Eurol in Dakar: Kees Koolen wint etappe 5 op zijn nieuwe quad

Gepubliceerd op: 07-01-2017 07:23

Eurol is terug in Dakar. We steunen veel deelnemers in de zwaarste rally ter wereld en brengen je dagelijks een update over hun verrichtingen in Bolivia.

Kees Koolen werkte hard en kreeg vandaag de beloning. Koolen pakte de eerste overwinning voor zijn Barren Racing team en was daar zeer content mee: “We hebben twee jaar lang gebouwd aan deze quad en het werkt zoals we graag willen. In de eerste dagen hadden we wat problemen maar die zijn nu allemaal opgelost.”

De omstandigheden waren zeer lastig met de altitude en de regen die viel tijdens de etappe. De wedstrijdleiding van de Dakar besloot de etappe in te korten en dat was gunstig voor een aantal rijders. Maikel Verkade reed een goede etappe en verstevigde zijn positie in het klassement. Robert van Pelt had wat meer moeilijkheden met het vinden van de goede route, maar hij kwam binnen op positie 74.

Als een van de koplopers moest Xavier de Soultrait als eerste zijn weg vinden door de proef naar Oruro. De gecompliceerde navigatie kostte De Soultrait veel tijd maar een klassering in de top tien heeft hij nog altijd.

Erik van Loon werd elfde in de ingekorte vijfde etappe. Van Loon had pech een paar dagen geleden maar is positief als altijd en denkt dat een goede klassering nog altijd mogelijk is. Tim Coronel heeft veel pech gehad met zijn auto in de laatste dagen. Vandaag had hij echter best een goede rit met een 42e plaats. Zijn broer Tom ervoer meer problemen en is op sleeptouw gekomen met een andere deelnemer, het échte Dakar gevoel!

Met veel regen op de piste was het een uitputtende etappe voor vele coureurs. Drie van de door Eurol gesteunde trucks finishten wederom in de top-15. Pascal de Baar was de eerste die bij de finish kwam op een twaalfde plaats. Hij werd op de hielen gezeten door Peter Versluis en Hans Stacey van het Eurol/Veka MAN Rallyteam.

Vick Versteijnen had een goede dag in de vijfde etappe met de gewenste top-20 positie. Hetzelfde kan gezegd over Frank Tilburgs die erg sterk reed en twintigste werd. Jan van de Laar viel daardoor net buiten de top-20 maar dat was al een hele verbetering na een aantal lastige proeven voor de mannen van Fried van de Laar Racing. Steven Rotsaert houdt de Belgische eer hoog in Dakar met een 22e positie in de vijfde etappe.

Aad van Velsen en Martin van den Brink hadden meer problemen in de etappe maar haalden de finish in een prima tijd. Van Velsen werd 32e. Van den Brink kreeg te maken met een kapotte turbo maar kon de finish bereiken. Ed Wigman reed weer een solide dag ondanks dat hij een aantal deelnemers geholpen of gesleept heeft.

Vorige bericht

Erik van Loon glibbert en glijdt naar elfde tijd

Erik van Loon had zich erg verheugd op het tweede deel van de vijfde etappe van de Dakar 2017. Maar dat deel werd geschrapt. Door de aanhoudende regen was het parkoers tussen Tupiza en Oruro in Bolivia in iets wat het midden hield tussen een modderpoel en een ijsbaan. Aan de finish van de tot 219 kilometer ingekorte proef noteerde Van Loon de elfde tijd, op 31 minuten en 46 seconden van dagwinnaar Sébastien Loeb. Navigatie was cruciaal in de vijfde etappe. Hoe moeilijk het was, bleek wel uit het feit dat iedereen, ook de top 3, moest zoeken naar waypoints. Ook Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar raakten het spoor bijster. “Daar zijn we naar mijn gevoel te veel tijd mee verloren. Bij het eerste punt zijn we op een gegeven moment een heel eind terug gereden. Vanaf daar zijn we opnieuw begonnen en toen bleek dat we vijf meter verder naar rechts hadden gemoeten. Daar baalde ik wel van.” Even verderop was een volgend lastig punt. In het roadbook stond de aanwijzing ‘meerdere tracks’. Welke daarvan de goede was, moest blijken uit de opgegeven kompaskoers. “We dachten dat we goed zaten, maar het waypoint kwam niet. Er kwamen wel allemaal auto’s teruggereden, dus wij zijn ook omgedraaid. Gelukkig vonden we het toen vrij snel, met een beetje mazzel, en hoefden we niet 14 kilometer terug naar het laatste referentiepunt waarvan we zeker wisten dat het goed was. Al met al zijn we wel een half uur zoet geweest met dat zoeken. Dat is jammer, want het rijden ging super.” De route was prachtig, vond Van Loon, met kronkelpaden door de bergen, rivierbeddingen, een partij duintjes en een flink stuk off-piste, maar de omstandigheden maakten het hachelijk. “Je kon het geen buien meer noemen. Het was gewoon plankgas regen. Met bakken kwam het uit de lucht. Het regende op een gegeven moment zo hard, dat ik medelijden had met de motorrijders. Wij konden vanuit de auto al haast niets meer zien, dus die jongens hadden het helemaal zwaar.” De regen veranderde de ondergrond is een onvoorspelbare modderpoel, met enorme plassen. “Het was niet in te schatten hoe de grip was, omdat het steeds anders was. Witte klei, rode klei, soms droog, soms was het net ijs, zo glad. Ik kan wel snappen dat ze de proef hebben ingekort. Het was echt gevaarlijk op sommige momenten.” Met zijn elfde tijd was Van Loon niet helemaal tevreden, maar ‘teleurgesteld’ was het ook niet. In het klassement kroop hij weer twee plaatsjes op, naar de twintigste positie. “Het zou me niet verbazen als ze de zesde etappe afgelasten vanwege de regen. Dat zou jammer zijn, want dat is weer een kans minder om tijd terug te harken”, zei Van Loon in het bivak in Oruro, waar iedereen tot de knieën in het water stond en waar de campers vanwege de blubber niet kunnen komen.
 
Lees verder