Erik van Loon kondigt Dakar-afscheid aan

Gepubliceerd op: 08-01-2023 21:06

Het was de dertiende Dakar-start voor Erik van Loon en hij hoopte zo op zijn tiende finish. Een zware crash in de zevende etappe zorgde er echter voor dat hij de finish niet bereikt. Bij RTL7 vertelde de 54-jarige Brabander dat hij stopt met het rijden van de Dakar Rally, maar hij zal wel actief blijven in de sport.

Voor de camera van RTL en eerder vandaag bij Omroep Brabant licht hij zijn besluit toe: “Het is soms gewoon te gevaarlijk. Tijdens de crash ging het licht een paar keer uit, daarom drukte Sébastien op de knop en kwam er medische assistentie. Na de check bleek ik OK te zijn en zo voelde het ook wel, ik ken mezelf wel. Maar dan vraag je je wel af waar je het nog voor doet.”

De volgende lichting staat klaar en Van Loon is dan ook erg trots op wat zijn vrouw Anja laat zien. Normaal gesproken wil men naar huis na een crash, maar Van Loon blijft om zijn vrouw te steunen. Voorafgaand aan de rally had hij zichzelf de vraag al gesteld of hij nog wel verder moest gaan met de Dakar Rally en na zijn crash hakt hij de knoop door: hij parkeert de Dakar Rally. Het is geen definitief afscheid van de cross country en de rallysport, maar wel van de Dakar Rally als rijder.

Van Loon door de jaren heen

In 2008 zou Van Loon zijn eerste Dakar Rally gaan navigeren naast Michel de Groot, de rally werd gecanceld en Van Loon besloot om zelf achter het stuur plaats te nemen. In 2009 deed hij dat in een Volkswagen Buggy met Marc Wams als navigator nadat Eric Verhoef moest afhaken na een beenbreuk. Hij reed de rally niet uit en de buggy kende veel problemen.
Daarom besloot Van Loon om in 2010 met een Mitsubishi L200 EVO te starten, de oude auto van Tonnie van Deijne. Dit keer wel met Verhoef, zij werden 46e. In 2011 werd de lat hoger gelegd en werd er met een ex-fabrieks Mitsubishi Racing Lancer. Hij werd genavigeerd door Harmen Scholtalbers, zij werden 11e met als beste dagresultaat de 8e tijd.

In 2012 wilde Van Loon meer, het beste dagresultaat werd wederom de 8e tijd, maar in het klassement kwam hij niet verder dan de 16e tijd. Na de Mitsubishi was het in 2013 de beurt aan de HRX Ford van Wevers Sport, met Marc Wams viel Van Loon uit. In 2014 nam Wouter Rosegaar plaats naast Van Loon, zij werden 27e, het beste dagresultaat was de 7e tijd. Daarna stapte Van Loon over naar de MINI All4Racing van X-raid en in 2015 behaalde hij daarmee zijn beste resultaat: de vierde plaats in het algemeen klassement. Het is tot op de dag van vandaag het beste resultaat voor een Nederlander in de autocategorie.
In 2016 deed Van Loon er een schepje bovenop, hij kwam slechts 10 seconden tekort voor de dagzege en werd tweede achter Carlos Sainz met de MINI. Hij kwam niet verder dan de 13e positie. In 2017 stapte Van Loon over naar de Toyota Hilux van Overdrive Racing, hij werd 14e.

De Dakar van 2018 werd overgeslagen door Van Loon, vanwege drukte met zijn bedrijf. In 2019 kwam hij terug, met Scholtalbers naast hem. Zij werden 25e. In 2020 stapte Sébastien Delaunay in naast Van Loon. Door problemen kwamen ze niet verder dan de 25e tijd. In 2021 zorgden aanhoudende technische problemen ervoor dat Van Loon moest opgeven. In 2022 moest hij verstek laten gaan vanwege een positieve coronatest.
Tijdens de editie van 2023 wilde Van Loon er nog een keer voor gaan, 3 crashes in 7 etappes kostten hem uiteindelijk de rally.

Vorige bericht

Van Pelt kijkt terug op eerste Dakar-week: “We krijgen niks cadeau” 

Met Maik Willems en Robert van Pelt zitten er twee ‘oude rotten’ aan boord van de Toyota Hilux van het Bastion Hotels Dakar Team. De eerste week van de 45ste editie in de Dakar Rally was behoorlijk stevig, merkt de geroutineerde navigator Van Pelt. Willems is bezig aan zijn negende Dakar, Van Pelt zit voor de negende keer in de oranje Hilux maar is in totaal begonnen aan zijn twintigste avontuur in de zwaarste rally ter wereld. In Saudi-Arabië slaagde de Dakar-organisatie er tot nu toe niet echt in om alle beschikbare ingrediënten te verwerken in de route, maar dat lijkt in 2023 beter gelukt. “Ik moet zeggen, je krijgt niks cadeau”, zegt Van Pelt. “Het zijn steeds lange dagen en echt snel gaat het ook niet. Er zit zo nu en dan een halve kilometer of een kilometer in dat het snelle piste is, maar verder is het knuppelen en sjouwen.” De duisternis is nog wel een lastige factor in Saudi-Arabië gaat de zon al om half zes onder en is het met de grote startvelden altijd weer knokken om tijdig binnen te komen. “We zijn elke dag tegen de duisternis aan het rijden. Als je voor zonsondergang aankomt, ben je hartstikke blij. Maar het komt toch regelmatig voor dat je de laatste vijftig of honderd kilometer in het donker moet rijden. Dat kost toch wel kracht.” En toch komt er in de Dakar ook een moment dat de ‘drive’ om de finish te halen het overneemt. “Als je aankomt, ben je altijd weer trots en blij”, vertelt Van Pelt. “Op een gegeven moment wordt het zwaar en dan interesseert het je niks meer als het nog 200 kilometer duurt, dan ga je over het dooie punt heen en maakt het niet meer uit.” In de tweede Dakar-week gaat het aantal kilometers omlaag, maar zou het wel zwaarder worden. Zo gaat de Dakar Rally eindelijk naar het grootste duinengebied ter wereld, het Empty Quarter. Van Pelt verdiept zich er niet al te veel in: “Je moet er niet echt naar kijken, het komt zoals het komt”, aldus de 63-jarige navigator. “Je doet ’s ochtends de tablet aan en dan zie je het wel. Wat ze bij de briefing zeggen of de geruchten die gaan, het komt meestal niet uit. Daar moet je je niets van aantrekken.”    
 
Lees verder