Zesde zege voor Al-Attiyah in Spanje

Gepubliceerd op: 24-07-2023 07:00

Tijdens de 39e editie van de Baja Aragon trok Nasser Al-Attiyah aan het langste eind. Het was de zesde zege voor de Qatarees en zijn derde op rij. Bij de motoren was het Tosha Schareina die voor de tweede keer op rijd de rally won. Bij de trucks ging de winst naar Javier Mariezcurrena, Guillaume de Mevius was oppermachtig bij de T3’s en bij de T4’s was het Cristiano de Sousa Batista die de winst pakte.

Motoren: Schareina leidt van start tot finish

Schareina bleek een maatje te groot in het motorklassement. De Honda-rijder klokte op iedere proef de snelste tijd en was ruim 10 minuten sneller dan Lorenzo Santolino op de Sherco. De derde tijd was er voor Rui Goncalves. Sara García was de snelste vrouw.

Schareina: “Ik voelde me comfortabel deze rally en het lukte me om beetje bij beetje de voorsprong uit te bouwen. Op de laatste proef was het wel even doorbijten, deze was extra zwaar doordat de track helemaal kapot was gereden door de auto’s en trucks. Maar we zijn er, voor de tweede keer gewonnen dus ik ben heel erg blij.”

Juraj Varga pakte de winst bij de quads nadat een vrijwel zekere zege uit de handen glipte bij Kevin Giroud op de laatste etappe. Giroud blesseerde zijn rechterarm en had remproblemen, wat hem meer dan 7 minuten kostte. Daardoor viel hij terug naar de 2e positie, de 3e plaats was voor Toni Vingut. Het was de eerste zege voor Varga in Spanja.

Auto’s: Al-Attiyah pakt winst op tweede dag en brengt geruchtencircuit op gang

Na de eerste dag was het Lucas Moraes die verrassend aan de leiding ging in de Toyota Hilux, op 21 seconden zat Al-Attiyah en op bijna 2 minuten Joao Ferreira. De meeste drama speelde zich af bij Audi, er waren problemen voor Mattias Ekström en Stéphane Peterhansel waardoor zij de finish niet haalden. De auto van Carlos Sainz haalde de finish wel, waardoor er een Audi aan de finish was voor hun eerste Baja. Maar het spektakel vond plaats op de tweede dag.

Op die tweede dag ging Al-Attiyah er vol voor. Direct op de eerste proef van de zaterdag pakte hij de leiding terug en op de laatste proef bouwde hij die uit. Moraes werd tweede op 1:43 en Sainz werd derde op 9:17. Doordat Audi officieel buiten het klassement viel, doordat zij reden in een auto met niet-gehomologeerde specs, was de officiële derde plaats voor Vaidotas Zala in de MINI.

Tijdens de podiumceremonie zorgde Al-Attiyah voor onduidelijkheid en bracht hij het geruchtencircuit op gang. De kersverse winnaar gaf aan dat het zijn laatste Baja met Toyota was: “Ik ben erg blij met mijn winst, mijn zesde hier in Spanje. Het is ongelooflijk dat ik deze editie heb gewonnen met zoveel toprijders aan de start. Het was mijn laatste Baja met de Toyota, ik wil het team bedanken voor hun werk de afgelopen zes jaar en ik ben ze zeer dankbaar voor alles wat ze mij gegeven hebben.”
Het is niet duidelijk wat Al-Attiyah gaat doen, volgens de Spaanse krant Marca gaat Al-Attiyah na de Desafio Ruta 40, waar hij wereldkampioen kan worden, naar het team van Prodrive om daar samen met Sébastien Loeb en Cristina Gutierrez in het Dacia-project te stappen.

De snelste Nederlander bij de auto’s was Ronald Schoolderman in de Mitsubishi, hij werd 38e algemeen. Erik van Loon werd 41e, Dave Klaassen 42e, Kees Koolen 43e, Rik van den Brink 51e en Pim Klaassen werd 74e.

De Mevius oppermachtig in T3, winst voor De Sousa Batista in T4

Net als bij de motoren kende ook de T3-klasse maar 1 naam in het lijstje van proefzeges: De Mevius won alles in de OT3. Hij finishte met een voorsprong van ruim 4 minuten op Joao Dias en 12 minuten op Joao Magelhaes. De snelste Nederlander hier was Van Loon op P7, Koolen finishte als 9e. Laia Sanz leek lang op weg naar een podium, in een splinternieuwe Taurus T3 Max gebouwd door het team van Wevers Sport. Technische problemen zorgde ervoor dat de Spaanse terugviel naar de 8e plaats.

De Sousa Batista bleek de snelste T4, hij was ruim 6,5 minuut sneller dan Pau Navarro. Eduard Pons werd derde op bijna 12 minuten.

Bij de trucks was er Nederlands succes. Richard de Groot werd 3e achter Mariezcurrena en Martin Macik.

 

Foto: Tim Buitenhuis