Op zaterdag 4 juni heeft de organisatie van de Dakar Rally de route voor de editie van 2024 gepresenteerd. Hierin zitten een totaal nieuw concept, de 48-uurs stage. De 46e editie van de zwaarste rally ter wereld start op 5 januari in Al-Ula en zal op 19 januari finishen in Yanbu, aan de Rode Zee.
Het wordt de 5e editie in Saoedi-Arabië en zal wederom enkel door dit land gaan. De start is in de eeuwenoude stad Al-Ula en gaat direct richting het Empty Quarter. Daarna zet de rally koers naar de Rode Zee en zal de finish zijn in Yanbu. David Castera belooft een hele zware rally neer te hebben gezet voor de deelnemers. Met gigantische duinen en moeilijke navigatie.
Na de vorige, veeleisende editie, die de weerstand van de deelnemers aantoonde, zal Dakar 2024 net zo uitdagend worden. De route, die een equivalente afstand van 5.000 kilometer aan klassementsproeven zal afleggen, zet de verkenning van Saoedisch grondgebied voort, met 60% geheel nieuwe routes. Er zullen in totaal negen bivakken worden opgesteld op een grote strook die van west naar oost loopt en de route in beide richtingen kriskras doorkruist naar een laatste finish in Yanbu, aan de oevers van de Rode Zee.
Daarnaast gaat de rally een nieuw concept uitvoeren: 48-uurs stage. Deelnemers beginnen de etappe en hebben 48 uur de tijd om te finishen. Onderweg zijn er 8 bivakken ingericht en nadat de klok 16:00 uur slaat, moet de deelnemer in het eerstvolgende bivak stoppen om te overnachten. De volgende ochtend gaan zij verder. In deze twee dagen wordt er 600 kilometer afgelegd, zonder verbindingen.
Het grote Empty Quarter vormt het toneel voor dit nieuwe concept. De motoren en quads zullen een gescheiden route hebben ten opzichte van de auto’s en trucks. Hierdoor speelt strategie en navigatie een grote rol en kan de 48-uurs stage doorslaggevend zijn voor het klassement. Er wordt wel een soortgelijk systeem toegepast voor de routeopeners om hen te compenseren, zoals vorig jaar bij de motoren. Daarover komt de organisatie later met meer informatie.
Als onderdeel van het Dakar Future-programma biedt de Mission 1000-operatie constructeurs de mogelijkheid om voertuigen met innovatieve technologieën te testen op Dakar-terrein: meer dan honderd kilometer per dag, waarbij hun prestaties worden geëvalueerd in een gigantisch laboratorium.