Zesde tijd voor Anja van Loon in proloog, kansen op goede klassering Erik van Loon lijken verkeken

Gepubliceerd op: 13-10-2023 18:54

Een prima prestatie van Anja van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven. In de Iveco Powerstar noteert het Ladies Team De Rooy FPT de zesde tijd op de proloog, op slechts 1:49 van Martin Macik. Bij Erik van Loon en Hein Verschuuren zijn de problemen aan de Can-Am niet opgelost en verliezen zij direct veel tijd. Een goede klassering lijkt daarmee verkeken voordat de rally eigenlijk is begonnen.

“Ik kan er heel erg kort over zijn,” vertelt Erik. “Het is heel frustrerend, sinds Italië zijn er technische problemen en iedere keer zegt men dat ze oorzaak hebben gevonden. Dat blijkt niet zo te zijn, de auto stopt er plots mee en na enkele minuten start hij weer. We hebben acht minuten stil gestaan op een proefje van 19 kilometer. Morgen staat er 311 kilometer op het programma, als ze vanavond niets kunnen vinden dan wordt het een lange dag voor ons. Ik baal hier ontzettend van, je hoopt dat het gewoon een keertje goed gaat en dat gebeurt niet. Gelukkig is Anja goed begonnen, daar ben ik blij mee.”

Op een proloog is doorgaans meer te verliezen dan te winnen, maar Anja liet zich niet verleiden tot het maken van fouten. “We hebben gewoon goed gereden. We worden zesde op een kleine marge, dat is gewoon goed. Er is nog een lange weg te gaan tot de finish, dus ik wilde geen fouten maken en dat heb ik ook niet gedaan. De truck is goed en ook in de cabine voelt het vertrouwd. Op naar de eerste echte proef morgen.”

Die eerste proef gaat van Agadir naar Zagora en is tevens de langste dag voor de deelnemers. Naast 311 kilometer op snelheid wordt er ook 397 kilometer over de weg afgelegd. De eerste deelnemer vertrekt om 12:09 uur (13:09 uur Nederlandse tijd) en wordt rond 15:37 uur (16:37 uur Nederlandse tijd) aan de finish verwacht. Via https://www.maroc.live.worldrallyraidchampionship.com/en/car/ is de rally live te volgen.