Zege Van Kasteren, Becx knap vierde en de Ladies soepel door de duinen

Gepubliceerd op: 16-10-2023 15:13
Na de ontzettende baaldag van gisteren ging het vandaag gelukkig een stuk beter met Janus van Kasteren, Marcel Snijders en Darek Rodewald. Zo werden de mannen van Boss Machinery Team De Rooy FPT winnaar van de tweede etappe. “Vandaag wel een lekker dagje. Eerste stuk was stenen, stenen en nog eens stenen. Eigenlijk hebben we vandaag alles gehad wat je in een Dakar tegenkomt: Stenen, zwaar zand en duinen. Prima duinen. Ging goed. De eerste vijftig kilometer was het vooral een beetje uitkijken voor de banden. Belangrijk om die wat te sparen in dat deel. Daarna, na de neutralisatie, waren het paden door drooggevallen rivierbeddingen met heel zwaar zand. De motor had het daar zwaar. Die werd erg warm, net als de banden. Je moet dan met twee bar rijden en de temperatuur liep daardoor flink op. Vervolgens kwamen best wel hoge duinen. Daar hebben we vier trucks ingehaald. Op het einde zaten er nog wat snelle paden in. Het was echt wel een mooie dag om te rijden.” Aldus Van Kasteren.
De 296 kilometer lange proef van vandaag werd door de equipe met startnummer 500 in 3:30:26u afgelegd. Martin Macik werd op iets meer dan zes minuten tweede. De Let Pascavicius werd derde op een kwartier van dagwinnaar Van Kasteren. De vierde truck in de dagklassering is die van Becx Competition Team De Rooy FPT. Michiel Becx stuurde zijn Iveco Powerstar in precies drie uur en vijfenvijftig minuten over de gevarieerde proef. Navigator Edwin Kuijpers liet weten dat het een mooi dagje was: “Lekker gereden en we hebben geen gekke dingen gedaan. Er waren heel veel slechte paden met veel stenen. We zijn goed door elkaar geschud vandaag. Mooi dat we zonder risico’s een vierde plek behaald hebben. Ook weer veel geleerd in de duinen. Eén keer vast gezeten op een topje, maar gelukkig binnen 5 minuten alweer op pad.”
Na de lange dag van gisteren was het voor Becx, Kuijpers en Van Ginkel ook prettig dat er slechts een honderd kilometer verbinding hoefde te worden afgelegd. Met een achtste tijd voor Anja van Loon tijdens de tweede etappe van de Rallye du Maroc, zijn de dames tevreden. Ze kennen een probleemloze dag en kiezen ervoor om op de vele stenen geen risico te nemen.
“Er was gisteren zoveel schade bij de trucks,” vertelt Anja. “Vandaag was een soortgelijke proef, dus we wilden niks kapot rijden. Het ging super goed, nu gingen we soepel door de duinen heen. We hebben geen fouten gemaakt, dus een goede dag voor ons! Op naar morgen.”
Morgen staat de derde etappe op het programma. Een loop van 333 kilometer rondom Zagora over onverharde paden.