toch weer zelf zover kunnen oplappen dat we rijdend het bivak hebben kunnen bereiken. Dat hebben we toch meegenomen.”
1 303 SOTNIKOV Dmitry (RUS) Kamaz 23h29m34s
2 312 SHIBALOV Anton (RUS) Kamaz + 9m54s
3 311 KOLOMY Martin (CZE) Tatra + 20m26s
4 300 MARDEEV Airat (RUS) Kamaz + 27m06s
5 310 ARDAVICIUS Artur (KAZ) Iveco + 1h18m48s
6 307 NIKOLAEV Eduard (RUS) Kamaz + 2h18m04s
7 304 VIAZOVICH Siarhei (BLR) MAZ + 4h52m24s
8 306 VAN GENUGTEN Ton (NLD) Iveco + 6h36m48s
9 317 KOVACS Miklos (HUN) Scania + 7h01m40s
10 316 VISHNEUSKI Aliaksei MAZ + 7h45m25s
11 309 VASILEVSKI Aleksandr (BLR) MAZ + 8h14m57s
12 318 LACOURT Serge (FRA) Man + 12h45m12s
13 322 SHKLYAEV Mikhail (RUS) Gaz + 17h57m15s
14 321 BOUCOU Michel (FRA) Daf + 25h00m14s
15 314 SUGAWARA Teruhito (JPN) Hino + 110h31m41s
16 302 DE ROOY Gerard (NLD) Iveco + 213h58m53s
17 305 LOPRAIS Ales (CZE) Tatra + 531h15m21s
[widgetkit id=”188″]