Arjan Bos streept weer een (moeilijke) etappe af

Gepubliceerd op: 13-01-2017 05:10

“Eigenlijk begrijp ik zelf niet hoe ik door deze dag heen gekomen ben”, zegt Arjan Bos hoofdschuddend in het bivak in San Juan na afloop van de tiende etappe van de Dakar Rally. “Maar ik ben er. We strepen er weer eentje af.” Nagenoeg zonder navigatie volbracht de debutant de 406 kilometer tegen de klok, na meer dan tien uur op de motor. 

Het rijden ging prima bij Bos, maar al bij de start van uitgerekend een etappe die volledig om navigatie draaide, merkte hij dat zijn capmeter, het digitale kompas, het niet deed. “Die bleef op nul staan. Daar heb je niks aan als je op koers moet rijden. Dan heb je wel een back-up van de organisatie, maar die zat vol condens, dus daar kon ik niets op zien. En ook de dagteller stopte ermee en dat overkomt je dan ook precies op een dag met ontzettend moeilijke navigatie. Jongensjongens.”

De twijfel sloeg toe op een lang knippenpad, vol keien, met scherpe bochten naar links en rechts. “De reserve-kilometerteller klopte niet met wat er in het roadbook stond. Ik reed in een rivierbedding, maar op een gegeven moment zag ik helemaal niks meer dat nog klopte met wat er in mijn roadbook stond. Langzaam aan word je dan bang dat het over is. Eerder had ik al twee waypoints gemist – die ik verder maar heb gelaten voor wat ze waren, want ik zag er helemaal geen eind meer aan – en nu had ik ook allang een stempelpost tegen moeten komen. Dat is gewoon einde rally, dacht ik. Over drie jaar rijd ik hier nog in de rondte.”

Bos reed toch maar door en kwam tussen andere zoekende motorrijders terecht. “Niet de minsten. Echt een paar toppers die daar aan het zoeken waren. Zo kwam ik toch bij het checkpoint uit. Ik was zo blij als een kind!”

Op de neutralisatie tussen de twee delen van de etappe stond het serviceteam weliswaar te wachten, maar die konden ook zo gauw het euvel niet verhelpen. “Dan is het: prettige wedstrijd en tot vanavond.”

In het tweede deel van de etappe ontdekte Bos dat de groenvoorziening in dit deel van Argentinië wordt onderhouden door Iveco’s, Kamazzen en een enkele Renault. “En die snoeien niet zo netjes als wij thuis in Nederland gewend zijn. Die ploegen overal doorheen en alles ondersteboven. Ik nam een keer een krap bochtje vlak langs een boom en dat deed al zeer. Daar heb ik weinig aandacht aan geschonken tot een bocht of twee, drie verder. Daar deed het weer zeer, terwijl ik niets raakte. Bleek dat ik een afgebroken stuk tak langs mijn kniebeschermer in mijn been had gekregen.”

Behalve dat was het ook erg warm geweest. Bloedverziekend heet, aldus de paprikakweker die tegen zijn gewoonte in zelfs van mensen langs de route drinken aannam. “Dat doe ik nooit, want je weet niet wat erin zit en voor je het weet ben je ziek. Maar nu was het zo heet dat ik wel moest. Niet te harden. Ik heb misschien wel twaalf liter gedronken en wel dertig, veertig liter over me heen laten gooien.”

De finish van de proef was een absoluut hoogtepunt voor Arjan Bos. “Na een reeks dieptepunten. Dit was echt een dag om uit te vallen. Ongelofelijk dat ik hier doorheen ben gekomen zonder navigatie. Ik juich nog niet, maar het komt nu wel zachtjes aan in beeld: Buenos Aires. Morgen nog een pittig dagje en ook die laatste van zaterdag wil ik niet onderschatten. Er kan nog van alles gebeuren.”

Foto: Shakedown

 

 

Vorige bericht

Maik Willems zet omgevallen ambulance weer overeind

Op welk knopje op de iritrack hij dan had gedrukt, was de vraag die Maik Willems kreeg toen hij bij de wedstrijdleiding van de Dakar Rally tijd terug ging vragen voor het overeind zetten van een omgevallen ambulance. “Weet ik veel of ik op een groen, oranje of paars knopje heb gedrukt. Sodemieter op met je knopjes! We hebben die ambulance overeind gezet en daardoor zijn we een kwartier te laat bij de start van het tweede deel van de proef gekomen. De auto voor ons reed gewoon door. Wij hebben tenminste nog het fatsoen om te stoppen en te helpen.” Hoogst geïrriteerd fietste Maik Willems door het bivak in San Juan. Zijn uitbarsting bij de wedstrijdleiding had uiteindelijk wel tot het gewenste effect geleid: hij kreeg zijn tijd terug voor het verlenen van assistentie. En dat terwijl de heren van het Bastion Hotels Dakar Team zelf al genoeg problemen hadden gehad. Op het eind van het eerste deel van de special brak de aandrijfas linksvoor. Op alleen de achterwielaandrijving haalden ze de neutralisatie. Extra vervelend was dat ze de snelle service van Kornelis Offringa moesten missen. Offringa was meteen na de start omgedraaid en uit de proef gereden, omdat hij ziek was. Een snelle-assistentietruck mag één keer de finish missen. Van die regel maakte Offringa gebruik. Willems’ navigator Rob van Pelt heeft echter gouden handjes en met hulp van een alleraardigste Argentijn werd de as in een kwartiertje tijd weer onder de Toyota gezet. Het waren kleine incidenten die de pret van het rijden niet konden verpesten. “De proef was echt ontzettend mooi”, vond Willems. “Er zaten hele mooie stukken trial tussen. Zo steil dat ik af en toe wel even moest slikken. Echt bijzonder.” Veel deelnemers hadden moeite met navigeren maar Willems moest Van Pelt een groot compliment geven. “Rob is echt een goede navigator. We hebben vandaag een keertje afgekeken toen we iets verkeerd zaten, maar toen haalden we toch ook dat waypoint op. Eentje waar een uur straftijd tegenover stond, dus daar gingen onze harten toch sneller van kloppen toen we die hadden.” De heren kwamen in de tiende etappe als 28ste aan de finish en staan 28ste in het algemeen klassement, tot tevredenheid van Maik Willems. “Als dit zo kan blijven, heb ik mijn eerste doel van dit jaar al gehaald.” Foto: Shakedown
 
Lees verder