Doel DakarSpeed bereikt: fraaie negende plaats in extreme Dakar

Gepubliceerd op: 20-01-2018 20:11

Tot op het laatste moment kan het mis gaan in de Dakar Rally. Een paar kilometer voor de finish moesten Maurik van den Heuvel, Wilko van Oort en Martijn van Rooij nog even een lekke band wisselen. Een kleinigheidje, zo zou later blijken. Concurrent Martin Kolomy liep in de laatste etappe nog meer dan vier uur vertraging op en kukelde zodoende van de zevende naar de elfde plaats.

Dat was het enige cadeautje dat DakarSpeed in deze jubileumeditie kreeg. Dankzij de miserie van de Tsjech steeg het team een plaatsje, zodat het als negende de boeken in gaat. Het vooraf door Maurik van den Heuvel gestelde doel van een top 10-klassering werd aldus ruimschoots gehaald. “Toch bijzonder als je ziet dat we geen dag hebben gehad waarop we niets hadden. Ongelooflijk, dat we zelfs op de laatste dag nog een lekke band krijgen, acht minuten voor de finish.”

Elke dag maakten Van den Heuvel en zijn mannen wel iets mee. “Er waren momenten dat ik het echt even niet meer zag zitten, dat we in de woestijn stonden met cruciale onderdelen kapot. Martijn heeft fantastisch werk geleverd door ons elke keer super snel uit de brand te helpen”, complimenteerde Van den Heuvel zijn monteur.

Aan de Scania lag het niet. De truck hield zich fantastisch in de extreme omstandigheden en gaf geen klap verkeerd. De dingen die kapot gingen, noemde Van den Heuvel aan de finish ‘ontwerpfoutjes’. “Een stekkertje dat nat werd en een paar boutjes die afbraken. Dat is op de lossen. Verder hebben we geen enkele storing gehad. Voor een privéteam dat in de wintermaanden als hobby een truck in elkaar sleutelt, mogen we hartstikke trots zijn. Kijk naar wat een geweld er staat: Iveco, Kamaz, Tatra. Ze kunnen allemaal kapot.” Van de 44 trucks die in Lima vertrokken, staan er 9000 kilometer later maar negentien geklasseerd.

In de dertien etappes die werden gereden – etappe 9 werd afgelast – finishte DakarSpeed vijf keer in de top 10, met de zevende plaats in de loodzware etappe 12 als hoogtepunt. “Onze tactiek heeft gewerkt: aanhaken, geen al te gekke dingen doen en kijken wat er de laatste dagen nog gebeurt in de top van het klassement. Nou, er gebeurde genoeg. We begonnen de voorlaatste etappe op plaats 11 en we sluiten de laatste etappe af op plaats 9, zonder dat we er zelf iets extra’s voor hebben moeten doen. Zo min mogelijk tijd verliezen is dus toch het geheim voor een goede klassering.”

Na de afsluitende etappe had het team even de tijd om op te ruimen en bij te komen van de perikelen van de voorbije twee weken, voordat het in het centrum van Córdoba de medaille in ontvangst mocht nemen. “Het was een hartstikke mooie Dakar, maar nu heb ik wel heel veel zin in een pilsje. Dat hebben we al drie weken niet meer gehad. Daar zijn we wel aan toe.”

 

 

Vorige bericht

Maik Willems: Een Dakar om in te lijsten  

Missie volbracht. Iets voor twaalf uur ’s middags lokale tijd brachten Maik Willems en Rob van Pelt de Toyota naar de finish van de Dakar Rally 2018. De veertigste editie was een veelbewogen Dakar, ook voor het hele Bastion Hotels Dakar Team. “Ik ben er trots op dat we deze Dakar hebben uitgereden”, zei Maik Willems. “Het was er een om in te lijsten.” Voor Willems was het de vijfde Dakar, voor navigator Rob van Pelt zijn zestiende. “We zijn het er over eens dat dit wel ongeveer de mooiste was”, vertelt Willems. “Het is super zwaar geweest. De mannen zijn van de jongens gescheiden, als ik het zo mag zeggen. De Dakar is weer op de kaart gezet. De rest – die andere rally’s – is leuk en gezellig, maar dit is toch wel het echte werk.” De 24ste plaats in het klassement is de beste prestatie van Willems, en weer een verbetering ten opzichte van vorig jaar. “Als ik zo doorga, moeten de topjongens rekening met me gaan houden tegen de tijd dat ik 70 ben”, grapte hij. “Alle gekheid op een stokje: ik ben er trots op. Deze Dakar uitrijden was al een hele klus. Slechts 43 van de 91 gestarte auto’s haalden de finish. Dat we dan ook nog 24ste worden is een fantastische bonus. Dat had ik tien dagen geleden niet durven dromen.” Op de tweede dag immers hing het aan een zijden draadje, toen de Toyota in de duinen van Peru drie keer over kop ging. Met kunst- en vliegwerk en onderdelen die overal vandaan bij elkaar werden gescharreld, kon het team de auto oplappen. Alleen al dat maakte het halen van de finish een extra bijzondere prestatie. “We hebben echt hard gewerkt. Geen dag is er ruimte geweest om aan iets anders te denken dan aan de Dakar. We zijn er twee weken lang 24 uur per dag mee bezig geweest. Ik ben nooit eerder zó gereset geweest als nu.” Het was dan ook de hoogste tijd voor een klein feestje, na de podiumceremonie in Córdoba. “Alles wat we de afgelopen twee weken niet hebben gedaan, gaan we vanavond inhalen”, beloofde Willems.              
 
Lees verder