Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Gepubliceerd op: 24-01-2020 09:30

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden.

De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij de bovenste nekwervels en had hij ongeveer tien minuten geen hartslag. Na te zijn gereanimeerd werd Straver per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Riyad. Daar werd duidelijk dat hij niet meer bij kennis zou komen. Straver werd afgelopen woensdag naar Nederland overgebracht, waar opnieuw werd bevestigd dat de schade aan de hersenen te groot was. Vannacht bezweek hij alsnog aan zijn verwondingen.

Edwin Straver werd op 12 april 1971 geboren in Almkerk. Hij komt uit een wegracefamilie – zijn vader Anton is voormalig wegracecoureur – maar zijn hart lag bij het zand. Motorcross en enduro vond hij veel leuker dan wegrace. Zijn eerste rally-raid was de Erzberg Rodeo in 2012. In 2016 kwam de Dakar Rally in beeld. Straver moest zijn debuut echter een jaar uitstellen, omdat hij in de Merzouga Rally ten val kwam en zich zodoende niet kon kwalificeren voor de Dakar. In 2018 was het wel zover.

Straver was bezig aan zijn derde Dakar, de derde keer ook als kistrijder. Mede door de manier waarop hij Dakar reed – volledig op eigen kracht, zonder enige assistentie van monteurs of een serviceteam – maar zeker ook door zijn persoonlijkheid genoot Straver aanzien in de Dakar-familie en in het bijzonder bij de motorrijders. Vorig jaar won hij – ook tot zijn eigen verrassing – het kistklassement.

Straver ging er niet vanuit dat hij zijn titel zou kunnen verdedigen, maar met de vierde plaats zat een topklassering in het vat. Straver was erop gebrand ook in zijn derde Dakar de finish te halen, de klassering deed niet ter zake. In zijn laatste Dakar-etappe, woensdag, reed Straver een 27ste plaats.

Juist tijdens deze Dakar benadrukte Straver een paar keer dat veiligheid voorop stond. “Ik rem voor alles en ga niet over een duin heen als ik niet kan zien wat er achter zit”, zei hij daags voor het ongeval nog. Straver was zich goed bewust van de gevaren van zijn sport. “We weten allemaal dat dit een risicovolle sport is, maar proberen zo min mogelijk na te denken over het feit dat het kan gebeuren. Ik probeer wel zo voorzichtig te rijden dat ik veiligheidsmarges inbouw, maar ook dan kan er iets misgaan. Die risico’s accepteren we allemaal. Als je dat niet kunt, kun je beter thuisblijven”, zei hij na het overlijden van collega-motorrijder Paolo Gonçalves.

In het dagelijks leven was Straver als onderhoudsmonteur werkzaam. Hij had zijn eigen bedrijf in zijn woonplaats Rijswijk.

Rallymaniacs wenst de nabestaanden van Edwin alle kracht en liefde bij het verwerken van dit onvoorstelbare verlies. Het was voor ons een eer en een genoegen om met en voor Edwin te mogen werken. 

Vorige bericht

Sander Derikx wil ook in 2021 in Africa Eco Race starten

Als het financieel haalbaar is, wil Sander Derikx uit Horn ook volgend jaar aan de Africa Eco Race deelnemen. Hij is na 12 dagen racen in de woestijn weer terug in Horn. Goed klassement De directeur van een installatiebedrijf zette begin januari zijn Can-Am buggy op de boot naar Tanger om vanuit de Marokkaanse stad aan de Africa Eco Race te beginnen. Een jaar eerder had hij al van de sfeer geproefd door in de Raid te starten, maar nu mengde hij zich in de race om met een goed klassement na ruim 6.500 kilometers in de Senegalese hoofdstad Dakar aan te komen. Twee etappezeges “Ik heb twee etappes gewonnen en ben twee keer derde geworden”, blikt Derikx tevreden terug. “Wij hadden ons goed voorbereid op de race en het serviceteam heeft uitstekend werk verricht om mij iedere dag weer met een ‘verse auto’ aan de start te krijgen om de nodige kilometers af te leggen.” Straftijd Sander had de tweede dag wat problemen met zijn auto, waardoor het erop leek dat hij al vroeg de strijd moest staken. Hij moest van de aangegeven route afwijken en dat leverde hem de nodige straftijd op. “Je mist dan alle checkpoints en alles bij elkaar loop je dan zo’n zevenenhalf uur straftijd op”, licht de coureur toe. “Bovendien hebben we een etappe met twee kapotte draagarmen moeten rijden, waardoor we buiten de tijd binnenkwamen. Ook dat leverde een forse straftijd op. “ Aandacht op routeboek en weg Derikx heeft genoten van de Africa Eco Race. Hij reed in zijn eentje en moest daarnaast ook navigeren. Hij vond dat niet moeilijk al waren er etappes waarin hij in korte tijd veel aanwijzingen te verwerken kreeg en zijn aandacht niet alleen op het routeboek, maar ook op de weg moest houden. “We willen heel graag!” In het eindklassement van de SSV-categorie werd Derikx met zijn buggy dertiende en als het aan hem aan zijn serviceteam ligt, staat hij volgend jaar weer aan de start van de Africa Eco Race. “Het kost nogal wat om goed voorbereid aan de race door Marokko, Mauretanië en Senegal deel te nemen. Ik weet nog niet of het financieel haalbaar is om volgend jaar deel te nemen. Dat zal de komende tijd duidelijk worden, maar we willen heel erg graag!”
 
Lees verder