Met nog een maand te gaan voor de Dakarvoertuigen ingescheept worden naar Jeddah, zijn de voorbereidingen voor de Dakardeelnemers in een beslissende fase gekomen. Zo ook bij Dakarspeed, dat met een volledig nieuwe Scania racetruck aan de start verschijnt.
Het doel voor komende Dakar is een plek in de top vijf . Martijn van Rooij, eindverantwoordelijke voor de techniek, en Maurik van den Heuvel vertellen meer over de nieuwe truck en de ambities voor Dakar 2021.
Maurik van den Heuvel reed na de 9e plaats van 2018 het jaar erop met een Iveco van Team de Rooy. Dit jaar sloeg het team de Dakar over en was het de bedoeling om in april de nieuwe truck te testen tijdens de Morocco Desert Challenge. Die werd verplaatst naar september, maar ook dat was niet haalbaar vanwege corona. Dat had als voordeel dat het team dit jaar rustig door heeft kunnen bouwen aan de International Scania Lonestar DKR 3. Het team is nu druk met de laatste voorbereidingen voor de inscheping naar Jeddah vanaf Marseille, begin december.
Maurik van den Heuvel: ,,Het begint nu echt weer te leven. Tickets boeken, kleding maten doorgeven, enzovoorts. De sponsoring is bijna rond, daar zijn we weer trots op. De nieuwe truck is een bijzonder model en trekt veel aandacht, dat is erg leuk. Qua gewicht hebben we de truck precies volgens het reglement met 4,6 ton op de vooras en 4 ton op de achteras, met 100 liter diesel in de tank. Hij is 1.000 kilo lichter dan de vorige truck. De motor was al heel sterk, maar reageert nu veel feller op het gas en dat in combinatie met de automaat is erg fijn. De automatische bak van Allison is sowieso van een ander niveau, het gaat zoveel sneller. We hebben de cabine nu rondom geveerd, waardoor wij zelf minder harde klappen krijgen en het weer een stuk harder kan.”
Als basis voor de truck is gekozen voor een chassis van Tsjech Martin Macik Daar zit heel weinig torsie in, wat zorgt voor veel gevoel tijdens het rijden. Zeker nu de cabine op vier punten geveerd is, wat het rijden een stuk comfortabeler maakt. Een trend die we bij meer teams terug zien. Martijn van Rooij: ,,Maurik is heel goed op de rallypaden en kan ook in de duinen goed uit de voeten. Met dit chassis kunnen we weer een stuk harder over slechte paden of kamelengras. Wilko van Oort is navigator, samen zijn we goed op elkaar ingespeeld en is er rust aan boord. ”
Martijn van Rooij: ,,In het verleden verloren we veel tijd met kleine dingetjes (zoals de electra) en dan gingen we harder pushen om die verloren tijd goed te maken. Met een bedrijfszekere auto moeten we een iets rustiger tempo kunnen rijden. Vooraan in het veld gebeurt altijd wel wat, de truck heel houden is belangrijker dan altijd op de limiet rijden. De motor is in 2016 ontwikkeld en in 2017 hebben we er voor het eerst mee gereden. Softwarematig hebben we wel wat probleempjes gehad met de vorige motor, de nieuwe motor die we nu hebben is verder gefinetuned. We gebruiken nu een originele kabelboom van Scania die ik aangepast heb. Tijdens de test in Frank afgelopen september viel er ’s nachts veel regen waardoor er overdag veel plassen bleven staan. Daardoor weten we nu wel dat het qua electra goed is, wat veel frustratie scheelt. Daar ben ik blij mee.”
Maurik van den Heuvel: ,,We hebben er zin in. Het kan een week van tevoren nog net zo goed mis gaan, maar dat zien we dan wel weer. We hebben de garantie van de organisatie dat we het inschrijfgeld terug krijgen als er niet gereden wordt. In de Dakar zijn we twee keer tiende geworden en een keer negende. Alle jaren hebben we teveel last gehad van pech. Wel goed tempo kunnen rijden maar gezeik houden met turboslangetjes, een motor die steeds in de noodloopt springt, noem het maar op. Behalve het eerste jaar, toen we als debutant als vijftiende finishten. We gaan een iets andere tactiek toepassen. De ‘Hino style’ noem ik het maar. Zij zijn afgelopen jaar ook weer netjes vijfde geworden, rijden hun eigen tempo en gaan netjes voor je aan de kant als je met vol geweld voorbijkomt. Maar als jij dan stilstaat met een kapotte band zwaaien ze vriendelijk als ze weer voorbijkomen. Zo willen wij het ook gaan doen, wetende dat we wel een snelle truck hebben met veel vermogen”.
Twee hydraulische stempels moeten het wisselen van een wiel een stuk sneller maken. Als het moet kan deze met het loshalen van vier bouten makkelijk verwijderd worden.