Mannama op drempel van eindzege na overtuigende zesde etappe Fenix Rally

Gepubliceerd op: 18-03-2022 19:10

Er moet nog heel wat gebeuren wil Urvo Mannama zaterdag naast de eindzege in de Fenix Rally grijpen. Na een sterke zesde etappe heeft de man uit Estland een voorsprong van twintig minuten op Rients Hofstra.

Mannama won vrijdag de zesde etappe en dat viel samen met een mindere dag van de grootste concurrent. De Duitser Philip Klenke eindigde op de tweede plaats voor Joel Purga uit Estland. Rients Hofstra uit Friesland kwam als vierde aan de finish, maar gaf twintig minuten toe op de leider in het klassement. Dat lijkt met de finish in zicht een beslissende rit geweest te zijn. Het verschil in het klassement bedraagt namelijk precies twintig minuten. Rik van den Brink eindigde op de vijfde plaats. Teun Stam werd zevende in de voorlaatste etappe, maar gaf bijna anderhalf uur toe op de dagwinnaar.

Bij de vrachtwagens ging de overwinning vrijdag in de voorlaatste proef naar Aad van Velsen. De Scania Torpedo kwam in bijna zes uur door de proef heen. Klaas Steinhoefel eindigde op de tweede plaats. Voor William van Groningen en Alexander Koot ging het in de voorlaatste etappe mis. Beide equipes stonden op een bepaald moment stil. Hoe groot het tijdverlies is, is op moment van schrijven nog niet duidelijk. Ook Koot is nog niet aangekomen in het bivak.

SSV-rijder Tomas Guzauskas was vrijdag de snelste man in het algemeen klassement. Hij deed drie uur en zeventien minuten over de 170 kilometer lange proef. Benoit Lepietre staat in de SSV-klasse nog altijd aan de leiding van het klassement.

Bij de motoren ging de overwinning vrijdag naar Arto Kallioinen. Hij speelt in het klassement echter geen rol meer. Jacobi Mickael kwam als tweede aan de finish en verkleinde de achterstand op klassementsleider Matthew Gird met vier minuten. De Zuid-Afrikaan heeft voor de laatste dag een marge van twaalf minuten.