Zuurmond wint eerste etappe, Al-Rajhi klopt Al-Attiyah in Rallye du Maroc

Gepubliceerd op: 02-10-2022 18:47

De eerste etappe van de Rallye du Maroc heeft op sommige vlakken toch al voor aardig wat verschillen gezorgd. Gerrit Zuurmond zorgde voor een verrassing door de proef bij de trucks te winnen. Pablo Quintanilla, vorig jaar nog winnaar van de wedstrijd, verloor op de eerste dag al bijna negentien minuten. De zege was voor Hero-rijder Ross Branch. Bij de auto’s was Yazeed Al-Rajhi zijn concurrent Nasser Al-Attiyah te snel af, maar klokte Carlos Sainz in de Open-klasse de snelste tijd.

Ross Branch heeft de eerste etappe van de Rallye du Maroc gewonnen in de RallyGP-klasse. De coureur van Hero nam na 189 kilometer de leiding in de etappe en gaf die niet meer af. Het was de tweede dagzege op rij voor Branch, die zaterdag ook de proloog al wist te winnen. Branch versloeg Luciano Benavides met 1.09 minuut, Toby Price eindigde op 2.31 minuten als derde. WK-leider Sam Sunderland van GasGas kwam niet verder dan de vijde plaats. Pablo Quintanilla, de uittredend winnaar, verloor veel tijd. De Honda-coureur kwam op 18.58 minuten van Branch aan de finish.

Bij de auto’s koos Nasser Al-Attiyah na de overwinning in de proloog voor de vijfde startplek. Dat leverde hem tijdwinst op ten opzichte van veel deelnemers, alleen Yazeed Al-Rajhi was nog net iets sneller. Hij reed de snelste tijd en pakte 3.13 minuten op Al-Attiyah. Kuba Przygonski eindigde op de derde plek voor Guerlain Chicherit en Orlando Terranova, die vanaf heden ook in een Bahrain Raid Extreme-bolide zit. Erik van Loon kende technische problemen. Hij moest na 54 kilometer al de hulp van de assistentie oproepen, vermoedelijk door technische problemen.

De Audi’s rijden in de Rallye du Maroc in een eigen klasse, maar Carlos Sainz was in de eerste etappe nog iets sneller dan Al-Rajhi. De ervaren Madrileen was tien minuten sneller dan teamgenoten Mattias Ekström en Stephane Peterhansel.

Bij de trucks was Gerrit Zuurmond op de tweede dag de snelste, hij was een minuutje sneller dan Martin Macik. Daarachter was het gat groot naar de Italiaanse equipe van Bellina. Kees Koolen eindigde een fractie achter Bellina op de vierde plaats. Gert Huzink heeft onderweg waarschijnlijk technische problemen gehad, maar zou nog wel onderweg zijn.

In de SSV-klasse was de overwinning opnieuw voor João Ferreira, hij was 21 minuten sneller dan zijn Portugese teamgenoot. Monny Krant eindigde op de derde plek.