MDC 2022: 21-30 april

Gepubliceerd op: 23-07-2021 12:10

Terwijl de plannen voor de Tunisia Desert Challenge voor dit najaar bekend zijn gemaakt, is er nu ook meer informatie beschikbaar van de 2022 editie van de Morocco Desert Challenge.
De datum: 21 t/m 30 april.

De Morocco Desert Challenge is letterlijk wat het belooft: een échte uitdaging in de woestijn van Marokko. Na het succes van de afgelopen jaren én na rondvraag bij de deelnemers via  een uitgebreide enquête, kiest de organisatie  opnieuw voor een spectaculaire coast-to-coast-route: van de Atlantische kust bij Agadir en Plage Blanche naar Saïdia aan de Middellandse Zee. De route is echter geheel nieuw:  nieuwe roadbooks, nieuwe bivaks en opnieuw niet minder dan 8 nieuwe etappes.

—————————————————————————————————————————————————

Nul kilometer verbinding

Niet alleen is de Morocco Desert Challenge een avontuur vol afwisseling, met snelle pistes, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, veel duinen, zoutmeren en legendarische Dakar-pistes, het biedt bovendien een unicum in de rally-raid wereld: 0 kilometer liaison tussen de start van de eerste special en de finish van de laatste proef. Inderdaad: geen verbindingen, alleen maar pure rallybeleving. Niemand deed het ons voor, maar velen zullen ongetwijfeld volgen.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 0 | Donderdag 21 & vrijdag 22 april | Agadir
Technische & administratieve controles

—————————————————————————————————————————————————

Stage 1  Zaterdag 23 april

Plage Blanche (proloog)

​​​​​​​Liaison naar de start = 260 km
Afstand Special 1 = 184 km

Assistentie = 260 km

De echte start van de rally wordt gegeven op het legendarische “Plage Blanche”, 250 KM ten zuiden van Agadir. Dag 1 wordt een perfecte introductie-mix van strand, enkele duinen, WRC proeven, gravel en zanderige paden, gevolgd door een bochtige track op de cliffen met een uitzicht op de Atlantische Oceaan. Je zult de stage finishen met de adembenemende 25 km « flat out » bij laagtij op een maagdelijk strand aan de Atlantische Oceaan. Een schitterende proloog van bijna 200 km om de machines te testen en startposities voor de volgende dag te bepalen.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 2 Zondag 24 april

Plage Blanche – Zag
Afstand Special 2 = 556 km

Afstand Special 2 trucks 563 km
​​​​​​​Liaison = 0 km

Assistentie: 259 km

Een monster etappe! Om 7 uur in de ochtend zullen de motoren opnieuw ronken op het strand en zal er gestart worden in omgekeerde richting van de dag ervoor. Deze tweede, lange en zware special brengt ons naar het zuiden naar de Marokkaanse Westelijke Sahara via spectaculaire zanderige rivier beddingen (oueds), stenige tracks, droge zoutmeren, and bochtige tracks door de heuvels. Snelle en technische stukken wisselen elkaar af op een terrein van 80% zand & gravel en 20% stenen. Een lange stage door adembenemende landschappen.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 3 Maandag 25 april

Zag – Tissint
Afstand Special 3 = 453 km
​​​​​​​Liaison = 0 km

Assistentie: 379 km

Prachtige tracks ook in etappe 3: zowel technische & zanderige als harde & snelle tracks komen voorbij. Op sommige momenten waan je jezelf in Zwart-Afrika. Valleien vol bomen en dieren alsof je op de Afrikaanse savanne bent. Behalve dat zijn er verschillende oueds, bochtige paden en opgedroogde zoudmeren. Het tweede gedeelte van de dag is een variatie op de traditionele Dakar piste. Je rijdt door de grootste militaire zone van Zuid-Marokko. Een prachtige maar desolate omgeving met exact 0 inwoners. De perfecte speeltuin voor een cross-country rally.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 4 Dinsdag 26 april

Tissint – M’hamid
Afstand Special 4 = 219 km

Afstand Special 4 trucks: 245 km
​​​​​​​Liaison = 0 km

Assistentie: 279 km

Duinen! Er komen er velen in de MDC 2022 en ze starten vandaag. Na een race over lake Iriki zullen we eerste de duinen Chegaga doorsteken om daarna via zanderige, bochtige paden en oueds in het woestijn bivak van M’hamid te finishen. We slapen hier 2 nachten, om ze een beetje comfort aan de monteurs bieden.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 5 Woensdag 27 april

M’hamid – M’hamid
Afstand Special 5 = 339 km

Special 5 trucks: 254 km
​​​​​​​Liaison = 0 km

Assistentie: 0 km

Op de agenda voor vandaag: zand, zand en nog eens zand. Uit de deelnemers tevredenheidsenquête is gebleken dat jullie graag meer duinen willen: vandaag krijgen jullie er veel! Alle duingebieden rond M’hamid zullen doorgestoken worden, prachtig verbonden door zanderige tracks.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 6 Donderdag 28 april

M’hamid – Merzouga
Afstand Special 6 = 374 km

Afstand Special 6 trucks = 362 km
​​​​​​​Liaison = 0 km

Assistentie = 388 km

Deel 1 van de marathon etappe! Opnieuw een woestijnklassieker met voor elk wat wils, vakkundig door elkaar gegooid door onze wedstrijddirecteur: zandvlaktes, canyons, de duinen van Ouzina en nog wat slingerende zand- en steenpistes. Meer duinen staan ons te wachten in Erg Znaigui gevolgd door een eerste korte doorsteek van Erg Chebbi om de dag mee af te ronden.  Spektakel gegarandeerd. Aan het einde van de stage zullen de deelnemers rechtstreeks naar het Parc Fermé gaan dat zich recht voor de catering tent in Merzouga zal bevinden.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 7 Vrijdag 29 april

Merzouga – Borj Bel-Frissate
Afstand Special 7a = 205 km

Transfer = 90 km

Afstand Special 7b = 205 km
Total A + B = 500 km

Assistentie = 438 km

Deel twee van de marathon etappe! Een laatste dag met duinen, maar absoluut eentje voor de dapperen: we starten met de noord-zuid doorsteek van Marokko’s hoogste duinenzee, Erg Chebbi. Vanaf hier veranderen we onze cap-koers en via een mix van zanderige oueds en snelle technische pistes rijden we noordwaarts.  Op het menu staan de vlaktes van Hamada. Met technische tracks in de morgen en navigatie en driften in de namiddag.

—————————————————————————————————————————————————

Stage 8 Zaterdag 30 april

Borj Bel-Frissate – Aïn Beni Mathar

Afstand Special 8 = 173 km
​​​​​​​Transfer = 154 km

Assistentie: 288 km

De allerlaatste etappe is traditioneel iets korter. En toch zit het venijn hem vaak in de staart. Een wirwar van moeilijk zichtbare pistes door akkers en bossen zorgen voor moeilijk navigatie. Focus is hier van primordiaal belang want de etappe is relatief snel. In Ain Ben Mathar zal de champagne op je staan te wachten!