Gedoe in Marokko, Macik mogelijk gediskwalificeerd

Gepubliceerd op: 18-10-2023 06:30

Gisterenavond verscheen er een document van de stewards tijdens de Rallye du Maroc. Daarin werd Martin Macik gediskwalificeerd vanwege het overtreden van de regels. De titelkandidaat zou een te grote diameter van de restrictor hebben. Dat werd ontkent door het team van Macik. De stewards besloten om hem te diskwalificeren, maar Macik ging in beroep.

De restrictor zorgt ervoor dat de lucht doorlaat naar de turbo wordt gelimiteerd. Bij de trucks, met een turbomotor, mag deze een maximale diameter van 74mm hebben. Deze restrictor zou bij de truck van Macik iets te groot zijn, zijn team kan niet verklaren waarom dit het geval is en geeft aan dat het mogelijk komt door temperatuurverschillen. Het team van MM Technology beweert dat het geen invloed heeft op de snelheid en de resultaten. De stewards onderschrijven die mening niet en houden zich resoluut aan het reglement en hebben Macik om die reden gediskwalificeerd. De trucks van Van Kasteren en Michiel Becx (de huidige nummer 3) zijn ook gecontroleerd door de organisatie, zij vielen wel binnen de regels.

In het klassement stond Macik aan de leiding, met anderhalf uur voorsprong op Van Kasteren. Bij diskwalificatie van Macik is Van Kasteren sowieso kampioen. Wanneer Macik wint en Van Kasteren finisht, is Van Kasteren kampioen. Als Macik wint en Van Kasteren zou de finish niet bereiken, dan is het protest van Macik bepalend voor het kampioenschap. Kortom, Van Kasteren moet vandaag finishen om de champagne te ontkurken, daarvoor heeft hij de afgelopen dagen voldoende punten verzameld.

Foto: MM Photo