Arjan Bos met kwispelende demper door de marathonetappe

Gepubliceerd op: 11-01-2017 16:05

Aangekomen in Salta, diep in de nacht, wist Arjan Bos niet meer wat voor of achter was. Hij wilde nog maar één ding: slapen. Dat hij de twee dagen die samen de marathonetappe vormden goed was doorgekomen, beschouwde de Dakar-debutant als pure winst. Met de negende etappe van vandaag afgelast kon Bos even een beetje bijkomen van zijn avonturen in Bolivia.

Het eerste deel van de marathonetappe (etappe 7, maandag) was Arjan Bos ronduit tegengevallen. De motorrijder had in het hooggebergte van Bolivia veel last gehad van de ijle lucht. “Een recht zandpad leek wel een bord spaghetti. Het ging alle kanten op. Dat was echt niet goed. Ik ben gestopt bij een medische auto van de organisatie en heb daar een poosje aan het zuurstof gelegen. Toen ging het wel weer.”

Als een van de laatste motorrijders kwam Bos (om een uur of twee ’s nachts) aan in het marathonbivak in Uyuni. Nadat hij had gegeten, zijn motor van wat noodzakelijk onderhoud had voorzien en zijn roadbook voor de volgende dag gereed had gemaakt, zocht Bos de slaapzaal op in de kazerne die voor de motorrijders beschikbaar was gemaakt. “Maar zo laat was de slaapzaal natuurlijk vol”, constateerde Bos. “Ik vroeg aan iemand van de organisatie waar ik kon slapen. Het antwoord was: ‘Buiten misschien?’ Maar dat zag ik totaal niet zitten. Ik ben verder gaan vragen en heb nog wat mensen aangesproken en daarvan heeft iemand een matrasje voor me geregeld, zodat ik in elk geval een beetje fatsoenlijk kon liggen.”

Van slapen kwam uiteraard niet veel in een zaal met nog vijftig man, waarvan een aantal om vier uur alweer op moest om te vertrekken. Met amper slaap vertrok ook Bos weer voor de volgende etappe, de achtste. In de achterhoede is het terrein al niet meer al te best en wordt het steeds moeilijker, maar Bos sloeg zich er kranig doorheen. “We hebben alles gehad onderweg: doorwadingen van een halve meter diep, stof, zand, modder, warmte, zon, hagel, kou. Het was best gevaarlijk, want het was spekglad op sommige stukken. Ik heb een lullig schuivertje gemaakt op de linkerkant. Koppelingshendeltje krom, maar dat was het, dacht ik. Bij de neutralisatie in de proef, de grens naar Argentinië over, wees iemand me op de achterkant van de motor. Toen zag ik pas dat de uitlaatdemper los hing. Ik heb het met wat tiewraps, een spanbandje en ijzerdraad een beetje vast gezet en met een kwispelende uitlaat, als de staart van een hond, ben ik verder gereden.”

Op de verbinding na de finish van de proef stond een busje van Bos’ serviceteam HT Rally Raid te wachten om hem op te vangen en de uitlaat beter vast te zetten. Zo kon hij beginnen aan de lange weg naar Salta, via een omleidingsroute door de bergen. De normale weg was wegens een aardverschuiving afgesloten en iedereen werd via een zandweg over een pas op 5000 meter hoogte naar het bivak gestuurd. Daar kwam Bos rond drie uur ’s nachts aan. “40 kilometer liaison, 175 kilometer proef, toen weer 180 liaison de grens over, 250 kilometer proef en toen nog eens 350 kilometer om naar het bivak”, telde hij op. “Dat was een lange dag. Ergens vond ik het onverantwoord om nog in het donker over zo’n slingerend weggetje door de bergen te rijden. Ik was doodop, er kwamen auto’s en trucks voorbij. Door de vermoeidheid en de hoogte kunnen er akelige ongelukken gebeuren dan. Maar ik ben blij dat ik er ben.”

Met de negende etappe afgelast (wel een rit van bijna 1000 kilometer over de weg naar Chilecito, met wat stukken offroad erin) durfde Bos voor het eerst voorzichtig aan de finish te denken. “Vandaag kom ik wel door en dan is het nog drie dagen tot Buenos Aires, geloof ik. Dat moet ik op karakter kunnen halen.”

Vorige bericht

Eurol in Dakar: Martin van den Brink pakt tweede overwinning

Eurol ondersteund de deelnemers van de Dakar Rally 2017. We brengen je een dagelijkse update over de prestaties met: wederom een overwinning voor Martin van den Brink. Martin van den Brink liet de concurrentie achter zich in etappe 8 naar Salta. De marge was klein, de opluchting des te groter. “Ik ben zo blij met deze overwinning. Deze is nog mooier dan de eerste.” Van den Brink won de tweede etappe eerder in de rally ook al. Zijn teamgenoot Pascal de Baar werd vijftiende in de special stage. Peter Versluis eindigde zesde in het tweede deel van de marathonetappe. Zijn teamgenoot Hans Stacey had pech met een kapotte versnellingsbak in etappe 8. Hij verloor twee uur in het algemeen klassement. Steven Rotsaert had een goede dag met een zeventiene tijd in een venijnige proef. Vick Versteijnen wilde een gelukje en kreeg die. Waar anderen fouten maakten had Versteijnen een probleemloze dag. Hij werd negentiende. Frank Tilburgs is langzaam bezig met een opmars in het klassement. Door stabiel te rijden werd hij twintigste en klom hij een plek in het klassement. Aad van Velsen ging met dezelfde instelling als Vick Versteijnen de etappe in. Hij maakte ook geen fouten en pakte plaatsen door andere deelnemers te passeren. Van Velsen werd 23e. Jan van de Laar verloor door de hoogte in de Andes wat vermogen in de DAF, maar dat deerde Van de Laar niet. Hij werd 27e in een zware etappe. Maikel Verkade voelde zich niet zo comfortabel op de motor als in eerdere dagen maar hij bracht zijn KTM weer in het bivak met een 68e plaats. Robert van Pelt pakte de positie van beste Nederlander weer over, hij werd 41e. Xavier de Soultrait reed een goede etappe waarin hij wederom bij de eerste tien eindigde. Erik van Loon ging in zijn honderdste Dakaretappe van start, maar het ging niet zoalshij wilde. Het was een moeilijke proef en Van Loon besloot op veilig te gaan: “In de eerste vijftig kilometer van de proef was ik de auto een of twee keer bijna kwijt. Toen besloot ik het rustig aan te doen en op safe naar de finish te rijden.” Tim en Tom Coronel deden het goed in etappe 8 waar ze de finish haalden voor de duisternis in zou vallen. Tom bracht de Suzuki Buggy aan de finish op plaats 35, Tim was maar elf minuten langzamer op positie 38. Kees Koolen maakte veel terrein goed na vastgezeten te hebben in etappe 7. Koolen werd vierde en pakte weer een plaats in het klassement. Etappe 9 afgelast Door een overstroming en aardverschuiving op de serviceroute heeft de organisatie besloten etappe 9 van de Dakar Rally te annuleren. De karavaan wordt gehergroepeerd op woensdag om donderdag in Chilecito weer te starten met een proef naar San Juan.
 
Lees verder