Bijzonder sterk deelnemersveld in Baja Aragon

Gepubliceerd op: 20-07-2023 10:00

Met de volledige top van de FIM Baja World Cup en een handvol fabrieksrijders belooft de Baja Aragon 2023 een leuke editie te worden bij de motoren. Wanneer men vervolgens kijkt naar de startlijst van de auto’s, dan ziet de rally er nog mooier uit. De teams van Toyota, MINI en Audi komen met een sterke line-up aan de start, tel daarbij enkele evoluties van auto’s op én een compleet nieuw team: de Baja Aragon heeft alles in huis om de spannendste Baja van het jaar te worden.

Motoren en quads

In totaal komen er 95 motoren en quads aan de start, waarbij er 34 meedoen aan de FIA Baja World Cup. Bij de quads komt de volledige top drie aan de start, Haitham Al-Tuwayjiri, Hani Al-Noumesi en Kevin Giroud. Juraj Varga, de vice-wereldkampioen van vorig jaar, is ook present en wil laten zien dat hij het de top drie lastig kan maken. In totaal gaan er 23 quads van start.

Bij de motoren wordt het eveneens een spannende strijd met diverse fabrieksrijders en vier rijders uit de top 5 van de World Cup. Mohammed Al-Balooshi, Jonathan Finn, Andrew Houlihan en David Megre gaan de strijd aan met Tosha Schareina, Lorenzo Santolino, Rui Goncalves en Neels Theric. Er staan ook 2 van de top-3 rijders uit de Women-klasse aan de start: Sarah Khuraibet en Sara Garcia.

Er staan geen Nederlanders aan de start in de motorcategorie.

Auto’s en buggy’s

De nadruk zal voornamelijk bij de auto’s liggen tijdens de Baja Aragon. Met 12 Toyota Hilux T1+ en 6 normale Hiluxen staan er de meeste Toyota’s aan de start, waaronder Nasser Al-Attiyah, Juan Cruz Yacopini, Yazeed Al Rajhi, Lucas Moraes, Romain Dumas en Rokas Baciuska. Baciuska won vorig jaar de Dakar in een SSV, maar krijgt nu de kans om zich te bewijzen in een T1+. MINI komt met 4 T1+ aan de start, Joao Ferreira, Vaidotas Zala, Sebastian Halpern en Krzystof Holowczyc. Het team van Audi komt met de drie vaste rijders, Carlos Sainz, Stephane Peterhansel en Mattias Ekström. De grote afwezige is het team van Prodrive.

Het team van M-Sport debuteert in deze rally met de Ford Ranger T1+ en twee sterke rijders: Nani Roma en Gareth Woolridge. De auto is in de afgelopen jaren ontwikkeld en krijgt sinds kort ondersteuning van M-Sport, het team dat ook de Ford’s ontwikkeld voor het WRC.

Er zijn ook enkele vernieuwde auto’s, zoals de Borgward BX7 DKR T1+, waarmee Rik van den Brink gaat rijden, en de Hummer H3 T1+. In totaal staan er 5 Nederlanders aan de start. Naast Van den Brink zijn dat Ronald Schooldermans (Mitsubishi ASX), Dave Klaassen (Toyota Hilux), Joahnn Senders (Toyota Hilux) en Pim Klaassen (Nissan VK56 Red-Lined).

Daarachter staan de T3’s waar, bijna, de hele wereldtop aan de start staat. Het veld wordt aangevoerd door Fernando Alvarez, Erik van Loon en Dania Akeel. Een verassing is de Taurus T3 Max, waarmee Mitch Guthrie rijdt, deze buggy wordt gebouwd door het Nederlandse Wevers Sport en maakt zijn debuut. Naast Van Loon staat ook Kees Koolen aan de start.

In de T4’s starten geen Nederlanders, maar is het wel een sterk deelnemersveld. Waarbij Pau Navarro, Jean Luc Ceccaldi, Rebecca Busi en Cristiano de Sousa Batista tot de favorieten behoren.

Trucks

Als laatste staan er 11 trucks aan de start waarbij Martin Macik de favoriet is. Richard de Groot is de enige Nederlander met de Iveco Powerstar.

De rally

Op donderdag staan de keuringen gepland voor de rally rondom Teruel. Op vrijdagochtend volgt de proloog en eerste stage. Op zaterdag zijn er nog twee stages. In totaal omvat de rally iets meer dan 520 competitieve kilometers.